Čo všetko patrí ku komplexnej liečbe bolesti

 2 min.  |   10. 8. 2020  |   Garant: Jan Lejčko


Voľba liečebného postupu závisí od celého radu faktorov. Intenzita bolesti uvádzaná pacientom je dôležitá.

Liečbou akútnej bolesti (AB) sa zaoberajú základné lekárske odbory a snahou je odstránenie príčiny, c bolesť. AB treba liečiť razantne, aby nedochádzalo k rozvoju nepriaznivých patofyziologických zmien a prehĺbeniu stresu so všetkými dôsledkami. AB dobre reaguje na liečbu analgetikami (lieky proti bolesti). Efektívne vedená liečba AB má preventívny význam z hľadiska rizika prechodu do chronickej bolesti (CHB). Rozhodujúcu úlohu v pohotovom ovplyvnení bolesti hrá farmakoterapia. Pre AB, oproti CHB, je typické, že je relatívne dobre ovplyvniteľná a často sa dá vystačiť s jednou liečebnou modalitou. Aj tu sú niekedy potrebné nefarmakologické postupy.

Liečba CHB, pokiaľ je neúspešná, patrí do rúk odborníka – algeziológa. Po komplexnom zhodnotení stavu sa stanovuje individuálny liečebný plán. CHB horšie reaguje na liečbu.

Farmakologická liečba bolesti predstavuje používanie liečivých prípravkov proti bolesti, ktoré môžu byť podávané v rôznych liekových formách (tablety, kvapky, čapíky, náplasti, injekčné podanie). Základným vodidlom je výber analgetika podľa intenzity bolesti, jej charakteru a podľa analgetického rebríčka stanoveného Svetovou zdravotníckou organizáciou: 

Stupeň 1 – Neopioidné analgetiká (paracetamol, metamizol), nesteroidné antireumatiká (NSA) – ibuprofen, diklofenak, nimesil...

Stupeň 2 – Slabé opioidy (tramadol, kodeín) + neopioidné analgetiká.

Stupeň 3 – Silné opioidy (morfín, oxykodoó) + neopioidné analgetiká.

Voľba a podávanie analgetík vychádzajú z pacientových údajov o intenzite a charaktere bolesti a konkrétneho klinického stavu. Nerozhoduje pôvod bolesti, ale jej intenzita. Pri voľbe z analgetickej stupnice sa u AB uplatňuje postup zhora dolu (teda od 3. stupňa), u CHB opačne zdola hore.

K liečbe bolesti sa používajú aj adjuvantné (pomocné) liečivá, medzi ktoré patria antiepileptiká a antidepresíva (majú aj proti-bolestivý efekt), kortikosteroidy, myorelaxanciá, lokálne anestetiká a tiež kanabinoidy (účinné látky v liečebnom konope).

Lieky sa podávajú v pravidelných intervaloch, aby sa predchádzalo znovuobjaveniu silnej bolesti. Lieky proti bolesti sa podávajú najčastejšie perorálne (ústne), ale možná je aj kožná alebo slizničná aplikácia. Takto podávané lieky sa síce vstrebávajú pomalšie, ale sú účinné oveľa dlhšie ako tie, ktoré sa podávajú injekčne. Aj preto sú injekcie do svalov používané len u AB, ak je to vhodné, a u CHB skôr výnimočne.

Ku komplexnej liečbe bolesti patria popri farmakoterapii aj: 

  • rehabilitačné postupy,
  • psychoterapeutické metódy,
  • sociálna podpora,
  • intervenčné analgetické metódy (nervové blokády, rádiofrekvenčné metódy...)
  • postupy alternatívnej medicíny (akupunktúra…).



hlasování

0 (0)

Štítky:
analgetický rebríček WHO
analgetika
bolesť
liečba bolesti
liečebný plán
opioidy

Súvisiace články

Čo je dobré vedieť o neuropatii

 7 min.  |   27. 8. 2021  |   redakcia
Neuropatia znamená poškodenie jedného alebo viacerých nervov, najmä periférnych.
Ochorenia, ktoré postihuje periférne nervy. Príznaky sa začnú prejavovať pozvoľna ako napr. svalová slabosť, únava, úbytok svalovej hmoty alebo kŕče.

