Neuropatia znamená poškodenie jedného alebo viacerých nervov, najmä periférnych. Bolo identifikovaných viac než 100 typov periférnej neuropatie. Každý z nich má svoje charakteristické príznaky a prognózu a závisí aj od typu nervov, ktoré sú poškodené. Príznaky neuropatie sa pohybujú od miernych až po invalidizujúce a môžu sa vyvíjať niekoľko dní, týždňov alebo rokov. V niektorých prípadoch sa symptómy zlepšujú samy, inokedy vyžadujú špeciálnu lekársku starostlivosť. 

Neuropatiu delíme na mononeuropatiu, kedy je postihnutý jeden periférny nerv, a polyneuropatiu, kedy je postihnutie viacpočetné. Ide o stav, keď má telo problém prenášať nervové vzruchy z jednej alebo aj niekoľkých častí tela do mozgu. Príčin vzniku neuropatie je mnoho, od nedostatočne kontrolovanej cukrovky (cca 60 percent prípadov), cez chemoterapiu, HIV, pásový opar, ochorenia obličiek, autoimunitné ochorenia, infekčné ochorenia, až po alkoholizmus, nedostatok živín, dedičné poruchy a fyzickú traumu. Často ale príčina nemusí byť známa.

Podľa toho, akým typom neuropatie trpíte, sa tiež líšia problémy, ktorým budete musieť čeliť. V prípade, že trpíte neuropatiou senzorických nervov, vám postihnutá časť tela bude brnieť, bude vás bolieť, alebo v nej budete mať značne zníženú citlivosť. Neuropatia dolných končatín aj zvyšku tela môže mať veľa rôznych podôb. Možno preto predpokladať, že každý pacient, trpiaci neuropatiou, môže prežívať širokú škálu rôznych príznakov. Známky a príznaky periférnej neuropatie môžu zahŕňať:

  • postupný nástup necitlivosti, pichanie alebo chvenie nôh alebo rúk, ktoré sa môžu rozšíriť hore do nôh a paží,
  • ostrú, pulzujúcu alebo pálčivú bolesť,
  • extrémna citlivosť na dotyk,
  • bolesť pri činnostiach, ktoré by nemali spôsobovať bolesť, ako je bolesť nôh pri prenášaní váhy alebo keď sú pod prikrývkou,
  • nedostatočnú koordináciu a pády,
  • svalovú slabosť,
  • pocit, ako keby ste mali rukavice alebo ponožky,
  • paralýzu, ak sú postihnuté motorické nervy.

Ak sú postihnuté autonómne nervy, môžu príznaky zahŕňať:

  • neznášanlivosť tepla,
  • nadmerné potenie alebo, naopak, neschopnosť potiť sa,
  • črevné, močové alebo tráviace problémy,
  • pokles krvného tlaku, spôsobujúci závraty.

Pokiaľ ide o neuropatiu dolných končatín, tá môže byť spôsobená narušením senzorických, ale aj svalových nervov. Pacient s narušenými senzorickými nervami síce môže chodiť, ale pri chôdzi často pociťuje bolesť. Tiež nemusí rozoznávať, či je mu na nohách teplo alebo zima, a môže mať problémy so zníženou citlivosťou na bolesť. Ak sú narušené svalové nervy, dochádza k úbytku svalovej hmoty, ktorá je dôležitá pre pohyb. Kvôli tomu môže postupom času dôjsť k obmedzeniu mobility alebo ťažkostiam s motorikou.

Neuropatia so sebou prináša mnoho komplikácií. Komplikácie periférnej neuropatie môžu zahŕňať popáleniny a zranenia kože, ku ktorým dochádza v dôsledku toho, že pacient necíti zmeny teploty alebo bolesť na častiach tela, ktoré sú necitlivé. K častým komplikáciám patria tiež infekcie. Vzhľadom k zníženej citlivosti napr. nôh môže dôjsť k nepozorovanému zraneniu, dôležitá je preto pravidelná kontrola týchto oblastí a včasné ošetrenie všetkých drobných zranení ešte pred tým, než sa zapália, a to najmä vtedy, ak máte cukrovku. V dôsledku neuropatie môže dochádzať aj k pádom, ktoré sú spojené s nedostatočným vnímaním rovnováhy.

