Výstelka našich ciev je orgán, ktorý váži 1,5 kilogramu a má celkovú rozlohu neuveriteľných 700 m2. Jej existenciu si vôbec neuvedomujeme, na rozdiel napríklad od srdca, ktoré bije, alebo svalov, ktoré nás občas bolia. Pritom je pre náš život nesmierne dôležitá – a bohužiaľ sa ukazuje, že sa stáva hlavným cieľom nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie covid-19. Čo to pre nás znamená a ako sa môžeme brániť?

Všetky naše cievy v tele majú vnútornú výstelku, ktorá sa nazýva aj endotel. Pokiaľ by sa rozprestrela do priestoru, je najväčší orgán nášho tela. Má celý rad dôležitých funkcií, napríklad sa stará o to, aby neboli cievy poškodzované prúdiacou krvou, aby boli dobre priechodné a nezrážala sa v nich krv, a samozrejme, endotel sa stará aj o to, aby boli z krvi vyživované tkanivá a orgány.

Aby mohol byť endotel správne riadený, má v sebe veľké množstvo enzýmu, nazvaného ACE2, ktorý sa nachádza aj v pľúcach, srdci, obličkách alebo čreve – a bohužiaľ, práve tento enzým je vstupnou bránou do nášho tela pre SARS-CoV-2, teda nový koronavírus, ktorý sa v endoteli začína rýchlo množiť. Endotel ako prvý orgán zaznamená, že do tela prenikol vírus, a začne rozosielať varovné signály a podporovať tvorbu protilátok, ktoré majú za úlohu vyvolať zápal a zničiť nepriateľa.

Nové vedecké poznatky ukazujú, že koronavírus poškodzuje výstelku našich ciev a vyvádza tak z rovnováhy veľa dôležitých dejov v organizme. Jednou z hlavných ťažkostí, ktorá priamo súvisí s poškodením cievnej výstelky koronavírusom, je zvýšená krvná zrážanlivosť a tvorba krvných zrazenín. To by vysvetľovalo, prečo má určitý podiel pacientov so závažnejším priebehom covid-19 krvné zrazeniny v dolných končatinách, pľúcnu embóliu (krvnú zrazeninu v pľúcnej tepne alebo jej vetvách), mozgovú príhodu (krvnú zrazeninu v tepne zásobujúcej mozog), alebo srdcový infarkt.

Všetky tieto nežiaduce príhody sú veľmi závažné a musia byť  rýchlo rozpoznané a liečené. Ich vzniku nahrávajú hneď tri zásadné okolnosti – endotel poškodený vírusom, porucha rovnováhy zrážanlivosti krvi ako odpoveď endotelu a spomalenie krvného prúdu, ku ktorému dochádza u pacientov, ktorí sa málo hýbu, dlho ležia alebo sú vzhľadom ku svojmu závažnému stavu celkom nepohybliví.

Lekári o rizikách zvýšenej krvnej zrážanlivosti u pacientov s covid-19 vedia a hospitalizovaných pacientov môžu na základe posúdenia ich aktuálneho stavu chrániť podávaním liekov, ktoré krv riedia a bránia vzniku zrazenín.

Pokiaľ máte covid-19 s miernym priebehom a liečite sa doma, riaďte sa pokynmi svojho praktického lekára. Pite dostatok tekutín, nefajčite a nepite alkohol, znižujte teplotu vyššiu ako 38 stupňov Celzia. Pokiaľ sa začnete v priebehu ochorenia cítiť významne horšie a máte pocit, že si už sami neporadíte, volajte svojmu lekárovi alebo priamo linku 155.

Vždy je najlepšia prevencia

  • Pokiaľ fajčíte, pokúste sa prestať, k odvykaniu existuje odborná pomoc, pozostávajúce z poradenstvo lekára, užívanie nikotínových náhrad či liekov určených na odvykanie od fajčenia.
  • Jedzte celoročne pestrú stravu s dostatkom ovocia, zeleniny a vlákniny.
  • Pravidelne sa hýbte vonku na vzduchu (aspoň 30 minút svižnejšej chôdze denne).
  • Pokúste sa schudnúť, ak ste obézni.
  • A predovšetkým: pokiaľ sa liečite na cukrovku, vysoký krvný tlak alebo vysoký cholesterol, užívajte lieky podľa odporúčania lekára a sami si ich nevysadzujte! V čase covidovej epidémie je pre vaše zdravie celkom zásadné mať svoje chronické ochorenia pod kontrolou.

Článok prešiel odbornou korektúrou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

Súvisiace články