Zvýšený cholesterol v krvi alebo dyslipidémia je metabolické ochorenie, ktoré nebolí, ale o to je zradnejšie a nebezpečnejšie. Môže totiž byť príčinou cievneho ochorenia, nazývaného ateroskleróza (kôrnatenie tepien). To môže vyústiť v „cievnu katastrofu“, ako je infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda alebo nedokrvenosť dolných končatín.

Ideálna hladina cholesterolu v krvi je najskôr podstatne nižšia, ako sme si mysleli v minulosti. Pravdepodobne to bude okolo 3, 0 mmol/l. Cholesterol je pre náš organizmus veľmi dôležitý – podieľa sa na tvorbe vitamínu D, žlčových kyselín a steroidných hormónov (testosterón, estrogén a iné). Na druhej strane, ak je jeho hladina v krvi vysoká, ukladá sa do cievnych stien, a tým spôsobuje ich zužovanie a stratu pružnosti – to potom vedie k nedostatočnému zásobovaniu orgánov krvou.

Aké sú príčiny vysokého cholesterolu?

Všeobecne sa dá povedať, že príčinou dyslipidémie je približne z polovice genetický základ (vrodená vloha) a ďalších päťdesiat percent výslednej hladiny v krvi môžeme pripísať životnému štýlu. Najviac hladiny cholesterolu v krvi ovplyvňuje konzumácia potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov. Tie sa skrývajú predovšetkým v živočíšnych tukoch, ale ani rastlinné tuky väčšinou tropického pôvodu ich nemajú práve málo. Pôsobenie zvýšených hladín cholesterolu v krvi na cievnu stenu významne zhoršujú ďalšie tzv. rizikové faktory cievnych ochorení (fajčenie cigariet, obezita a telesná pasivita, či nadmerná spotreba alkoholu).

Ako znížiť vysoký cholesterol

Prezrite si našu infografiku:


Aké sú príznaky vysokého cholesterolu?

Rovnako ako napríklad vysoký krvný tlak (hypertenzia) nemá dyslipidémia zjavné príznaky – nebolí a nijako neobťažuje, často sa objaví „náhodne“ pri bežnom vyšetrení krvi. Podobne ako hypertenzia je veľmi nebezpečná: môže viesť k ochoreniu koronárnych tepien (blokuje tepny srdca) a periférnemu cievnemu ochoreniu (blokuje tepny v dolných končatinách). Hlavným príznakom ochorenia koronárnych tepien bývajú bolesti na hrudníku; periférne cievne ochorenie sa najčastejšie prejavuje bolesťou dolných končatín pri chôdzi.

Súvisiace články