Kvalitné jedlo ako palivo pre našu imunitu

 2 min.  |   6. 4. 2022  |   Garant: Igor Karen


Fakt, že kvalita jedla a príjem energie zo stravy úzko súvisia aj s imunitnou odozvou, nie je novinkou. Rovnako ako nechceme do motoru auta liať nekvalitný benzín alebo olej, musíme aj my prijímať palivo v podobe kvalitného jedla. 

Zamerajte sa na čerstvé potraviny v prvotnej kvalite, ktoré sú plné antioxidantov alebo látok, ktoré organizmu pomáhajú zbavovať sa škodlivín. Na druhej strane obmedzte konzumáciu druhotne spracovaných výrobkov a polotovarov, ktoré obsahujú menej živín, a naopak väčšie množstvo prídavných látok a konzervantov, ktorými náš tráviaci trakt zamestnávame o niečo viac.

V priebehu roka obohaťte svoj jedálniček o sezónne potraviny a snažte sa konzumovať zo všetkého trochu – pokryjete tak všetky nutričné potreby. Pridajte zeleninu ku každému jedlu, obmedzte prisladzovanie a dosoľovanie jedál a buďte dostatočne hydratovaní čistou vodou. Sami pocítite ten rozdiel.

Vitamín D a omega 3 nenasýtené mastné kyseliny

V zimných mesiacoch, kedy slnečný svit nemá takú intenzitu, trpí najmä naša slovenská populácia nedostatkom vitamínu D. Ako jeden z mála doplnkov výživy je tento absolútne kľúčový a oplatí sa doňho zainvestovať. Rovnako tak ako do omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré pôsobia protizápalovo a protektívne nielen na mozog a srdcovo-cievny systém. V dôsledku nízkej konzumácie morských rýb a diétnych zvykov v našich končinách ich máme nedostatok.

Kupovať si ale multivitamíny alebo prípravky deklarujúce všetky možné skupiny vitamínov sa veľmi neoplatí. V celkovom množstve totiž jednotlivé mikronutrienty majú podiel účinnej látky menší, ako je potrebné, a nikde nie je zaručené, že sa všetky vstrebajú. Pestrá a vyvážená strava nároky organizmu hravo pokryje. Najsilnejší antioxidant – vitamín C – nájdeme nielen v šípkach, citrusoch a zelenine, ale aj v zemiakoch.

Dodržiavanie zásad zdravej výživy, rešpektovanie cirkadiánneho rytmu a všetkých vyššie uvedených aspektov prispieva k pevnému zdraviu. Fajčenie ani alkohol takými benefitmi nedisponujú, preto aj tieto nešváry skúste obmedziť alebo úplne vynechať.

hlasování

0 (0)

Štítky:
kvalitné jedlo
Omega-3
vitamín C
vitamín D
vitamíny

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.