Čriepky módnych diét
U rôznych diét je dobré sa najprv zoznámiť nielen s deklarovanými pozitívami, ale... »
Tehotenská cukrovka (gestačný diabetes) je metabolická porucha regulácie hladiny cukru v krvi (glykémie), ktorá postihuje až 17 % tehotných žien. Najčastejšie sa začína prejavovať v druhej polovici tehotenstva a samovoľne končí po pôrode. Ak sa ani po uplynutí šestonedelia glykémia nestihne normalizovať, pravdepodobne ide o iný typ diabetu, ktorý s tehotenstvom nesúvisí. V rámci prevencie sa u všetkých nastávajúcich mamičiek (s výnimkou tých, ktorým už cukrovka bola diagnostikovaná) robí dvojfázový skríning, ktorý zabezpečí ošetrujúci gynekológ a ďalej pacientku odošle na diabetológiu.
Takzvaný OGTT (orálny glukózový tolerančný test) je neinvazívna metóda, vďaka ktorej prípadné poruchy regulácie glykémie ľahko odhalíme. Štandardne sa robí medzi 24. – 28. týždňom tehotenstva, spočíva vo vypití 75 g hroznového cukru (glukózy) v čaji alebo vo vode a podľa následných krvných odberov sa testuje reakcia organizmu na túto záťaž cukrom. Prípadné vyššie hladiny treba korigovať pomocou diétnych opatrení, ktoré by žena mala dodržiavať, pretože neliečená tehotenská cukrovka má za následok mnoho komplikácií nielen počas pôrodu, ale aj počas vývoja plodu v maternici. Zároveň pri vyšších hladinách glykémie je riziko nadmernej hmotnosti, obezity a s ňou spojených prejavov cukrovky 2. typu v neskorších rokoch mnohonásobne vyššie.
Základy vyváženého racionálneho jedálnička a primeraná pohybová aktivita by mali byť súčasťou životosprávy všetkých, nielen tehotných pacientiek. Diéta pri gestačnom diabete musí reflektovať potreby energie nielen matky, ale aj rastúceho dieťaťa. V žiadnom prípade nesmie viesť k hladovaniu a vynechávaniu jedál. Pre presnú kontrolu je zo začiatku potrebné si pripravované suroviny vážiť na kuchynskej váhe a mať predstavu o obsahu sacharidov v jednotlivých jedlách. Pri nedodržiavaní diabetickej diéty sa zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu nielen u matky, ale zároveň je plod ohrozený poruchami vývoja a ďalšími komplikáciami nielen pri pôrode.
Diabetická diéta sa nielen u budúcich rodičiek nastavuje individuálne. Základnými kritériami sú BMI pred tehotenstvom, fyzická aktivita, hmotnostný prírastok ženy a glykemická odozva. Pri tehotenskej cukrovke je vhodná pestrá racionálna strava s ideálnym trojpomerom živín a s uprednostňovaním čerstvých, kvalitných a minimálne spracovaných potravín. Redukčné diéty v tomto období nie sú vhodné s ohľadom na rastúci plod a zvyšujúcu sa potrebu prijímanej energie. Frekvencia jedál je tiež čisto individuálnou záležitosťou, avšak odporúča sa 3 – 6 menších porcií denne s cieľom udržať hladinu krvného cukru stabilne bez kolísania a nezaťažovať tráviaci trakt veľkým objemom jedla.
Sústreďte sa na poctivú domácu stravu, varte z čerstvých a kvalitných surovín.
Jedzte pestro, striedajte druhy a majte farebný tanier.
Čítajte pozorne etikety so zložením potravín, kde sú uvedené hlavné živiny (pokiaľ sa nachádza viac ako 5 g cukrov na 100 g výrobku, potravine sa vyhnite).
Nahraďte obilniny a prílohy celozrnnými variantmi.
Voľte diétnejšiu technologickú úpravu jedál (dusenie, restovanie, pečenie v trúbe nasucho) a vyhnite sa vyprážaniu a grilovaniu.
Stravovanie v stánkoch s rýchlym občerstvením (fastfood) si na nejaký čas odpusťte, pretože presné zloženie ani obsah cukrov v jedlách často nezistíte.
Snažte sa výrazne nesladiť a vyhnite sa umelým sladidlám a dia výrobkom, ktoré pre tehotné nie sú vhodné.
Pridajte zeleninu (čerstvú, dusenú, restovanú, pečenú) ku každému jedlu.
SACHARIDY (50 – 55 % DDD)
TUKY (20 – 25 % DDD)
Preferujeme tuky v ich prirodzenej forme, pri príprave pokrmov sa vyhýbame vyprážaniu, pečeniu a grilovaniu s tukom, radšej volíme diétne technologické postupy (dusenie, pečenie nasucho, restovanie).
Mali by sme voliť skôr rastlinné zdroje (kvalitné rastlinné oleje, orechy, semená, avokádo, strukoviny) aj živočíšne (tučné morské aj sladkovodné ryby, maslo, masť).
Nevhodné sú priemyselne spracované tuky (margaríny, stužené a čiastočne stužené tuky, rafinované oleje) a údeniny, nielen pre ich veľký obsah soli.
Slané pochutiny (chipsy, solené tyčinky, krekry) tiež radšej u diéty pri tehotenskej cukrovky nekonzumujte.
