Neuropatia – čo to je a koho sa týka

 5 min.  |   5. 9. 2023  |   Garant: Iva Bílková


Nervosvalová sústava zabezpečuje správny chod všetkého pohybu ľudského tela. Aby svaly vedeli, čo majú robiť, dostávajú povely z mozgu a miechy na základe informácií z periférnych nervov. Nebyť ich, necítime bolesť, teplo, chlad a nemáme ani hmat. Telo by stratilo zdroj podnetov, ktoré nás nútia odtiahnuť sa, keď niečo páli, a čo viac, nemohlo by dobre riadiť ani svalstvo tráviacej a močovej trubice, priedušnice, srdca či pohlavného ústrojenstva.

Prvé signály a príznaky

A to je problém neuropatie – ochorenia, ktoré postihuje periférne nervy. Príznaky takého narušenia nervového systému sa začnú prejavovať pozvoľna ako svalová slabosť, únava, nižšie svalové napätie, úbytok svalovej hmoty, samovoľné zášklby v svaloch alebo kŕče.

Periférne nervy bežne dokážu prenášať informácie tak smerom z centrálnej nervovej sústavy (mozog, miecha) do svalu, ako aj opačným smerom – zo svalu do CNS. Takže v prípade rozvinutej poruchy periférnych nervov pacient stráca citlivosť v danej časti tela (najčastejšie v nohách či rukách), avšak trpí tiež veľkou bolesťou, mravčením a jeho pohybová zdatnosť (či jemná motorika) sa prudko zhoršuje.

Koho sa neuropatia týka

Neuropatie sa delia podľa počtu zasiahnutých nervov.

Pokiaľ ide len o jeden nerv, ide o mononeuropatiu, kde býva zvyčajne na vine úraz, napríklad otvorené poranenie (rezné/tržné rany) alebo uzavreté poranenia v podobe natiahnutia či stlačenia nervu (dlhodobým tlakom), kedy najznámejším je syndróm karpálneho tunela na zápästí.

Polyneuropatia je oproti mononeuropatii celkovým systémovým ochorením. V absolútnej väčšine postihuje dolné končatiny, ale ani ruky nie sú výnimkou. Príčin vzniku je mnoho, môžu byť vrodené aj získané. Môže byť pridruženou komplikáciou diabetu, ochorenia spojeného so štítnou žľazou, s pečeňou, obličkami alebo môže ísť o dôsledok nadmernej konzumácie alkoholu. Ďalšími príčinami môžu byť aj chýbajúce zložky v strave (napríklad vitamíny skupiny B a skupiny E), vplyv toxických látok (ťažké kovy, fajčenie, alkohol), zápalové autoimunitné ochorenia, zhubné ochorenia a ďalšie. Známe sú aj prípady bez zistenej príčiny.

Neuropatia a cukrovka

Diabetická neuropatia je častým problémom u zle liečenej cukrovky. Čím dlhšie má človek diabetes, tým je vyššie riziko neuropatie. Zvyčajne sa ale prejavuje práve u cukrovkárov, ktorí nedodržiavajú režimové opatrenia a odporúčania lekárov berú na ľahkú váhu.

Polyneuropatia potrebuje celkovú rozsiahlu liečbu. Základom je zamerať sa na príčiny samotného ochorenia, elimináciu intoxikácie ťažkými kovmi alebo alkoholom. V rámci symptomatickej liečby sa podávajú lieky na zmiernenie ťažkostí, ako je bolesť, mravčenie, pálenie a iné neurologické príznaky. Využíva sa celková rehabilitácia a u mnohých diagnóz sú indikované pobyty v kúpeľných zariadeniach.

