Vitamín K a liečba antikoagulanciami

 2 min.  |   20. 5. 2024  |   redakcia


Liečba antikoagulanciami (napr. warfarín) so sebou nesie niektoré obmedzenia vrátane skladby jedálnička vo vzťahu k obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Antikoagulanciá sa používajú v prevencii vzniku krvných zrazenín (trombov) v cievnom riečisku a v srdci. Ich účinok je založený na blokovaní účinku vitamínu K v organizme.

Vitamín K je látka rozpustná v tukoch. Je dôležitý pro tvorbu bielkovín, ktoré zabezpečujú zrážanie krvi, má význam pre stavbu kosti a premenu glukózy na glykogén (zásobný sacharid).

Odporúčané denné dávky vitamínu K sa pohybujú okolo 1 μg/kg/deň, celková hodnota denného príjmu je 70-80 μg u dospelého jedinca (hodnoty sa môžu v rôznych krajinách líšiť).

Diéta pri liečbe antikoagulanciami by mala vychádzať zo zásad stravy v rámci zdravého životného štýlu a treba prihliadať k ďalším prípadným súčasným ochoreniam (diabetes, zvýšená hladina cholesterolu a i.). Kľúčové je, aby príjem vitamínu K v strave nekolísal. Neodporúča sa používať potravinové doplnky bez konzultácie s lekárom a požívanie alkoholu v množstve väčšom ako 1 drink denne (0,5 l piva, 2 dcl vína, 0,5 dcl destilátu). Rovnako horúčka, hnačka, náhle zníženie telesnej hmotnosti a pod. môžu zvyšovať účinok antikoagulancií. Množstvo vitamínu K v strave v niektorých prípadoch ovplyvňuje aj tepelná úprava.

Najbohatšími zdrojmi vitamínu K sú listová zelenina (najviac kyslá kapusta), zelené a bylinné čaje, zelené riasy. Nižší obsah je v mäse a rastlinných olejoch. Podrobnejšie informácie o obsahu vo vybraných potravinách prináša nasledujúca tabuľka.

Tab.   Obsah vitamínu K vo vybraných potravinách

potravina

obsah vitamínu K (μg/100 g)

kel

440

špenát

380

karfiol

275

brokolica

180

ružičkový kel

177

kapusta

145

hlávkový šalát

122

špargľa

60

ľadový šalát

35

zelené fazuľky

33

zelený hrášok

24

rajčiny

24

zemiaky

20

paprika

17

zeler

12

mrkva

10

cuketa

3

zelený čaj listy

1 428

zelený petržlen

540

bazalka

415

mäta

230

jarná cibuľka

207

pažitka

190

sójový olej

193

olivový olej

55

slnečnicový olej

9

margarín

42

maslo

7

mlieko

< 1

jogurt

0,3-2

sójové bôby

190

šošovica

22

hrášok

7

ovos

75

Pšenica

36

pohánka

7

chlieb

3

huby

7

ovocie

0,4-20

vajcia (len v žĺtku)

2

pečeň

5

ryby

0,02-5

čerstvé mäso

< 1

V kuracom, morčacom a hovädzom mäse obsah vitamínu K kolíše kvôli krmivu; vhodnejšie je bravčové mäso, ale pozor na obsah tuku.


Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222299/

http://www.fzv.cz/dieta-pri-antikoagulacni-lecbe/

https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2009/06/11.pdf

https://ciqual.anses.fr/

hlasování

0 (0)

Štítky:
antikoagulačné lieky
vitamin K
zrážanie krvi

Súvisiace články
Tento životne dôležitý obranný mechanizmus tela zabezpečuje, že pri poranení nedochádza k nekontrolovanému krvácaniu.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.