Ako poznám, že mám migrénu?

Migréna sa prejavuje celým radom príznakov, ku ktorým patrí:

  • pulzujúca, prevažne jednostranná bolesť hlavy stredne ťažkej až ťažkej intenzity. Táto bolesť, pokiaľ ju neliečite, môže trvať nepretržite až tri dni.
  • precitlivenosť na svetlo, hluk a často aj na rôzne pachy.
  • nevoľnosť, celková slabosť a zvracanie.

Pri záchvate migrény človeka všetko unavuje, chce mať kľud, nechce, aby naňho niekto rozprával a pod.

Migrénu musíme rozlišovať od tzv. tenzných bolestí hlavy, kedy často pomôže napríklad prechádzka alebo preladenie sa na iné myšlienky. Tenzné bolesti hlavy poznáte práve podľa toho, že ich nesprevádzajú príznaky typické pre migrénu. Ak máte príznaky migrény, tak ako sme ich popísali v predchádzajúcich riadkoch, treba vyhľadať pomoc praktického lekára či neurológa.

Čo je pri migréne tzv. aura a ako sa prejavuje?

Aura je predzvesťou silnej bolesti hlavy. Máva ju len dvadsať percent pacientov trpiacich na migrénu, pretože určitá časť mozgového laloku je nedokrvená. Ak nie je toto miesto v mozgu dostatočne zásobené krvou, má pacient príznaky, ktoré sa k tejto časti mozgu viažu.

Ak teda ide o tzv. zrakovú kôru, potom má pacient výpadky zorného poľa alebo vidí pred očami iskričky či rôzne žiarivé body. Ak sa to týka napríklad oblasti temporálneho laloka, potom človek cíti brnenie jednej končatiny – ruky alebo nohy. Toto brnenie sa môže rozšíriť až na celú polovicu tela vrátane jazyka a tváre. Niekedy dochádza aj k tzv. dysfázii, teda poruche reči.

Dá sa liečbou predchádzať záchvatom migrény?

Predchádzať záchvatom migrény sa dá samozrejme vhodnou liečbou, ale tú musí zvoliť Váš neurológ. Taká liečba je určená pre pacientov, ktorí trpia migrénou viac ako štyri dni v mesiaci. Neurológ potom volí liečbu podľa druhu pacientovej migrény a vyberá z celého radu štandardne predpisovaných liekov.

Pokiaľ ani tieto  lieky nepomôžu (aj napriek tomu, že ich pacient užíva dlhodobo), je dnes k dispozícii nová, moderná biologická liečba. Tá je ale hradená za presne stanovených podmienok od 8 dní s migrénou za mesiac. Účinok tejto liečby sa väčšinou dostaví v priebehu jedného mesiaca, kedy sa počet migrenóznych záchvatov postupne zníži.

Môže záchvatom migrény predchádzať aj sám pacient?

Každý človek, ktorý trpí na migrénu, časom vypozoruje, čo záchvaty bolesti hlavy vyvoláva, a tomu by sa mal snažiť vyhnúť. Migrénu zvyčajne spúšťa stres, nevyspanie, pitie alkoholu. Všeobecne je častou príčinou migrény nesprávna životospráva: napríklad keď sa nenajete a klesne vám hladina cukru v krvi môže to vyvolať migrénu.

Ľudia trpiaci na migrénu by tiež mali dodržiavať pitný režim. Dôležitý je dostatok spánku, ale pozor aj na nadbytok spánku: pokiaľ cez týždeň spíte pravidelne určitý počet hodín a cez víkend si pospíte dlhšie, vyvediete svoj organizmus natoľko z miery, že sa dostaví migréna. Skrátka proti migréne sa dá bojovať umiernenosťou vo všetkom.

Sú však veci, ktoré človek neovplyvní a ktoré majú na prepuknutie migrény tiež svoj vplyv. Patrí k nim napríklad počasie, zmeny atmosférického tlaku, predbúrkové stavy a u žien menštruácia, na ktorú je migréna často naviazaná.

Súvisiace články