Vyšetrenie na tehotenskú cukrovku
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je... »
Tehotenská cukrovka alebo tiež gestačný diabetes je typom cukrovky, ku vzniku ktorého dochádza najčastejšie počas druhého alebo tretieho trimestra tehotenstva a ktorý po pôrode zvyčajne mizne. Je však rizikovým faktorom pre vznik cukrovky neskôr a u 30–50 % mamičiek sa v ďalšom tehotenstve opakuje.
Tehotenstvo je stav, kedy v tele matky nastáva veľké množstvo zmien, ktoré majú viesť k podpore správneho vývoja budúceho bábätka. Jedna zo zmien spočíva vo využití krvného cukru v krvi matky. Zjednodušene povedané, tento cukor je pre mamičku horšie dostupný, aby z neho mohlo čerpať energiu aj bábätko. Bežne na tento stav reaguje telo matky zvýšenou produkciou inzulínu v pankrease. U tehotenskej cukrovky však pankreas nie je schopný na tento stav dostatočne reagovať a hladina cukru v krvi stúpa. Inzulín, ktorý matka produkuje, navyše nie je pri tomto ochorení dostatočne účinný vzhľadom na to, že naňho matkino telo nie je dostatočne citlivé. Vysoká hladina cukru v krvi počas tehotenstva môže viesť pre matku aj dieťa k týmto problémom:
preeklampsia – vysoký krvný tlak, ku ktorému dochádza počas tehotenstva,
nezvyčajná hladina cukru u dieťaťa – dieťa by mohlo rásť až príliš, čo zvyšuje pravdepodobnosť cisárskeho rezu,
možné poranenie v dôsledku veľkosti dieťaťa a ťažkostí pri pôrode, predčasný pôrod.
Väčšina tehotných s cukrovkou si bohužiaľ nevšimne príznaky, ktoré by sa dali prisúdiť cukrovke. Príznaky sú nešpecifické a môžu sa často pripísať samotnému priebehu tehotenstva. Väčšinou sú uvádzané tieto príznaky:
únava,
smäd,
časté močenie,
strata hmotnosti pri zachovanej chuti do jedla,
zvracanie,
rozmazané videnie,
kvasinkové infekcie.
Včasnou diagnózou a liečbou sa hladiny krvného cukru normalizujú a riziko komplikácií sa znižuje. Preto sa dnes odporúča vyšetrovanie všetkých tehotných žien na prítomnosť tehotenskej cukrovky. To prebieha vo dvoch stupňoch – na začiatku tehotenstva a potom medzi 24. a 28. týždňom. V prvom trimestri sa v rámci rutinných odberov zisťuje hladina krvného cukru nalačno. V druhom trimestri potom prebieha OGTT (orálny glukózový tolerančný test), ktorý preveruje, ako telo reaguje na príjem glukózy.
K rizikovým faktorom vzniku tehotenskej cukrovky patrí:
nadmerná hmotnosť,
vek nad 30 rokov,
cukrovka v rodine,
fajčenie,
predchádzajúci pôrod dieťaťa väčšieho ako 4 000 g,
predchádzajúce potraty/pôrod mŕtveho plodu v predchádzajúcom tehotenstve,
vysoký krvný tlak,
nález cukru v moči na začiatku tehotenstva.
Čím viac rizikových faktorov, tým vyššia je pravdepodobnosť vzniku tehotenskej cukrovky, najmä u žien vo veku nad 30 rokov.
Riziko vzniku tehotenskej cukrovky sa dá určite znížiť prevenciou nadmernej hmotnosti a obezity, teda zdravým stravovaním a udržiavaním aktivity pred tehotenstvom aj počas neho. Všeobecne sa odporúčajú zásady zdravej racionálnej stravy, teda jedlo v pravidelných intervaloch, vylúčenie jednoduchých sacharidov a náhradných umelých sladidiel z denného príjmu, dostatok ovocia a zeleniny podľa obsahu sacharidov, dostatok vlákniny, dostatočný pitný režim. Nevhodné sú veľké prestávky medzi jedlami, nepravidelné a rýchle stravovanie.
Tieto zásady vlastne platia aj pre liečbu cukrovky. Diabetická diéta je v tehotenstve individuálna, jej súčasťou je zvýšený príjem bielkovín. Hodnoty krvného cukru (glykémie) si meria každá pacientka sama testovacími prúžkami na glukometri podľa odporúčania lekára. V prípade, že sa nepodarí dosiahnuť normálne hodnoty glykémií pri dodržiavaní odporúčanej diéty, zahajuje sa po dobu tehotenstva liečba inzulínom, ktorá sa ukončí pôrodom.
Základom terapie tehotenskej cukrovky je diéta a primeraná pohybová aktivita. Diabetológ konkrétnej pacientke odporučí jedálniček s počtom gramov sacharidov a typom vhodných a nevhodných potravín. Všeobecne sa dá povedať, že by sa tehotná mala vyhnúť tzv. rýchlym cukrom a na stravovanie voliť predovšetkým kvalitné prirodzené potraviny. Pomôckou v starostlivosti o cukrovku je glukometer, ktorým si tehotná pravidelne meria hodnoty krvného cukru a upravuje svoju stravu. Zároveň sú tieto hodnoty správou pre ošetrujúceho lekára, ktorý pri nedostatočnej kompenzácii, ku ktorej dôjde aj napriek dobrej spolupráci pacientky, môže predpísať lieky. V súčasnosti je u približne 10 % tehotných s cukrovkou potrebné pridať metformín alebo inzulín. Oba tieto lieky sú schválené na využitie v tehotenstve.
MUDr. Petra Dvořáková
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je... »
Tehotenská cukrovka je metabolická porucha regulácie hladiny cukru v krvi (glykémie),... »