Keď nie je metabolizmus v poriadku

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Zvýšený cholesterol v krvi alebo dyslipidémia je metabolické ochorenie, ktoré nebolí, ale o to je zradnejšie a nebezpečnejšie. Môže totiž byť príčinou cievneho ochorenia, nazývaného ateroskleróza (kôrnatenie tepien). To môže vyústiť v „cievnu katastrofu“, ako je infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda alebo nedokrvenosť dolných končatín.

Ideálna hladina cholesterolu v krvi je najskôr podstatne nižšia, ako sme si mysleli v minulosti. Pravdepodobne to bude okolo 3, 0 mmol/l. Cholesterol je pre náš organizmus veľmi dôležitý – podieľa sa na tvorbe vitamínu D, žlčových kyselín a steroidných hormónov (testosterón, estrogén a iné). Na druhej strane, ak je jeho hladina v krvi vysoká, ukladá sa do cievnych stien, a tým spôsobuje ich zužovanie a stratu pružnosti – to potom vedie k nedostatočnému zásobovaniu orgánov krvou.

Aké sú príčiny vysokého cholesterolu?

Všeobecne sa dá povedať, že príčinou dyslipidémie je približne z polovice genetický základ (vrodená vloha) a ďalších päťdesiat percent výslednej hladiny v krvi môžeme pripísať životnému štýlu. Najviac hladiny cholesterolu v krvi ovplyvňuje konzumácia potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov. Tie sa skrývajú predovšetkým v živočíšnych tukoch, ale ani rastlinné tuky väčšinou tropického pôvodu ich nemajú práve málo. Pôsobenie zvýšených hladín cholesterolu v krvi na cievnu stenu významne zhoršujú ďalšie tzv. rizikové faktory cievnych ochorení (fajčenie cigariet, obezita a telesná pasivita, či nadmerná spotreba alkoholu).

Ako znížiť vysoký cholesterol

Prezrite si našu infografiku:


Aké sú príznaky vysokého cholesterolu?

Rovnako ako napríklad vysoký krvný tlak (hypertenzia) nemá dyslipidémia zjavné príznaky – nebolí a nijako neobťažuje, často sa objaví „náhodne“ pri bežnom vyšetrení krvi. Podobne ako hypertenzia je veľmi nebezpečná: môže viesť k ochoreniu koronárnych tepien (blokuje tepny srdca) a periférnemu cievnemu ochoreniu (blokuje tepny v dolných končatinách). Hlavným príznakom ochorenia koronárnych tepien bývajú bolesti na hrudníku; periférne cievne ochorenie sa najčastejšie prejavuje bolesťou dolných končatín pri chôdzi.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cievy
cholesterol
dyslipidémia
krv
metabolizmus

Súvisiace články
Skutočný vek vašich orgánov sa priamo podpisuje na vašom zdraví a kondícii.
Možno neviete, že v Českej republike tieto lieky užíva viac ako milión pacientov, takže priamu alebo sprostredkovanú skúsenosť s nimi má takmer každý.

Viete, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi?

 5 min.  |   24. 8. 2022  |   redakcia
Čo je vlastne cholesterol, čo robí a ako môžeme jeho hladinu ovplyvniť.
Nasledujúce tabuľky napovie, koľko cholesterolu obsahujú rôzne potraviny a tiež ktoré potraviny zaradiť a ktoré používať s mierou, ak chcete znížiť hladinu cholesterolu.

Zdeněk vie, že jeho slabinou vždy bola a je strava.....

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Zdeněk na doporučení lékaře zásadně upravil životosprávu a bere léky přesně, jak má předepsáno. Může se tak těšit na důchod a všechny aktivity, které si naplánoval.

Čo môžete sami pre seba urobiť

 3 min.  |   10. 2. 2020  |   Renata Cífková
Aký dopad bude mať hypertenzia na vaše zdravie, je do značnej miery vo vašich rukách.
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.
Predovšetkým vysoký krvný tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, rovnako aj nadhmotnosť a obezita.

Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Michal Vrablík
Existujú rizikové faktory pre vysoký cholesterol, ktoré môžeme, ale aj tie, ktoré nemôžeme kontrolovať a ovplyvniť. Aby ste mali presnú predstavu, tu je ich prehľad.

Václav podcenil liečbu – a to sa mu stalo osudným...

 4 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Václav léčbu vysokého cholesterolu podcenil, a tak je dnes v invalidním důchodu a zvládne jen základní sebeobsluhu.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.