Diéta pri tehotenskej cukrovke – tipy a rady odborníka

 9 min.  |   11. 8. 2022  |   Garant: Věra Boháčová


Čo je tehotenská cukrovka

Tehotenská cukrovka (gestačný diabetes) je metabolická porucha regulácie hladiny cukru v krvi (glykémie), ktorá postihuje až 17 % tehotných žien. Najčastejšie sa začína prejavovať v druhej polovici tehotenstva a samovoľne končí po pôrode. Ak sa ani po uplynutí šestonedelia glykémia nestihne normalizovať, pravdepodobne ide o iný typ diabetu, ktorý s tehotenstvom nesúvisí. V rámci prevencie sa u všetkých nastávajúcich mamičiek (s výnimkou tých, ktorým už cukrovka bola diagnostikovaná) robí dvojfázový skríning, ktorý zabezpečí ošetrujúci gynekológ a ďalej pacientku odošle na diabetológiu.

OGTT 

Takzvaný OGTT (orálny glukózový tolerančný test) je neinvazívna metóda, vďaka ktorej prípadné poruchy regulácie glykémie ľahko odhalíme. Štandardne sa robí medzi 24. – 28. týždňom tehotenstva, spočíva vo vypití 75 g hroznového cukru (glukózy) v čaji alebo vo vode a podľa následných krvných odberov sa testuje reakcia organizmu na túto záťaž cukrom. Prípadné vyššie hladiny treba korigovať pomocou diétnych opatrení, ktoré by žena mala dodržiavať, pretože neliečená tehotenská cukrovka má za následok mnoho komplikácií nielen počas pôrodu, ale aj počas vývoja plodu v maternici. Zároveň pri vyšších hladinách glykémie je riziko nadmernej hmotnosti, obezity a s ňou spojených prejavov cukrovky 2. typu v neskorších rokoch mnohonásobne vyššie.

Vyvážený jedálniček pri tehotenskej cukrovky

Základy vyváženého racionálneho jedálnička a primeraná pohybová aktivita by mali byť súčasťou životosprávy všetkých, nielen tehotných pacientiek. Diéta pri gestačnom diabete musí reflektovať potreby energie nielen matky, ale aj rastúceho dieťaťa. V žiadnom prípade nesmie viesť k hladovaniu a vynechávaniu jedál. Pre presnú kontrolu je zo začiatku potrebné si pripravované suroviny vážiť na kuchynskej váhe a mať predstavu o obsahu sacharidov v jednotlivých jedlách. Pri nedodržiavaní diabetickej diéty sa zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu nielen u matky, ale zároveň je plod ohrozený poruchami vývoja a ďalšími komplikáciami nielen pri pôrode. 

Nastavenie diéty u tehotenskej cukrovky

Diabetická diéta sa nielen u budúcich rodičiek nastavuje individuálne. Základnými kritériami sú BMI pred tehotenstvom, fyzická aktivita, hmotnostný prírastok ženy a glykemická odozva. Pri tehotenskej cukrovke je vhodná  pestrá racionálna strava s ideálnym trojpomerom živín a s uprednostňovaním čerstvých, kvalitných a minimálne spracovaných potravín. Redukčné diéty v tomto období nie sú vhodné s ohľadom na rastúci plod a zvyšujúcu sa  potrebu prijímanej energie. Frekvencia jedál je tiež čisto individuálnou záležitosťou, avšak odporúča sa 3 – 6 menších porcií denne s cieľom udržať hladinu krvného cukru stabilne bez kolísania a nezaťažovať tráviaci trakt veľkým objemom jedla.

Všeobecné diétne rady pri tehotenskej cukrovke

  • Sústreďte sa na poctivú domácu stravu, varte z čerstvých a kvalitných surovín.

  • Jedzte pestro, striedajte druhy a majte farebný tanier.

  • Čítajte pozorne etikety so zložením potravín, kde sú uvedené hlavné živiny (pokiaľ sa nachádza viac ako 5 g cukrov na 100 g výrobku, potravine sa vyhnite).

  • Nahraďte obilniny a prílohy celozrnnými variantmi.

  • Voľte diétnejšiu technologickú úpravu jedál (dusenie, restovanie, pečenie v trúbe nasucho) a vyhnite sa vyprážaniu a grilovaniu.

  • Stravovanie v stánkoch s rýchlym občerstvením (fastfood) si na nejaký čas odpusťte, pretože presné zloženie ani obsah cukrov v jedlách často nezistíte.

  • Snažte sa výrazne nesladiť a vyhnite sa umelým sladidlám a dia výrobkom, ktoré pre tehotné nie sú vhodné.

  • Pridajte zeleninu (čerstvú, dusenú, restovanú, pečenú) ku každému jedlu.