Naopak dlhodobé neriešenie diabetu zvyšuje pravdepodobnosť výskytu neskorých komplikácií, ako je práve diabetická neuropatia. Tá sa prejavuje závažnými ťažkosťami nervovo vegetatívnej regulácie ďalších orgánov, ako sú poruchy srdcového rytmu a poruchy cirkulácie krvi (napr. poruchy kapilárneho prekrvenia tkanív), poruchy pohlavného aparátu a močových ciest (sexuálna dysfunkcia, impotencia, poruchy močenia) alebo vegetatívne poruchy funkcie tráviaceho traktu (diabetická enteropatia – porucha čriev spojená s hnačkami alebo zápchou).

Ľudia s neuropatiou by si mali tiež dávať pozor na prípadné zranenia, popálenie či rezné rany, o ktorých kvôli necitlivosti postihnutého miesta ani nemusia vedieť a kedy hrozí zanesenie infekcie a rozvinutie zápalu. Podobne aj malé rany u diabetikov patria do kategórie „zle sa hojacich“ (kvôli nedostatočnému prekrveniu končatín) a mali by byť vždy dôkladne ošetrené a prekryté.

Liečba neuropatie

Primárna liečba vždy závisí od režimových opatrení (vyvážený pomer diétneho jedálnička a pohybových aktivít), medikácie, prípadne aplikácie inzulínu. Ďalej je možné aplikovať do oblasti postihnutej polyneuropatiou fokusovanú rázovú vlnu, ktorá podporuje vznik nových ciev a naštartuje metabolické procesy v tkanivách. So zvýšením prekrvenia postihnutej časti tela dochádza tiež ku zmierneniu príznakov a k okamžitej úľave od bolesti. Napríklad pri necitlivosti dolných končatín od chodidiel po kolená môžeme v prvej fáze aplikovať fokusovanú rázovú vlnu predovšetkým do oblasti prstov a priehlavkov nohy a terapiu následne opakovať aspoň päťkrát, vždy raz za 7 – 10 dní. Výborné výsledky máme s aplikáciou planárnej rázovej vlny tiež u poranenia kože, ako sú vredy predkolenia a dekubity. Tam, kde iné metódy zlyhali, planárna rázová vlna urýchľuje hojenie s úspešnosťou dosahujúcou viac ako 75 percent.

Mgr. Iva Bílková, Cert. MDT, hlavná fyzioterapeutka FYZIOkliniky

hlasování

0 (0)

Štítky:
bolesť
cukrovka
diabetes
neuropatia

Súvisiace články

Ako prebieha vyšetrenie bolesti

 2 min.  |   10. 8. 2019  |   Jan Lejčko
Pre stanovenie intenzity sa používajú rôzne škály bolesti. Súčasťou diagnostiky je celkové klinické vyšetrenie zahrňujúce napr. RTG, CT, alebo magnetickú rezonanciu.

Ochorenie obličiek často súvisí s hypertenziou a diabetom

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakcia
Chronické ochorenie obličiek postihuje každého desiateho jedinca v Slovenskej republike. Nebolí, takže o ňom veľká časť ľudí vôbec nevie,
Neskorá komplikácia môže byť aj prvým prejavom diabetu 2. typu, ktorý nie je dlhší čas rozpoznaný a liečený.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)
Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu: diéta, pohybové aktivity, zníženie hmotnosti.

Ako sa má viesť Denník bolesti

 2 min.  |   10. 8. 2019  |   Jan Lejčko
Pre samotnú diagnostiku ale najmä pre stanovenie úspešnej terapie, by si mal pacient, najmä s chronickou bolesťou, viesť Denník bolesti.

Najčastejšie otázky diabetikov – 3. časť (komplikácie)

 13 min.  |   18. 8. 2022  |   redakcia
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a jej komplikáciám
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Čo je dobré vedieť o inzulíne

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K liečbe cukrovky sa dnes používa celý rad liekov, ale tým najznámejším stále zostáva inzulín. Jeho užívanie pomôže dosiahnuť optimálne hodnoty glykémie a zabrániť komplikáciám súvisiacim s cukrovkou.
Ako diabetik sa nemusíte báť úpravy doterajšieho spôsobu stravovania, ani trvalého dodržiavania správneho spôsobu stravovania. Čo je dôležité?

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.