Strach z covidu vyprázdnil čakárne na dlhé mesiace. Choroby, ktorých liečbu mnoho ľudí z obáv pred ochorením COVID-19 odkladalo, ale nečakajú. V mnohých prípadoch došlo k zanedbaniu starostlivosti nielen o chronickýché ochorenia, ale aj k odkladaniu život zachraňujúcich výkonov. Úbytok pacientov bol v posledných mesiacoch zrejmý v takmer všetkých odboroch. Klesol aj počet preventívnych prehliadok a skríningových vyšetrení. Teraz je čas vrátiť sa do ordinácií svojich lekárov a začať sa viac starať o svoje zdravie. 

V posledných mesiacoch vymenila väčšina pacientov čakáreň u lekára za telefón alebo počítač. Ubudli osobné návštevy v ordináciách, napríklad svojho diabetológa navštívilo počas epidémie koronavírusu o 30 percent pacientov menej než v období pred covidom. Rovnaká situácia bola v ordináciách kardiológov, gastroenterológov, reumatológov, dermatológov alebo onkológov. Avšak iba pravidelné návštevy lekára a dodržiavanie správneho režimu môžu znížiť riziko ďalšieho zhoršenia zdravotných ťažkostí, ktorých zanedbanie môže mať fatálne následky. Je najvyšší čas začať konať:

1. Navštívte opäť osobne svojho lekára

Objednajte sa u lekára s problémami, ktoré ste doteraz odkladali alebo nechceli riešiť. Ako lekári zdôrazňujú, ich ordinácie sú bezpečné a ďalšie odkladanie návštev znamená väčšie riziko ako samotný koronavírus. Vďaka osobnej kontrole môžu zavčasu odhaliť zhoršenie choroby a zakročiť, napríklad nasadením najmodernejšej liečby.

2. Spolupracujte s lekárom a ďalšími odborníkmi

Neoddeliteľnou súčasťou úspešnej liečby akéhokoľvek ochorenia je práve spolupráca s lekárom a správne užívanie predpísaných liekov. Ak je vám odporučený napr. výživový poradca, psychológ či iný terapeut, neváhajte sa na neho ihneď obrátiť.

3. Venujte zvýšenú pozornosť zdravému životnému štýlu, najmä dostatku pohybu

V čase lockdownu väčšina populácie pribrala na hmotnosti. Ľudia obmedzili pohyb a zhoršila sa ich životospráva. Horšie sme na tom aj psychicky, kvôli strachu pribudol stres a s ním úzkosť a depresia. Na toto všetko je výborným pomocníkom pohyb, ktorý nielenže pomáha bojovať s nadmernou hmotnosťou, ale má významný vplyv aj na zlepšenie našej nálady. Navyše, ako sa zhodujú odborníci, dodržiavanie všeobecných princípov zdravého životného štýlu pomáha znížiť aj nebezpečenstvo vzniku mnohých infekcií a zlepšiť celkovú prognózu pacienta.

4. Nezanedbajte prevenciu

V minulých mesiacoch došlo aj k spomaleniu či úplnému zastaveniu preventívnych a skríningových programov. Napríklad účasť žien v preventívnom mamografickom programe poklesla o 15 až 20 percent. Mnoho žien teraz chodí na vyšetrenie neskoro, kvôli čomu pribúda počet pokročilých nádorov. Drvivá väčšina skríningových centier pritom fungovala normálne, funguje bez akéhokoľvek obmedzenia a objednávacie lehoty nebývajú dlhé, sieť skríningových centier je u nás totiž veľmi hustá. Skríning karcinómu prsníka napríklad doteraz patril medzi najúspešnejšie preventívne programy a doslova zachraňoval životy. Úmrtnosť klesla za dobu fungovania skríningu o viac ako 31 percent.

5. Využívajte aj naďalej výhody moderných technológií a telemedicíny

Počas uplynulého roka si väčšina z nás zvykla riešiť svoje zdravotné problémy do veľkej miery cez telefón alebo počítač, rovnako tak sme sa naučili používať aj mnoho užitočných aplikácií v mobilných zariadeniach. Nezabúdajme na tieto možnosti ani v budúcnosti. Využívanie e-receptu má svoje nesporné výhody. Rovnako užitočné bude aj naďalej monitorovanie svojho zdravotného stavu napr. pomocou interaktívnych nástrojov na na našich stránkach. Tieto dáta sa určite hodia aj v budúcnosti a váš lekár či lekárka ich určite ocenia.

Súvisiace články