Ako prebieha vyšetrenie bolesti

 2 min.  |   10. 8. 2019  |   Jan Lejčko
Pre stanovenie intenzity sa používajú rôzne škály bolesti. Súčasťou diagnostiky je celkové klinické vyšetrenie zahrňujúce napr. RTG, CT, alebo magnetickú rezonanciu.

Ako sa orientovať v typológii bolesti

 4 min.  |   10. 8. 2019  |   Jan Lejčko
Bolesť je nepríjemným prežitkom spojeným so skutočným alebo potenciálnym poškodením tkaniva. Rozdeľujeme ju podľa niekoľkých hľadísk.
1. Nežiaduce účinky (NÚ) liečby: NÚ sa môžu vyskytnúť u všetkých typov analgetík. Tento problém nadobúda význam pri dlhodobej liečbe. U neopioidných analgetík, najmä u nesteroidných antireumatík (NSA) bývajú časté poruchy tráviaceho traktu (vredová choroba žalúdka, krvácanie do tráviaceho traktu), poruchy funkcie obličiek, pečene a krvácavosti. U opioidných analgetík (morfín, fentanyl, oxykodon) sa tieto NÚ nevyskytujú, ale individuálne sa môže vyskytnúť nevoľnosť a zvracanie, ospalosť, svrbenie a veľmi často zápcha. Pri správne vedenej liečbe bolesti opioidmi nevzniká typ závislosti, ktorý sa vyskytuje u narkomanov, ale pravidelne sa rozvíja tzv. fyzická závislosť. Tá sa prejaví rozvojom abstinenčného (odvykacieho) stavu (tras, husia koža, nervozita, úzkosť) pri náhlom vysadení opioidov. Tomu sa predchádza postupným vysadzovaním opioidov (ak je pre to z lekárskeho hľadiska dôvod). Mnohým NÚ sa dá predchádzať preventívnym podaním niektorých liekov. Prínosné sú gastroprotektíva (napr. omeprazol) pri dlhodobej liečbe NSA, antiemetiká (lieky proti nevoľnosti a zvracaniu – haloperidol, metoklopramid, ondansetron) a laxatíva (preháňadlá) pri liečbe opioidmi. 2. Nesprávna kombinácia liekov a predávkovanie Jedným z dôvodov stále častejšieho predávkovania je široká ponuka liekov s rovnakou účinnou látkou. Napr. valetol, ataralgin, panadol, paralen a coldrex obsahujú rovnakú účinnú látku, takže pri neznalosti účinnej látky a ich nesprávnej kombinácii môže pri kombinácii týchto liekov ľahko dôjsť k predávkovaniu. Kombinácia neopioidných a opioidných analgetík môže byť výhodná, rovnako ako kombinácia analgetík s adjuvantnými analgetikami. Veľkou chybou je však súčasné užívanie viacerých typov NSA. Vzhľadom na to, že NSA vo veľkej miere užívajú najmä starší polymorbidní pacienti, treba dať pozor na možné liekové interakcie NSA najčastejšie s liekmi na cukrovku (antidiabetiká), riedenie krvi (antikoagulanciá) a na vysoký krvný tlak (antihypertenzíva). 3. Zanedbanie stavu Nedostatočná liečba bolesti je problémom aj vo vyspelých krajinách. Aj keď sa situácia v oblasti liečby bolesti v poslednom čase zlepšila, ani v dnes nie je v ČR napr. nádorová bolesť dostatočne liečená. V značnej časti prípadov pritom ide o vhodný výber liekov a ich správne použitie. Pravidlom úspešnosti je teda správne užívanie liekov, predovšetkým v kombináciách, presné a stále dodržiavanie lekárom stanovených pravidiel. Ak odpoviete, aj keď len raz kladne, je na čase začať s liečbou bolesti: Trpím na bolesť veľkú časť dňa Snažím sa s bolesťou čo najviac bojovať Keď sa bolesť stáva neznesiteľnou, beriem si lieky Kvôli bolesti nemám chuť vidieť sa s mnohými ľuďmi V noci sa budím kvôli bolesti

Ako sa má viesť Denník bolesti

 2 min.  |   10. 8. 2019  |   Jan Lejčko
Pre samotnú diagnostiku ale najmä pre stanovenie úspešnej terapie, by si mal pacient, najmä s chronickou bolesťou, viesť Denník bolesti.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.