BIELKOVINY (20 – 25 % DDD)
Sú pri diéte tehotenskej cukrovky prakticky bez obmedzenia, sústreďte sa na variabilitu.
Preferujte bielkoviny živočíšneho pôvodu s vysokou biologickou hodnotou (chudé mäso, vysokopercentná šunka, morské plody, ryby, vajce, mliečne výrobky, syry), ale nebojte sa aj tých rastlinných (cícer, šošovica, fazuľa, pohánka, orechy), avšak konzumácia sóje sa v tehotenstve neodporúča.
Vyhýbajte sa nekvalitným tučným údeninám, párkom, paštétam, šunkovým penám, nátierkam, ktoré obsahujú veľa tuku, soli a aditív.
Vhodná je kvalitná šunka s vysokým obsahom mäsa (nad 92 %).
Z mliečnych bielkovín voľte nízkotučné neochutené varianty bez pridaného cukru.
PITNÝ REŽIM
Z nápojov uprednostňujte čistú vodu (možno ochutiť citrónom, mätou, limetkou, lyofilizovaným ovocím).
Vhodné sú nesladené ovocné a bylinkové čaje (žihľava, šípky, fenykel, alchemilka, medovka, mäta, rebríček), a naopak, neodporúča sa pitie čiernych a zelených čajov pre veľký obsah kofeínu, v tehotenstve sa vyvarujte výluhov zo šalvie, rozmarínu, zázvoru, škorice, valeriány či petržlenu.
Konzumovať alkohol škodí aj v malom množstve, je toxický nielen pre vás, ale aj pre vaše bábätko.
A. RAŇAJKY
maximálne 30 g sacharidov; ráno je hladina tehotenských hormónov najvyššia, a preto je náročné udržať glykémiu v norme práve po raňajkách,
u niektorých žien môžu byť problematické mliečne výrobky s prirodzeným obsahom laktózy (mlieko, tvaroh, jogurt, nátierkové maslo), skúste zvoliť bezlaktózový variant alebo kyslomliečne výrobky,
u diéty pri tehotenskej cukrovky vynechajte kupované müsli, sladené cereálie, buchty, croissanty a iné sladké pečivo, instantnú kašu, mliečnu ryžu a ochutenú,
vhodné raňajky sú napr.:
1 ks celozrnnej kaiserky + 3 plátky kuracej šunky s vysokým obsahom mäsa + humus + cherry rajčinky
2 krajce žitného chleba + vajce na tvrdo + maslo + šalátová uhorka
nízkotučný syr alebo domáca nátierka (tvarohová, tuniaková) a kúsok čerstvej zeleniny
raňajkovať sa môže aj polievka zahustená zeleninou (nie z vreciek), rezance do polievky však radšej odvážte a nepreháňajte to s nimi
domáca granola (vločky, oriešky, trochu ovocia) + biely nízkotučný jogurt + hrsť čučoriedok
B. DESIATA A OLOVRANT
môže sa aj vynechať, ak nepociťujete hlad, alebo môže byť bezsacharidová,
20 – 25 g sacharidov,
ovocie (1/2 stredný kus) + 150 g mliečneho výrobku (biely neochutený jogurt, zákvas, kefír, tvaroh) + 10 ks nesolených, nepražených kešu orechov,
2 – 3 plátky nízkotučného syra (30% eidam, olomoucké syrečky, kozí syr) alebo šunky,
v rámci diéty pri tehotenskej cukrovke občas si môžete dovoliť aj kúsok domácej štrúdle, palacinky alebo buchty s tvarohom, kefírom, nízkotučnou kyslou smotanou a čerstvým ovocím.
C. OBED A VEČERA
max. 50 g sacharidov,
súčasťou by vždy mala byť zelenina,
porciu sacharidov je vhodné rozdeliť medzi tradičnú prílohu a zeleninu, prípadne celkom nahradiť zeleninou,
chudé mäso (morčacie, bravčové, hovädzie, kuracie), morské plody alebo ryba + zelenina (čerstvá, dusená, pečená, restovaná) + sacharidová príloha (ryža, cestoviny, zemiaky, kuskus, bulgur, batáty, a iné),
pri polievke treba počítať s cca 10 – 15 g sacharidov na zvyčajnú porciu; vhodné sú skôr mäsové vývary alebo zeleninové polievky nezahustené múkou,
pri tehotenskej cukrovke sú problematické slovenské a české jedlá s omáčkou a knedľou, ich konzumáciu si doprajte naozaj sviatočne; tolerovaná porcia z hľadiska množstva sacharidov: 2 žemľové alebo 3 zemiakové knedle + 1 – 2 polievkové lyžice neosladzovanej omáčky,
kapusta nesmie byť prisladená (pozor na kupovanú sterilizovanú kapustu, obsahuje pridaný cukor).
D. DRUHÁ VEČERA
je malý olovrant cca hodinu pred spaním,
vhodné je ľahko stráviteľné jedlo zložené prevažne z bielkovín a 20 g sacharidov,
tuky pre ich dlhé trávenie pred spánkom vytesňujeme.
raňajky:
desiata:
obed:
olovrant:
večera:
druhá večera:
Karolína Vašků, nutričná terapeutka
U rôznych diét je dobré sa najprv zoznámiť nielen s deklarovanými pozitívami, ale... »
K liečbe cukrovky sa dnes používa celý rad liekov, ale tým najznámejším stále zostáva... »