Pri akútnych neuropatiách, ako je Guillain-Barrého syndróm, sa príznaky objavujú náhle, rýchlo postupujú a pomaly odznievajú, keď sa hoja poškodené nervy. Naopak, u chronických foriem príznaky začínajú nenápadne a postupujú pomaly. Niektorí ľudia môžu mať obdobie úľavy nasledované relapsom. Iní sa môžu dostať do tzv. fázy plató, kedy príznaky zostávajú rovnaké počas mnohých mesiacov alebo rokov. Niektoré chronické neuropatie sa postupom času zhoršujú, ale len veľmi málo foriem je smrteľných, pokiaľ nie sú skomplikované inými chorobami. Je potrebné myslieť aj na to, že neuropatia môže byť aj príznakom iného ochorenia.

Prevencia a liečba

S podozrením na neuropatickú bolesť je potrebné vyhľadať praktického lekára, ktorý pomocou krvných testov, prípadne CT alebo MRI vyšetrenia a biopsie diagnózu potvrdia. V prípade potreby pacienta pošle aj na elektromyografiu, ktorá skúma prenos nervových signálov. Neuropatia sa následne lieči prípravkami proti bolesti, ďalšími liekmi napr. proti epilepsii či depresii, a transkutánnou elektrickou nervovou stimuláciou (TENS).

Pri niektorých typoch neuropatie sa pristupuje k chirurgickému zákroku. Vyčnievajúce disky ("pricviknutý nerv") v chrbte alebo na krku, ktoré stláčajú nervové korene, sa bežne ošetrujú chirurgicky, aby sa postihnutý nervový koreň uvoľnil a umožnilo sa jeho hojenie. Neuralgia trojklaného nervu na tvári je tiež často liečená neurochirurgickou dekompresiou. Infekcie alebo zranenia jedného nervu (mononeuropatia) spôsobené stlačením, zachytením alebo zriedkavo nádormi môžu vyžadovať chirurgický zákrok k uvoľneniu nervovej kompresie. V prípade polyneuropatie, zahŕňajúcej viac poškodených nervov, ako je napr. diabetická neuropatia, chirurgická intervencia nepomáha. Operácia alebo intervenčné postupy, ktoré sa pokúšajú znížiť bolesť, nemusia byť ale účinné, pretože zhoršujú poškodenie nervov a časti periférneho a centrálneho nervového systému nad rezom. Často naďalej generujú signály bolesti ("fantómové bolesti"). Tieto operácie sú dnes do istej miery nahradzované sofistikovanejšími a menej škodlivými postupmi, ako je elektrická stimulácia zostávajúcich vlákien periférnych nervov, alebo oblasti miechy alebo mozgu, ktoré spracúvajú bolesť.

Pravidelné cvičenie môže tlmiť bolesť a riešiť svalovú slabosť, ktorou trpia niektorí ľudia. Vďaka nemu dochádza k zníženiu hladiny cukru v krvi a zníženiu rizika ďalšieho poškodenia nervov. Napriek tomu sa vždy odporúča poradiť sa s lekárom pred začatím cvičenia, pretože neuropatia môže zvýšiť riziko zranenia. Všeobecne sa odporúča cvičiť pravidelne, aspoň 30 minút až jednu hodinu najmenej trikrát týždenne.

Dôležité je vyhýbať sa faktorom, ktoré môžu spôsobiť poškodenie nervov, vrátane opakujúcich sa pohybov, stiesnených pozícií, ktoré tlačia na nervy, vystavenia sa toxickým chemikáliám, fajčenia a nadmerného užívania alkoholu. Jedzte stravu bohatú na ovocie, zeleninu, vlákninu a bielkoviny. Pred nedostatkom vitamínu B12 sa chráňte konzumáciou mäsa, rýb, vajec, nízkotučných mliečnych potravín a vlákniny.

Najlepšou liečbou je aj v tomto prípade prevencia. Ukázalo sa napríklad, že nová vakcína proti pásovému oparu predchádza viac ako 95 percentám prípadov, a je široko odporúčaná osobám starším ako 50 rokov, vrátane tých, ktorí mali pásový opar v minulosti, alebo boli očkovaní staršou a menej účinnou vakcínou. Predchádzať možno aj cukrovke 2. typu a niektorým ďalším ochoreniam, ktoré sú bežnými príčinami neuropatie. Ľudia s neuropatiou by mali požiadať lekára, aby tam, kde existujú alternatívy, minimalizovali užívanie liekov, o ktorých je známe, že spôsobujú alebo zhoršujú neuropatiu. Niektoré rodiny s veľmi vážnymi genetickými neuropatiami používajú oplodnenie in vitro, aby zabránili jej prenosu na budúce generácie.

Čerpané z National Institute of Neurological Disorders and Stroke (https://www.ninds.nih.gov/), redakcie MEDICAL TRIBUNE

Súvisiace články