Čo jesť pri tehotenskej cukrovke?

SACHARIDY (50 – 55 % DDD)

  • Obmedzte v jedálničku sacharidy s vysokým glykemickým indexom (GI) a s veľkým zastúpením jednoduchých cukrov (osladzované potraviny, sladkosti, pekárenské výrobky, müsli, džemy, džúsy, pivo, pufované výrobky, polotovary). 
  • Sacharidové prílohy (cestoviny, ryža, múka, knedle) bohaté na škrob a chudobné na vlákninu (biela pšeničná múka, biela ryža) nahraďte v rámci diéty pri tehotenskej cukrovke celozrnnými variantmi alebo strukovinou (cestoviny zo šošovice, cíceru, farebná ryža).
  • Voľte celozrnné, viaczrnné a žitné pečivo (nedofarbované karamelom alebo sladom).
  • Ovocie konzumujte denne 1 – 2 kusy/hrste, uprednostňujte menej sladké druhy (maliny, čučoriedky, jahody, ostružiny, vodný melón, broskyne), vyhnite sa sušenému, kandizovanému a osladzovanému ovociu.

TUKY (20 – 25 % DDD)

  • Preferujeme tuky v ich prirodzenej forme, pri príprave pokrmov sa vyhýbame vyprážaniu, pečeniu a grilovaniu s tukom, radšej volíme diétne technologické postupy (dusenie, pečenie nasucho, restovanie).

  • Mali by sme voliť skôr rastlinné zdroje (kvalitné rastlinné oleje, orechy, semená, avokádo, strukoviny) aj živočíšne (tučné morské aj sladkovodné ryby, maslo, masť).

  • Nevhodné sú priemyselne spracované tuky (margaríny, stužené a čiastočne stužené tuky, rafinované oleje) a údeniny, nielen pre ich veľký obsah soli.

  • Slané pochutiny (chipsy, solené tyčinky, krekry) tiež radšej u diéty pri tehotenskej cukrovky nekonzumujte. 

BIELKOVINY (20 – 25 % DDD)

  • Sú pri diéte tehotenskej cukrovky prakticky bez obmedzenia, sústreďte sa na variabilitu. 

  • Preferujte bielkoviny živočíšneho pôvodu s vysokou biologickou hodnotou (chudé mäso, vysokopercentná šunka, morské plody, ryby, vajce, mliečne výrobky, syry), ale nebojte sa aj tých rastlinných (cícer, šošovica, fazuľa, pohánka, orechy), avšak konzumácia sóje sa v tehotenstve neodporúča.

  • Vyhýbajte sa nekvalitným tučným údeninám, párkom, paštétam, šunkovým penám, nátierkam, ktoré obsahujú veľa tuku, soli a aditív.

  • Vhodná je kvalitná šunka s vysokým obsahom mäsa (nad 92 %).

  • Z mliečnych bielkovín voľte nízkotučné neochutené varianty bez pridaného cukru.

PITNÝ REŽIM 

  • Z nápojov uprednostňujte čistú vodu (možno ochutiť citrónom, mätou, limetkou, lyofilizovaným ovocím).  

  • Vhodné sú nesladené ovocné a bylinkové čaje (žihľava, šípky, fenykel, alchemilka, medovka, mäta, rebríček), a naopak, neodporúča sa pitie čiernych a zelených čajov pre veľký obsah kofeínu, v tehotenstve sa vyvarujte výluhov zo šalvie, rozmarínu, zázvoru, škorice, valeriány či petržlenu.

  • Konzumovať alkohol škodí aj v malom množstve, je toxický nielen pre vás, ale aj pre vaše bábätko.


Pravidlá pre zostavenie jedálnička pri tehotenskej cukrovke

A. RAŇAJKY 

  • maximálne  30 g sacharidov; ráno je hladina tehotenských hormónov najvyššia, a preto je náročné udržať glykémiu v norme práve po raňajkách,

  • u niektorých žien môžu byť problematické mliečne výrobky s prirodzeným obsahom laktózy (mlieko, tvaroh, jogurt, nátierkové maslo), skúste zvoliť bezlaktózový variant alebo kyslomliečne výrobky,

  • u diéty pri tehotenskej cukrovky vynechajte kupované müsli, sladené cereálie, buchty, croissanty a iné sladké pečivo, instantnú kašu, mliečnu ryžu a ochutenú,

  • vhodné raňajky sú napr.: 

    • 1 ks celozrnnej kaiserky + 3 plátky kuracej šunky s vysokým obsahom mäsa + humus + cherry rajčinky

    • 2 krajce žitného chleba + vajce na tvrdo + maslo + šalátová uhorka

    • nízkotučný syr alebo domáca nátierka (tvarohová, tuniaková) a kúsok čerstvej zeleniny 

