Dôvodom návštevy lekára býva najčastejšie náhle vzniknutá alebo silná bolesť hlavy. Alarmujúce by však malo tiež byť:

  • ak ide o prvú bolesť hlavy u pacienta vo veku nad 40 rokov,
  • postupne sa rozvíjajúca atypická bolesť hlavy nereagujúca na bežnú liečbu,
  • bolesť hlavy u pacienta s nádorovým ochorením alebo HIV infekciou,
  • prítomnosť akéhokoľvek ložiskového neurologického nálezu či poruchy vedomia.

K najčastejšie užívaným liekom patria nesteroidné analgetiká a v posledných dvadsiatich rokoch sú v liečbe migrény hojne predpisované triptány, ktoré sú zacielené priamo na mechanizmus vzniku tejto bolesti. Fungujú rýchlo a podávajú sa na začiatku bolesti. Bohužiaľ aj tieto lieky, rovnako ako nesteroidné analgetiká, môžu spôsobovať bolesť hlavy z nadmerného užívania liekov.

K ďalším farmakologickým možnostiam patrí profylaktická alebo preventívna liečba, ktorá sa delí na bežnú a biologickú liečbu. Profylaktickú liečbu Vám predpíše Váš ošetrujúci neurológ. Profylaktická liečba je vždy individuálna a v SR je dostupných päť základných skupín liekov tejto bežnej – konvenčnej liečby. V skupine biologickej liečby sú momentálne hradené 2 lieky.

Popri užívaní liekov je však pre liečbu každej migrény najdôležitejší životný štýl, ktorý vyžaduje:

  • pravidelnosť (pravidelný spánok, stravovanie atď.),
  • veľmi dôležitý je dostatok fyzickej aktivity (aspoň 150 minút týždenne),
  • zistenie a odstránenie všetkých spúšťačov migrény (umelé sladidlá, kofeín).

Pre lepšiu kontrolu ochorenia lekári odporúčajú u pacientov s migrénou viesť si záznamy o priebehu migrény (viac Denník migrény), kde by si mal pacient zaznamenávať frekvenciu bolestí, užitú medikáciu atď. Popri migrenóznych denníkoch umožňuje pacientom získať väčšiu kontrolu nad svojou chorobou tiež aplikácia Migréna Kompas, ktorú si môžu stiahnuť na adrese: www.migrena-kompas.sk/aplikacia-migrena-kompas/ alebo naskenovaním QR kódu nižšie. Lekári by tiež nemali zabúdať na edukáciu pacienta, ktorý by mal poznať riziko vzniku bolestí hlavy v dôsledku nadmerného užívania liekov.

Súvisiace články