Vyšetrenie na tehotenskú cukrovku

 3 min.  |   11. 8. 2022  |   Garant: Alena Šmahelová


Gestačný diabetes alebo tehotenská cukrovka je relatívne časté ochorenie spojené s poruchou hospodárenia s krvným cukrom. Je častejšia u žien s nadmernou hmotnosťou alebo obezitou vo veku nad 30 rokov, u žien s vysokým krvným tlakom alebo tehotenskou cukrovkou v rodine a nesie so sebou významné riziká, ako je predčasný pôrod, preeklampsia alebo napríklad nutnosť vykonať cisársky rez (viac v článku o tehotenskej cukrovke). Vzhľadom na to, že je tehotenská cukrovka spojená so závažnými rizikami pre matku aj pre plod a nemá často špecifické príznaky, vyšetruje sa u všetkých tehotných. Skríning prebieha dvojfázovo odbermi v prvom a druhom trimestri.

Vyšetrenie v prvom trimestri

V prvom trimestri robí gynekológ štandardne odbery žilovej krvi na vyšetrenie. Spolu s ostatnými testami je krv vyšetrená aj na hladinu cukru. Tento odber sa robí nalačno. V prípade, že sa zistí hodnota 5,1 mmol/l alebo viac, je odber opakovaný v iný deň. Pokiaľ sa opakovane zistí vyššia hodnota, je tehotná odoslaná na diabetológiu, kde jej bude zabezpečená starostlivosť. Môže sa stať, že opakovaný odber bude v poriadku, potom sa žene odporúča urobiť orálny glukózový tolerančný test na tehotenskú cukrovku (OGTT), viď ďalej vyšetrenie v druhom trimestri.

Vyšetrenie v druhom trimestri

Medzi 24. a 28. týždňom tehotenstva sa u všetkých tehotných s negatívnym vyšetrením tehotenskej cukrovky v prvom trimestri urobí OGTT. Test na tehotenskú cukrovku spočíva v odbere krvi na vyšetrenie hladiny cukru v krvi nalačno a následnom vypití 75 gramov glukózy v tekutine (čaj alebo voda). Následne sú odobraté v hodinových rozostupoch dve vzorky žilovej krvi. 

Lekár by mal ženu upozorniť, že deň pred vyšetrením na tehotenskú cukrovku by mala vylúčiť zvýšenú fyzickú aktivitu a tri dni vopred dodržiavať svoju zvyčajnú diétu bez významného obmedzovania svojich zvyklostí. Pred odberom musí žena 8 hodín hladovať a piť len čistú vodu. Je dôležité, aby tehotná bola poučená o tom, že niektoré lieky treba užívať až po vykonaní testu na tehotenskú cukrovku (hydrokortizón, progesterón, tyroxín). V priebehu testu musí tehotná dodržať pokoj, nesmie fajčiť ani jesť a piť. 

Výsledok testu na tehotenskú cukrovku

Pokiaľ je výsledok negatívny, nalačno je hladina cukru nižšia ako 5,1 mmol/l, po hodine nižšia ako 10,0 mmol/l a po dvoch hodinách sa nachádza pod hodnotou 8,5 mmol/l, žena nemá tehotenskú cukrovku. V opačnom prípade je žena odoslaná na diabetológiu, kde je ďalej vyšetrená a je jej nastavený režim vrátane diéty. 

Väčšina žien s tehotenskou cukrovkou vystačí na kompenzáciu svojho ochorenia s diétou. Asi 10 % žien potrebuje podporu liekmi. 

MUDr. Petra Dvořáková

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
cukrovka v tehotenstve
diabetes
príznaky tehotenskej cukrovky

Súvisiace články
S nástupom menopauzy môže byť spojený celý rad telesných a psychických ťažkostí, prvé sa môžu prejaviť aj niekoľko rokov pred poslednou menštruáciou.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Najčastejšie otázky diabetikov – 3. časť (komplikácie)

 13 min.  |   18. 8. 2022  |   redakcia
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a jej komplikáciám
Ochorenia, ktoré postihuje periférne nervy. Príznaky sa začnú prejavovať pozvoľna ako napr. svalová slabosť, únava, úbytok svalovej hmoty alebo kŕče.

Ochorenie obličiek často súvisí s hypertenziou a diabetom

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakcia
Chronické ochorenie obličiek postihuje každého desiateho jedinca v Slovenskej republike. Nebolí, takže o ňom veľká časť ľudí vôbec nevie,

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.

Ako zistiť svoje kardiovaskulárne riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakcia
Poznať svoje celkové riziko rozvoja srdcovo-cievneho ochorenia je dôležité pre udržanie dobrého zdravotného stavu a kvality vášho života.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Róbert nemal v čase odhalenia choroby žiadne príznaky

 5 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.

Najčastejšie otázky diabetikov – 2. časť (liečba)

 7 min.  |   18. 8. 2022  |   redakcia
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a jej liečbe.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.