Najčastejšie otázky k migréne

 3 min.  |   19. 3. 2020  |   redakcia


Ako poznám, že mám migrénu?

Migréna sa prejavuje celým radom príznakov, ku ktorým patrí:

  • pulzujúca, prevažne jednostranná bolesť hlavy stredne ťažkej až ťažkej intenzity. Táto bolesť, pokiaľ ju neliečite, môže trvať nepretržite až tri dni.
  • precitlivenosť na svetlo, hluk a často aj na rôzne pachy.
  • nevoľnosť, celková slabosť a zvracanie.

Pri záchvate migrény človeka všetko unavuje, chce mať kľud, nechce, aby naňho niekto rozprával a pod.

Migrénu musíme rozlišovať od tzv. tenzných bolestí hlavy, kedy často pomôže napríklad prechádzka alebo preladenie sa na iné myšlienky. Tenzné bolesti hlavy poznáte práve podľa toho, že ich nesprevádzajú príznaky typické pre migrénu. Ak máte príznaky migrény, tak ako sme ich popísali v predchádzajúcich riadkoch, treba vyhľadať pomoc praktického lekára či neurológa.

Čo je pri migréne tzv. aura a ako sa prejavuje?

Aura je predzvesťou silnej bolesti hlavy. Máva ju len dvadsať percent pacientov trpiacich na migrénu, pretože určitá časť mozgového laloku je nedokrvená. Ak nie je toto miesto v mozgu dostatočne zásobené krvou, má pacient príznaky, ktoré sa k tejto časti mozgu viažu.

Ak teda ide o tzv. zrakovú kôru, potom má pacient výpadky zorného poľa alebo vidí pred očami iskričky či rôzne žiarivé body. Ak sa to týka napríklad oblasti temporálneho laloka, potom človek cíti brnenie jednej končatiny – ruky alebo nohy. Toto brnenie sa môže rozšíriť až na celú polovicu tela vrátane jazyka a tváre. Niekedy dochádza aj k tzv. dysfázii, teda poruche reči.

Dá sa liečbou predchádzať záchvatom migrény?

Predchádzať záchvatom migrény sa dá samozrejme vhodnou liečbou, ale tú musí zvoliť Váš neurológ. Taká liečba je určená pre pacientov, ktorí trpia migrénou viac ako štyri dni v mesiaci. Neurológ potom volí liečbu podľa druhu pacientovej migrény a vyberá z celého radu štandardne predpisovaných liekov.

Pokiaľ ani tieto  lieky nepomôžu (aj napriek tomu, že ich pacient užíva dlhodobo), je dnes k dispozícii nová, moderná biologická liečba. Tá je ale hradená za presne stanovených podmienok od 8 dní s migrénou za mesiac. Účinok tejto liečby sa väčšinou dostaví v priebehu jedného mesiaca, kedy sa počet migrenóznych záchvatov postupne zníži.

Môže záchvatom migrény predchádzať aj sám pacient?

Každý človek, ktorý trpí na migrénu, časom vypozoruje, čo záchvaty bolesti hlavy vyvoláva, a tomu by sa mal snažiť vyhnúť. Migrénu zvyčajne spúšťa stres, nevyspanie, pitie alkoholu. Všeobecne je častou príčinou migrény nesprávna životospráva: napríklad keď sa nenajete a klesne vám hladina cukru v krvi môže to vyvolať migrénu.

Ľudia trpiaci na migrénu by tiež mali dodržiavať pitný režim. Dôležitý je dostatok spánku, ale pozor aj na nadbytok spánku: pokiaľ cez týždeň spíte pravidelne určitý počet hodín a cez víkend si pospíte dlhšie, vyvediete svoj organizmus natoľko z miery, že sa dostaví migréna. Skrátka proti migréne sa dá bojovať umiernenosťou vo všetkom.

