Vitamín K a liečba antikoagulanciami
Liečba antikoagulanciami (napr. warfarín) so sebou nesie niektoré obmedzenia vrátane skladby jedálnička vo vzťahu k obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Antikoagulanciá sa používajú v prevencii vzniku krvných zrazenín (trombov) v cievnom riečisku a v srdci. Ich účinok je založený na blokovaní účinku vitamínu K v organizme.
Vitamín K je látka rozpustná v tukoch. Je dôležitý pro tvorbu bielkovín, ktoré zabezpečujú zrážanie krvi, má význam pre stavbu kosti a premenu glukózy na glykogén (zásobný sacharid).
Odporúčané denné dávky vitamínu K sa pohybujú okolo 1 μg/kg/deň, celková hodnota denného príjmu je 70-80 μg u dospelého jedinca (hodnoty sa môžu v rôznych krajinách líšiť).
Diéta pri liečbe antikoagulanciami by mala vychádzať zo zásad stravy v rámci zdravého životného štýlu a treba prihliadať k ďalším prípadným súčasným ochoreniam (diabetes, zvýšená hladina cholesterolu a i.). Kľúčové je, aby príjem vitamínu K v strave nekolísal. Neodporúča sa používať potravinové doplnky bez konzultácie s lekárom a požívanie alkoholu v množstve väčšom ako 1 drink denne (0,5 l piva, 2 dcl vína, 0,5 dcl destilátu). Rovnako horúčka, hnačka, náhle zníženie telesnej hmotnosti a pod. môžu zvyšovať účinok antikoagulancií. Množstvo vitamínu K v strave v niektorých prípadoch ovplyvňuje aj tepelná úprava.
Najbohatšími zdrojmi vitamínu K sú listová zelenina (najviac kyslá kapusta), zelené a bylinné čaje, zelené riasy. Nižší obsah je v mäse a rastlinných olejoch. Podrobnejšie informácie o obsahu vo vybraných potravinách prináša nasledujúca tabuľka.
Tab. Obsah vitamínu K vo vybraných potravinách
potravina | obsah vitamínu K (μg/100 g) |
kel | 440 |
špenát | 380 |
karfiol | 275 |
brokolica | 180 |
ružičkový kel | 177 |
kapusta | 145 |
hlávkový šalát | 122 |
špargľa | 60 |
ľadový šalát | 35 |
zelené fazuľky | 33 |
zelený hrášok | 24 |
rajčiny | 24 |
zemiaky | 20 |
paprika | 17 |
zeler | 12 |
mrkva | 10 |
cuketa | 3 |
zelený čaj listy | 1 428 |
zelený petržlen | 540 |
bazalka | 415 |
mäta | 230 |
jarná cibuľka | 207 |
pažitka | 190 |
sójový olej | 193 |
olivový olej | 55 |
slnečnicový olej | 9 |
margarín | 42 |
maslo | 7 |
mlieko | < 1 |
jogurt | 0,3-2 |
sójové bôby | 190 |
šošovica | 22 |
hrášok | 7 |
ovos | 75 |
Pšenica | 36 |
pohánka | 7 |
chlieb | 3 |
huby | 7 |
ovocie | 0,4-20 |
vajcia (len v žĺtku) | 2 |
pečeň | 5 |
ryby | 0,02-5 |
čerstvé mäso | < 1 |
V kuracom, morčacom a hovädzom mäse obsah vitamínu K kolíše kvôli krmivu; vhodnejšie je bravčové mäso, ale pozor na obsah tuku.
Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222299/
http://www.fzv.cz/dieta-pri-antikoagulacni-lecbe/