Pitný režim

 4 min.  |   31. 5. 2024  |   Garant: Věra Boháčová

Správne stravovanie je pre nás veľmi dôležité, či už sa snažíme jesť zdravo, alebo potrebujeme dodržiavať zásady diéty. Jeho neoddeliteľnou a veľmi dôležitou súčasťou je pitný režim.  

Zatiaľ čo bez jedla môžeme prežiť týždne aj mesiace, bez vody sotva niekoľko dní. A nemá to byť návod ku skúšaniu, len zdôraznenie dôležitosti tekutín pre náš organizmus. Tekutiny sú súčasťou každej bunky v našom tele, prebiehajú v nich všetky procesy metabolizmu (látkovej výmeny). Vodu potrebujeme pre krvný obeh, dýchaciu sústavu, tráviace ústrojenstvo (aj všetky ostatné orgány), pre reguláciu telesnej teploty.

Krv obsahuje viac ako 80 % vody, kosti 20 %, mozog a svaly 75 %. Hmotnosť dospelého človeka je až z 50 – 60 % tvorená vodou. Už pri strate len 1 % sa začnú v tele mobilizovať obranné mechanizmy, pri strate 2 % klesá výkonnosť a strata 5 – 10 % môže viesť až k obehovému a metabolickému zlyhaniu. Absolútny nedostatok tekutín je po niekoľkých dňoch nezlučiteľný so životom, smrteľný môže byť pokles vody v tele o 20 %.

Nedostatok tekutín vedie k dehydratácii, ktorá sa môže prejavovať napr. zvýšeným pocitom smädu (t. j.  pocit smädu už je prvým signálom nedostatku, nie prvým momentom, kedy by sme sa mali už napiť), pocitom sucha v ústach, únavou, ospalosťou, závratmi, bolesťami hlavy, znížením objemu moču a jeho tmavšou farbou. Nasledovať môže napríklad zhoršené vyprázdňovanie, nižšia pružnosť kože a z dlhodobého pohľadu vedie nedostatok tekutín k ďalším zdravotným problémom.

Otázka teda neznie, či piť, či nepiť, ale koľko, čo a kedy piť.

Koľko tekutín by sme mali vypiť

Denne by mal dospelý vypiť cca 35 ml tekutín na kilogram telesnej hmotnosti, teda v priemere asi dva až tri litre. Konkrétne množstvo pre konkrétneho človeka však ovplyvňuje celý rad faktorov a malo by byť prispôsobené individuálnym potrebám. Líši sa teda podľa telesnej hmotnosti, ale úlohu tu zohráva tiež vek (u detí je potreba tekutín na kilogram telesnej hmotnosti a deň vyššia ako u dospelých), fyzická aktivita (čím viac športujeme, tým viac sa potíme a tekutiny strácame, a tým viac by sme ich mali prijať), teplota okolitého prostredia, denný režim a zdravotný stav.

Čo piť a nepiť

Základom pitného režimu by vždy mala byť voda (pitná či minerálna). Tú je možné kombinovať s čajmi, riedenými ovocnými a zeleninovými šťavami alebo 100 % džúsmi, tiež riedenými. Pomer jednotlivých nápojov nie je striktne určený, najmä pri bežnom režime. V špecifických prípadoch (pri športovaní, pri veľkom teple, v mrazivom počasí, pri práci v teplých či prašných prevádzkach a pod.) treba množstvo, ale aj zloženie a výber nápojov riešiť dôslednejšie.

Ako podstatná časť pitného režimu nie sú vhodné sladené nápoje, energetické nápoje ani alkohol. Pokiaľ by sme tieto nápoje z nášho nápojového lístku vylúčili, o nič dôležité naše telo neochudobníme. Ide o nápoje nielen s vysokou energetickou hodnotou (ktorá je pre nás často až neúmerná), ale tiež s celým radom negatívnych vplyvov na naše zdravie, najmä pokiaľ nejde len o miernu občasnú konzumáciu.

Stručné zhrnutie na záver:

  • Nečakajte na smäd, pite priebežne po celý deň.
  • Pokiaľ zabúdate piť, majte fľašu s vodou na viditeľnom mieste, noste pitie so sebou.
  • Nepripravujte si len pohár alebo hrnček, ale rovno nádobu s pitím.
  • Prispôsobte svojim individuálnym potrebám nielen množstvo, ale tiež zloženie letného
    pitného režimu.
  • Nepodceňujte riziká sladených nápojov a alkoholu.

Věra Boháčová, DiS.

hlasování

0 (0)

Štítky:
pitný režim
tekutiny
voda
hydratácia

Súvisiace články

Letný pitný režim

 5 min.  |   21. 6. 2024  |   Věra Boháčová
V horkých dnech není vhodné pít větší množství kávy a silného černého čaje. Zahrnout je do pestrého pitného režimu ale jistě můžeme.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.