    • raňajkovať sa môže aj polievka zahustená zeleninou (nie z vreciek), rezance do polievky však radšej odvážte a nepreháňajte to s nimi

    • domáca granola (vločky, oriešky, trochu ovocia) + biely nízkotučný jogurt + hrsť čučoriedok

 B. DESIATA A OLOVRANT

  • môže sa aj vynechať, ak nepociťujete hlad, alebo môže byť bezsacharidová,

  • 20 – 25 g sacharidov,

  • ovocie (1/2 stredný kus) + 150 g mliečneho výrobku (biely neochutený jogurt, zákvas, kefír, tvaroh) + 10 ks nesolených, nepražených kešu orechov, 

  • 2 – 3 plátky nízkotučného syra (30% eidam, olomoucké syrečky, kozí syr) alebo šunky,

  • v rámci diéty pri tehotenskej cukrovke občas si môžete dovoliť aj kúsok domácej štrúdle, palacinky alebo buchty s tvarohom, kefírom, nízkotučnou kyslou smotanou a čerstvým ovocím. 

C. OBED A VEČERA 

  • max. 50 g sacharidov, 

  • súčasťou by vždy mala byť zelenina, 

  • porciu sacharidov je vhodné rozdeliť medzi tradičnú prílohu a zeleninu, prípadne celkom nahradiť zeleninou, 

  • chudé mäso (morčacie, bravčové, hovädzie, kuracie), morské plody alebo ryba + zelenina (čerstvá, dusená, pečená, restovaná) + sacharidová príloha (ryža, cestoviny, zemiaky, kuskus, bulgur, batáty, a iné), 

  • pri polievke treba počítať s cca 10 – 15 g sacharidov na zvyčajnú porciu; vhodné sú skôr mäsové vývary alebo zeleninové polievky nezahustené múkou,

  • pri tehotenskej cukrovke sú problematické  slovenské a české jedlá s omáčkou a knedľou, ich konzumáciu si doprajte naozaj sviatočne; tolerovaná porcia z hľadiska množstva sacharidov: 2 žemľové alebo 3 zemiakové knedle + 1 – 2 polievkové lyžice neosladzovanej omáčky,

  • kapusta nesmie byť prisladená (pozor na kupovanú sterilizovanú kapustu, obsahuje pridaný cukor).

D. DRUHÁ VEČERA

  • je malý olovrant cca hodinu pred spaním, 

  • vhodné je ľahko stráviteľné jedlo zložené prevažne z bielkovín a 20 g sacharidov,

  • tuky pre ich dlhé trávenie pred spánkom vytesňujeme.


Vzorový jedálniček pri diéte pri tehotenskej cukrovke

raňajky: 

  • 1 ks celozrnnej kaiserky
  • 3 plátky bravčovej šunky (96 % mäsa)
  • tenká vrstva masla
  • cherry rajčinky

desiata:

  • hrsť mrazeného lesného ovocia
  • 150 g bieleho nízkotučného jogurtu
  • 10 ks kešu orechov nesolených, nepražených

obed: 

  • 150 g chudého hovädzieho duseného mäsa
  • 50 g dusenej mrkvy
  •  75 g hnedej ryže natural 

olovrant:

  • 2 plátky žitného chleba
  • 1 ks vajce uvarené na tvrdo
  • 2 plátky 30% eidamu
  • 50 g uhorky

večera:

  1. 200 g pečeného filetu z lososa
  2. 150 g zemiakov pečených v trúbe na papieri na pečenie
  3. šalát z čerstvej zeleniny (rukola, červená paprika, jarná cibuľka, kvapka olivového oleja, citrón)
  4. 10 g humusu
  5. 10 g balkánskeho syra

druhá večera: 

  • 50 g polotučného tvarohu
  • 1 ks broskyne

Karolína Vašků, nutričná terapeutka

Súvisiace články
Neskorá komplikácia môže byť aj prvým prejavom diabetu 2. typu, ktorý nie je dlhší čas rozpoznaný a liečený.
Prerušovaná hladovka (intermittent fasting) či redukcia času určeného na konzumáciu stravy je aktuálne veľmi populárnym štýlom stravovania.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov.

Najčastejšie otázky diabetikov – 3. časť (komplikácie)

 13 min.  |   18. 8. 2022  |   redakcia
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a jej komplikáciám
Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu: diéta, pohybové aktivity, zníženie hmotnosti.
Urobiť si pauzu na obed môže byť spestrením pracovného dňa a je pritom vhodné zamerať sa na správny výber jedla.
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.

Ako na novoročne predsavzatie

 4 min.  |   28. 12. 2021  |   redakcia
Ako si poradiť s novoročnými predsavzatiami.

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.