Sú však veci, ktoré človek neovplyvní a ktoré majú na prepuknutie migrény tiež svoj vplyv. Patrí k nim napríklad počasie, zmeny atmosférického tlaku, predbúrkové stavy a u žien menštruácia, na ktorú je migréna často naviazaná.

hlasování

0 (0)

Štítky:
aura
bolesť hlavy
migréna

Súvisiace články

Čo je migréna a ako sa dá rozpoznať?

 2 min.  |   13. 10. 2020  |   redakcia
Migréna je neurologické ochorenie, vyznačujúce sa silnou bolesťou hlavy, nevoľnosťou a zvracaním, citlivosťou na svetlo a hluk.

Základné pravidlá liečby migrény

 2 min.  |   5. 4. 2020  |   redakcia
Dôvodom návštevy lekára býva najčastejšie náhle vzniknutá alebo silná bolesť hlavy. Alarmujúce by však malo tiež byť: ak ide o prvú bolesť hlavy u pacienta vo veku nad 40 rokov, postupne sa rozvíjajúca atypická bolesť hlavy nereagujúca na bežnú liečbu, bolesť hlavy u pacienta s nádorovým ochorením alebo HIV infekciou, prítomnosť akéhokoľvek ložiskového neurologického nálezu či poruchy vedomia. K najčastejšie užívaným liekom patria nesteroidné analgetiká a v posledných dvadsiatich rokoch sú v liečbe migrény hojne predpisované triptány, ktoré sú zacielené priamo na mechanizmus vzniku tejto bolesti. Fungujú rýchlo a podávajú sa na začiatku bolesti. Bohužiaľ aj tieto lieky, rovnako ako nesteroidné analgetiká, môžu spôsobovať bolesť hlavy z nadmerného užívania liekov. K ďalším farmakologickým možnostiam patrí profylaktická alebo preventívna liečba, ktorá sa delí na bežnú a biologickú liečbu. Profylaktickú liečbu Vám predpíše Váš ošetrujúci neurológ. Profylaktická liečba je vždy individuálna a v SR je dostupných päť základných skupín liekov tejto bežnej – konvenčnej liečby. V skupine biologickej liečby sú momentálne hradené 2 lieky. Popri užívaní liekov je však pre liečbu každej migrény najdôležitejší životný štýl, ktorý vyžaduje: pravidelnosť (pravidelný spánok, stravovanie atď.), veľmi dôležitý je dostatok fyzickej aktivity (aspoň 150 minút týždenne), zistenie a odstránenie všetkých spúšťačov migrény (umelé sladidlá, kofeín). Pre lepšiu kontrolu ochorenia lekári odporúčajú u pacientov s migrénou viesť si záznamy o priebehu migrény (viac Denník migrény), kde by si mal pacient zaznamenávať frekvenciu bolestí, užitú medikáciu atď. Popri migrenóznych denníkoch umožňuje pacientom získať väčšiu kontrolu nad svojou chorobou tiež aplikácia Migréna Kompas, ktorú si môžu stiahnuť na adrese: www.migrena-kompas.sk/aplikacia-migrena-kompas/ alebo naskenovaním QR kódu nižšie. Lekári by tiež nemali zabúdať na edukáciu pacienta, ktorý by mal poznať riziko vzniku bolestí hlavy v dôsledku nadmerného užívania liekov.

Ako sa vyznať v bolestiach hlavy

 1 min.  |   3. 5. 2020  |   redakcia
O akú bolesť ide, pomôže určiť aj to, kde sa vyskytuje.

Veďte si o svojich bolestiach hlavy záznamy

 1 min.  |   17. 6. 2020  |   redakcia
Prejavy migrény sú individuálne, a preto pre každého pacienta aj lekára je absolútne kľúčové viesť si prehľad o týchto prejavoch v čase. Ako veľmi užitočná pomôcka sa osvedčil denník so záznamami migrény.

Aké vyšetrenia mám mať pred návštevou neurológa?

 1 min.  |   22. 10. 2020  |   redakcia
Štandardné vyšetrenie od praktického lekára, lekár by mal tiež vopred vylúčiť, že sa nejedná o iný zdravotný problém, kvôli ktorému pacienta bolí hlava.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.