Tehotenská cukrovka alebo tiež gestačný diabetes je typom cukrovky, ku vzniku ktorého dochádza najčastejšie počas druhého alebo tretieho trimestra tehotenstva a ktorý po pôrode zvyčajne mizne. Je však rizikovým faktorom pre vznik cukrovky neskôr a u 30–50 % mamičiek sa v ďalšom tehotenstve opakuje.

Prečo tehotenská cukrovka vzniká a aké môžu nastať komplikácie

Tehotenstvo je stav, kedy v tele matky nastáva veľké množstvo zmien, ktoré majú viesť k podpore správneho vývoja budúceho bábätka. Jedna zo zmien spočíva vo využití krvného cukru v krvi matky. Zjednodušene povedané, tento cukor je pre mamičku horšie dostupný, aby z neho mohlo čerpať energiu aj bábätko. Bežne na tento stav reaguje telo matky zvýšenou produkciou inzulínu v pankrease. U tehotenskej cukrovky však pankreas nie je schopný na tento stav dostatočne reagovať a hladina cukru v krvi stúpa. Inzulín, ktorý matka produkuje, navyše nie je pri tomto ochorení dostatočne účinný vzhľadom na to, že naňho matkino telo nie je dostatočne citlivé. Vysoká hladina cukru v krvi počas tehotenstva môže viesť pre matku aj dieťa k týmto problémom:

  • preeklampsia – vysoký krvný tlak, ku ktorému dochádza počas tehotenstva,

  • nezvyčajná hladina cukru u dieťaťa – dieťa by mohlo rásť až príliš, čo zvyšuje pravdepodobnosť cisárskeho rezu,

  • možné poranenie v dôsledku veľkosti dieťaťa a ťažkostí pri pôrode, predčasný pôrod.

Ako sa tehotenská cukrovka prejavuje

Väčšina tehotných s cukrovkou si bohužiaľ nevšimne príznaky, ktoré by sa dali prisúdiť cukrovke. Príznaky sú nešpecifické a môžu sa často pripísať samotnému priebehu tehotenstva. Väčšinou sú uvádzané tieto príznaky: 

  • únava,

  • smäd,

  • časté močenie,

  • strata hmotnosti pri zachovanej chuti do jedla,

  • zvracanie, 

  • rozmazané videnie,

  • kvasinkové infekcie.

Ako sa tehotenská cukrovka zisťuje

Včasnou diagnózou a liečbou sa hladiny krvného cukru normalizujú a riziko komplikácií sa znižuje. Preto sa dnes odporúča vyšetrovanie všetkých tehotných žien na prítomnosť tehotenskej cukrovky. To prebieha vo dvoch stupňoch – na začiatku tehotenstva a potom medzi 24. a 28. týždňom. V prvom trimestri sa v rámci rutinných odberov zisťuje hladina krvného cukru nalačno. V druhom trimestri potom prebieha OGTT (orálny glukózový tolerančný test), ktorý preveruje, ako telo reaguje na príjem glukózy. 

Aké sú riziká tehotenskej cukrovky

K rizikovým faktorom vzniku tehotenskej cukrovky patrí:

  • nadmerná hmotnosť,

  • vek nad 30 rokov,

  • cukrovka v rodine,

  • fajčenie,

  • predchádzajúci pôrod dieťaťa väčšieho ako 4 000 g,

  • predchádzajúce potraty/pôrod mŕtveho plodu v predchádzajúcom tehotenstve,

  • vysoký krvný tlak,

  • nález cukru v moči na začiatku tehotenstva.

Čím viac rizikových faktorov, tým vyššia je pravdepodobnosť vzniku tehotenskej cukrovky, najmä u žien vo veku nad 30 rokov. 

Ako predísť vzniku tehotenskej cukrovky

Riziko vzniku tehotenskej cukrovky sa dá určite znížiť prevenciou nadmernej hmotnosti a obezity, teda zdravým stravovaním a udržiavaním aktivity pred tehotenstvom aj počas neho. Všeobecne sa odporúčajú zásady zdravej racionálnej stravy, teda jedlo v pravidelných intervaloch, vylúčenie jednoduchých sacharidov a náhradných umelých sladidiel z denného príjmu, dostatok ovocia a zeleniny podľa obsahu sacharidov, dostatok vlákniny, dostatočný pitný režim. Nevhodné sú veľké prestávky medzi jedlami, nepravidelné a rýchle stravovanie.

Tieto zásady vlastne platia aj pre liečbu cukrovky. Diabetická diéta je v tehotenstve individuálna, jej súčasťou je zvýšený príjem bielkovín. Hodnoty krvného cukru (glykémie) si meria každá pacientka sama testovacími prúžkami na glukometri podľa odporúčania lekára. V prípade, že sa nepodarí dosiahnuť normálne hodnoty glykémií pri dodržiavaní odporúčanej diéty, zahajuje sa po dobu tehotenstva liečba inzulínom, ktorá sa ukončí pôrodom.

Ako sa tehotenská cukrovka lieči? 

Základom terapie tehotenskej cukrovky je diéta a primeraná pohybová aktivita. Diabetológ konkrétnej pacientke odporučí jedálniček s počtom gramov sacharidov a typom vhodných a nevhodných potravín. Všeobecne sa dá povedať, že by sa tehotná mala vyhnúť tzv. rýchlym cukrom a na stravovanie voliť predovšetkým kvalitné prirodzené potraviny. Pomôckou v starostlivosti o cukrovku je glukometer, ktorým si tehotná pravidelne meria hodnoty krvného cukru a upravuje svoju stravu. Zároveň sú tieto hodnoty správou pre ošetrujúceho lekára, ktorý pri nedostatočnej kompenzácii, ku ktorej dôjde aj napriek dobrej spolupráci pacientky, môže predpísať lieky. V súčasnosti je u približne 10 % tehotných s cukrovkou potrebné pridať metformín alebo inzulín. Oba tieto lieky sú schválené na využitie v tehotenstve. 

MUDr. Petra Dvořáková

Súvisiace články