Věra Boháčová - post cover

Věra Boháčová, DiS.

Garant sekcie výživová poradňa

Vyštudovala Strednú hotelovú školu a potom Vyššiu odbornú zdravotnícku školu. Už takmer 20 rokov sa venuje poradenstvu v prevencii a liečbe najmä tzv. civilizačných ochorení so zameraním najmä na kardiovaskulárne ochorenia a s nimi súvisiace rizikové faktory. Pri svojej práci sa zameriava jednak na výživu dospelých, jednak detí. Rovnako dlho pracuje ako odborná lektorka odborných predmetov na Vyššej zdravotníckej škole, kde vzdeláva budúcich nutričných terapeutov. Je podpredsedníčkou Sekcie výživy a nutričnej starostlivosti, členkou Fóra zdravej výživy, Spoločnosti pre výživu a Českej spoločnosti pre aterosklerózu. Je spoluautorkou niekoľkých publikácií, pravidelne rieši problematiku výživy v médiách, prednáša na odborných akciách, sama sa pravidelne vzdeláva.

V prvom diele o bielych jedoch sme riešili soľ, teraz prichádza na rad ďalší.

Letný pitný režim

 5 min.  |   21. 6. 2024  |   Věra Boháčová
V horkých dnech není vhodné pít větší množství kávy a silného černého čaje. Zahrnout je do pestrého pitného režimu ale jistě můžeme.

Pitný režim

 4 min.  |   31. 5. 2024  |   Věra Boháčová
Správne stravovanie je pre nás veľmi dôležité, či už sa snažíme jesť zdravo, alebo potrebujeme dodržiavať zásady diéty. Jeho neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou je pitný režim.
O bielych jedoch v našej strave často počujeme, píše sa o nich, riešia sa. Najčastejšie sú v súvislosti s nimi spomínané soľ, cukor a biela múka. Ale sú to naozaj jedy? Poďme sa na ne pozrieť zblízka…
Aké sú diétne odporúčania pri dyslipidémiách?
Zloženie stravy je dôležitejšie ako energetické výpočty. Viete, aký spôsob stravovania je tou najlepšou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení?

Čriepky módnych diét

 7 min.  |   22. 10. 2023  |   Věra Boháčová
U rôznych diét je dobré sa najprv zoznámiť nielen s deklarovanými pozitívami, ale aj s úskaliami, a to v dlhodobom kontexte.

Módne diéty: Keto a spol.

 7 min.  |   5. 9. 2023  |   Věra Boháčová
Ako na každom výživovom trende môžeme aj v prípade nízkosacharidových a ketogénnych diét nájsť isté pozitíva. Ale majú tiež celý rad úskalí a na tie je dobré myslieť.

Laktózová intolerancia

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Ako laktózovú intoleranciu označujeme neznášanlivosť mliečneho cukru. Základom liečby je úprava stravy, prípadne doplňovanie enzýmu.
Prerušovaná hladovka (intermittent fasting) či redukcia času určeného na konzumáciu stravy je aktuálne veľmi populárnym štýlom stravovania.

Módne diéty: Vegetariánstvo

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánstvo je pomerne rozšíreným spôsobom stravovania a v rámci jeho dodržiavania môžeme pozorovať skôr vzrastajúci trend.

Módne diéty: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je spôsob stravovania obmedzujúceho tepelnú úpravu na 42 – 47 stupňov Celzia. Podľa jej zástancov sa v dôsledku vyšších teplôt stáva zo „živej“ stravy „neživá“.

Cukor a ADHD, existuje súvislosť?

 5 min.  |   20. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Podle štúdie cukor nijako neovplyvňuje ani chovanie detí, ani ich poznávacie funkcie.

Desiatovať, alebo nedesiatovať?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, či je dobré desiatovať, alebo naopak radšej nedesiatovať, nie je jediná správna odpoveď.

Jahňací špíz

 1 min.  |   22. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Príprava: Jahňacie mäso pomelieme. Bylinky a žihľavu nasekáme najemno. Cesnak prelisujeme. Syr rozdrobíme najemno. Žemľu nakrájame na väčšie…
Príprava: Žihľavu krátko sparíme vriacou vodou, necháme odkvapkať a nasekáme nadrobno. Tvrdý syr nastrúhame nahrubo, cesnak prelisujeme. Do…

Večera výhradne pre nepriateľa?

 4 min.  |   10. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Naozaj je večera takým zlom, že je ideálne si ju radšej nedať?
Urobiť si pauzu na obed môže byť spestrením pracovného dňa a je pritom vhodné zamerať sa na správny výber jedla.

