Věra Boháčová

Spýtajte sa nášho poradcu

Všetci zaregistrovaní užívatelia sa môžu pýtať našich odborníkov priamo tu na tejto stránke


Zodpovedané otázky

Voľným okom je to veľmi ťažké. Často sa zamieňajú pojmy tmavé a celozrnné pečivo, neznamená to však to isté. Celozrnné je také, ktoré má minimálne 80 % obsah celozrnných obilnín/obsahuje minimálne 80 % celozrnnej múky (prípadne ekvivalentu v podobe otrúb). A aj keď je celozrnná múka tmavšia, zvyčajne býva tmavšia farba pečiva spôsobená opražením vstupných surovín pri výrobe, prípadne dofarbením. S baleným pečivom je to jednoduchšie. Pokiaľ výrobca uvedie, že ide o celozrnné pečivo, musí vyššie uvedené zloženie garantovať. Na každom výrobku navyše musí byť (okrem výživových hodnôt) uvedené celé zloženie, t.j. všetky suroviny, ktoré výrobok obsahuje, a to v zostupnom poradí. Na prvom mieste by tak mali byť vždy celozrnné zložky.

Věra Boháčová

V aktuálnych výživových odporúčaniach pre dospelých sa uvádza množstvo 600 g na deň (cca 200 g ovocia a 400 g zeleniny). Ovocie či zelenina by mali ideálne tvoriť súčasť každého denného jedla – potom aj také množstvo, ako uvádzajú odporúčania, nemusí byť problém dodržať. Pokiaľ ale ovocie a zelenina nie je pravidelnou súčasťou vášho jedálnička, je dobré navyšovať množstvo postupne, ideálne po porade s odborníkom. Okrem ovocia a zeleniny je totiž dôležité vnímať aj ďalšie dôležité náležitosti jedálnička, ako sú pravidelnosť, pestrosť a jeho prispôsobenie vašim potrebám.

Věra Boháčová

Odborníkom, ktorý je kompetentný radiť osobám s potrebou diétneho stravovania, je nutričný terapeut. Týchto odborníkov nájdete v každej väčšej nemocnici (často tu fungujú výživové/nutričné poradne), nutričných terapeutov nájdete aj v poradniach mimo nemocnice. O výžive často radí aj celý rad výživových poradcov, ktorí však môžu radiť len v rámci prevencie, a nie vtedy, keď už potrebujete riešiť nejaký zdravotný problém.

Věra Boháčová

Nie je. Hnedo sfarbený je cukor trstinový. Ten je vyrobený z cukrovej trstiny (biely klasický z cukrovej repy), ale chemicky ide o rovnakú látku (sacharózu), ako je to v prípade bieleho cukru. Hnedý cukor môže byť tiež nevybielený (zloženie opäť rovnaké). Alebo môže ísť o biely cukor, obalený karamelom. Ani v tomto prípade to neznamená zdravší variant klasického bieleho cukru.

Věra Boháčová

Pečivo síce môže byť v jedálničkoch nezanedbateľným zdrojom soli, ale jeho vynechanie nie je potrebné. Oveľa zásadnejšie je pri znižovaní soli v jedálničku významne obmedziť spotrebu údenín, slaných a solených potravín, potravín v slaných nálevoch. Veľké množstvo soli obsahujú tiež rôzne instantné a dehydrované výrobky, zmesi korenia a koreniace prípravky.

Věra Boháčová