Bezzvyšková diéta/strava

 8 min.  |   26. 10. 2022  |   Věra Boháčová
Bezzvyšková diéta, resp. diéta s obmedzením zvyškov, je diéta, ktorá sa používa u ochorení, pri ktorých treba šetriť tráviacu sústavu, či už po stránke mechanickej, alebo chemickej.

Význam zdravých raňajok

 6 min.  |   25. 10. 2022  |   Věra Boháčová
O tom, že je dobré či dôležité raňajkovať, sa stále hovorí, píše. A je to pravda. Prečo je to tak? Dôvodov je hneď niekoľko.

Raňajky a diéta

 3 min.  |   24. 10. 2022  |   Věra Boháčová
So zdravými raňajkami sa môžeme pohrať, alebo ich pripraviť do pár minút.

Tekvicový koláč

 1 min.  |   21. 10. 2022  |   Věra Boháčová
Upečte si podľa nášho receptu voňavý jesenný dezert. Veľkým bonusom je, že tekvicu nemusíte vopred piecť ani variť.
Glykemický index je jedným z ukazateľov, s ktorého pomocou môžeme hodnotiť potraviny.
Tehotenská cukrovka je metabolická porucha regulácie hladiny cukru v krvi (glykémie), ktorá postihuje až 17 % tehotných žien.

Diéta pri akútnej pankreatitíde

 10 min.  |   29. 7. 2022  |   Věra Boháčová
Pankreatitida je neinfekční onemocnění slinivky břišní, při jehož vzniku se může uplatňovat celá řada příčin, někdy i neznámých.

Zdravé grilovanie?

 6 min.  |   14. 6. 2022  |   Věra Boháčová
Grilovať sa dá aj v prípade vyššieho cholesterolu, vyššieho tlaku aj cukrovky, dôležitý je výber mäsa aj ostatných príloh.
Potraviny a ich vhodnejšie varianty

Dajte šancu strukovinám

 4 min.  |   19. 4. 2022  |   Věra Boháčová
Napriek celému radu pozitívnych vlastností patria strukoviny medzi dosť opomínané potraviny v našich súčasných jedálničkoch.
Obezita je ochorenie, ktoré má závažné dôsledky – na zdravie, psychický stav a kvalitu života.
Dnu zaraďujeme medzi metabolické ochorenia. Pri liečbe je veľmi dôležitá dlhodobá úprava režimu, ako stravovacieho, tak pohybového.

Predstavenie bezlepkovej diéty

 10 min.  |   28. 12. 2021  |   Věra Boháčová
Intolerancia lepku môže byť podmienená buď imunitnými, alebo neimunitnými mechanizmami. Súčasťou liečby týchto ochorení je dodržiavanie bezlepkovej diéty.
Vianočné cukrovinky ale môžete poňať tiež trochu netradične. Bude k tomu stačiť sušené ovocie (pozor – nie kandizované, ktoré je presladené), kvalitná…

„Dia“ a spol. pod drobnohľadom

 7 min.  |   27. 9. 2021  |   Věra Boháčová
"Som diabetik, viem, že nesmiem jesť klasické sladkosti a jem len tie dia". Obligátna veta, ktorá zaznieva ešte stále pomerne často v rámci režimových konzultácií s diabetikmi. Je to ale správna cesta? Bohužiaľ, nie je.

Desiate pre školákov

 5 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začiatok školského roka je tu a s ním i tradičná úloha rodičov - pripravovať deťom desiate.

„Krabičky“ do práce

 6 min.  |   28. 8. 2021  |   Věra Boháčová
Stravovanie počas pracovnej doby nie je vždy úplne jednoduché. Aj pri "krabičkovaní" je dobré mať na pamäti niekoľko pravidiel a aj záludností, ktoré môže taký spôsob stravy prinášať:
Niekedy nebýva úplne jednoduché vybrať si z ponuky vhodné jedlo, najmä ak musíme rešpektovať zásady stravy pri zdravotných ťažkostiach.

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.

Ovocný šalát s mozarellou

 1 min.  |   29. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Jablká umyjeme, nakrájame na štvrtiny, zbavíme jadier, pokrájame na veľmi tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou, aby…
Postup: Cestoviny dáme do vriacej osolenej vody a uvaríme „na skus“ (podľa informácií na obale).Na panvici rozohrejme tuk a necháme na ňom…
Postup: Chlieb nasucho opečieme na panvici alebo v hriankovači.Jeden plátok potrieme tatárskou omáčkou, pridáme hrsť listových šalátov, na listy…

Morčací perkelt

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Umyté rajčiny pri stopke niekoľkokrát narežeme (do „hviezdičky“), vložíme na max. minútu do vriacej vody a rýchlo schladíme. Šupky…
Postup: Vajcia dôkladne rozšľaháme s trochou mlieka, osolíme a vlejeme na predhriatu ľahko vymastenú panvicu. Znížime teplotu a pomaly varechou…
Postup: Šošovicu uvaríme do mäkka (môžeme vopred namočiť, ale nemusíme) a scedíme. Rajčiny a cibuľu nakrájame nadrobno, petržlen nahrubo nasekáme…

Špenátovo-cuketová polievka

 1 min.  |   27. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V hrnci na oleji orestujeme nakrájanú šalotku, pridáme olúpaný a nakrájaný cesnak, pár vetvičiek tymianu a spoločne ešte krátko…

Ťahaný závin s jablkami

 1 min.  |   26. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Z múky, vajca, oleja, vody a štipky soli vypracujeme hladké cesto, vytvoríme z neho bochník, dáme na dosku, priklopíme miskou alebo…

Cuketové lasagne

 1 min.  |   26. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Na troške oleja si do zlatista orestujeme na jemno nakrájanú cibuľku, potom pridáme cesnak a mleté hovädzie mäso. Všetko spoločne…
Postup:Zelené fazuľky dáme do vriacej osolenej vody a krátko povaríme (aby zmäkli, ale zostali chrumkavé) a vodu zlejeme, fazuľky dáme rýchlo do misky…

Tekvicový krém

 1 min.  |   24. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Tekvicu očistíme, vydlabeme a nakrájame aj so šupkou na väčšie kocky, vyrovnáme ich na papier na pečenie, pokvapkáme olejom, osolíme,…
Postup: Zemiaky uvarené v šupke (ideálne varný typ A) ešte horúce ošúpeme, necháme vychladnúť a nakrájame na plátky.Reďkovky umyjeme a nakrájame…
Postup: Predhrejeme trúbu na 180 °CNastrúhame cuketu a tofu, cibuľu krájame nadrobno. Pridáme ostatné ingrediencie a premiešame. Zo zmesi tvoríme…

Baklažánová nátierka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Predhrejeme si trúbu na 250°C. Šupku umytých baklažánov rovnomerne zo všetkých strán prepichneme vidličkou. Baklažány osolíme, pokvapkáme…

Stredomorská rybacia polievka

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Tvrdú zeleninu nastrúhame (mrkvu a petržlen vopred očistíme), ostatné nakrájame na kúsky, cesnak olúpeme plochou stranou noža strúčiky…

Jarná fritata

 1 min.  |   23. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: V osolenej vode krátko povaríme zemiaky. Musia zostať polotvrdé.Zeleninu očistíme a nakrájame, cuketu na kolieska, špargľu na kúsky, a…

Tabouleh s morčacím mäsom

 1 min.  |   19. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Bulgur prepláchneme, scedíme a uvaríme do mäkka.Necháme trochu vychladnúť a potom zmiešame s nakrájanými rajčinami, olejom, cibuľou,…
Postup: V hrnci na oleji orestujeme pokrájanú cibuľu, potom pridáme rozdrvený cesnak, a ešte krátko orestujeme. Do základu pridáme prepláchnutú…
Postup: Umyté zemiaky nakrájame vrátane šupky na tenké plátky cca 3 mm.Vyložíme ich do mierne vymazanej formy na pečenie, rovnomerne posypeme…

Grilovaná zelenina

 1 min.  |   17. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Mrkvu očistíme a nakrájame na šikmé kolieska, cuketu nakrájame tiež tak, papriku zbavenú semienok na väčšie kusy, cibuľu na…
Postup: Tortillu potrieme syrom Lučina a ukladáme kúsky údeného lososa, ľadového šalátu a kôpru, pevne zavinieme a necháme v chladničke odležať,…

Kapustové závitky

 1 min.  |   15. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Kapustové listy sparíme horúcou vodou a po odkvapkaní z nich odstránime drevnaté časti.Mleté mäso, posekané menšie kapustové listy,…

Nátierka z pečených paprík

 1 min.  |   11. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Papriky umyjeme, pozdĺžne rozkrojíme, zbavíme semienok a nakrájame na kúsky cca 3×3 cm.Poukladáme šupkou hore na plech vyložený papierom…
Postup: Na plech, vyložený papierom na pečenie, si pripravíme filé z morského vlka, posolíme, okoreníme a posypeme bylinkami, rybu pokvapkáme…
Postup: Kuracie prsia nožom zo strany narežeme, aby v nich vzniklo vrecko.Špenátové listy si nasekáme a zmiešame s nastrúhaným parmezánom a syrom…

Cuketové tortilly

 1 min.  |   3. 3. 2019  |   Věra Boháčová
Postup: Cukety nastrúhame, jemne osolíme a keď pustia vodu, necháme cez sito okvapkať, potom ešte vyžmýkame.K nastrúhanej cukete pridáme všetky…

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.