Viete, koľko rokov majú vaše cievy?

 3 min.  |   25. 3. 2020  |   Garant: Michal Vrablík


Možno si myslíte, že vaše telesné orgány starnú podľa toho, koľko času uplynulo od dátumu vášho narodenia. To je ale omyl – telo si žije svoj biologický vek podľa toho, aké gény dostalo do vienka, a podľa toho, ako sa k nemu počas života chováte. Môže byť teda pokojne aj mladšie, ale aj podstatne staršie. Skutočný vek vašich orgánov sa priamo podpisuje na vašom zdraví a kondícii. Dobrou správou je, že biologický vek sa dá ovplyvniť.

Svoj biologický vek majú aj naše cievy – takzvaný cievny vek si zvyšujeme neliečeným vysokým krvným tlakom, vysokým cholesterolom v krvi, zle liečenou cukrovkou a samozrejme fajčením. Platí, že keď pôsobí viac škodlivých vplyvov naraz, ich účinky sa nespočítajú, ale násobia. Ľahko sa tak môže stať, že už štyridsiatnik s nadhmotnosťou, ktorý fajčí a veľmi sa nehýbe, má cievy, ako keby mal šesťdesiat rokov. A to je iste nepríjemné zistenie…

Môže za to matka príroda?

Príroda veľmi nepočítala s tým, ako dlho a akým spôsobom budeme my, ľudia, žiť. Evolučne a geneticky sme „naprogramovaní“ tak, aby sme v zdraví priviedli na svet potomkov a dokončili ich výchovu. Chránené prostredie modernej civilizácie však dáva ľuďom možnosť výrazne predĺžiť svoj život nad obdobie, ktoré naplánovala evolúcia, ak chcete, matka príroda. Tento čas je „navyše“ už ale spojený s biologickým starnutím organizmu a nemusí byť vždy prežitý v zdraví. Hodnotenie cievneho veku je veľmi dobrou ukážkou, ako na tom naše cievy v skutočnosti sú vo vzťahu k dátumu nášho narodenia.

Prečo je dôležité nemať cievy staršie, ako sme my sami

Ide o to, čo sa deje s cievami, poškodzovanými vysokým tlakom krvi alebo cholesterolom a fajčením. Z pôvodne pružných ciev sa začnú stávať tuhé „trúbky“, v ktorých sa usadzuje cholesterol a postupne aj vápnik. Také cievy sú náchylné k poškodeniu – môžu v nich vznikať krvné zrazeniny alebo sa môžu aj upchať. Dôsledkom je pohroma v podobe srdcového infarktu, mozgovej príhody alebo zlého prekrvovania nôh, ktoré spôsobuje bolesti pri chôdzi, chladnú končatinu či neskôr odumretie koncových častí končatiny napr. prstov.

Príznaky cievnej mozgovej príhody nájdete tu.

Ako sa meria cievny vek?

Hodnotenie cievneho veku si nevymysleli lekári, aby „strašili“ pacientov, ktorým sa príliš nechce meniť zažitý životný štýl. Naopak, je to dobrý spôsob, ako ukázať, že „návrat v čase“ je možný – že vhodnou liečbou a zmenou životného štýlu môžeme cievy ozdraviť a spomaliť ich starnutie. Lekári majú na hodnotenie cievneho veku niekoľko postupov, ale najpraktickejšie sú tabuľky, kde je cievny vek priamo vypočítaný podľa veku, pohlavia a rizikových faktorov, ako je cholesterol, krvný tlak a fajčenie.

Dobrou správou teda je, že aj keď sa ukáže, že vaše cievy sú vplyvom vášho životného štýlu alebo „civilizačných“ ochorení staršie ako by mali byť podľa kalendára, nemusíte si zúfať. Vaše telo vám ukazuje, že je čas jednať – prestať fajčiť, začať konečne brať lieky na tlak a cholesterol, ktoré máte predpísané, každý deň sa hýbať, dať si ku každému jedlu trochu ovocia alebo zeleniny. Dôležité je liečbu a zmeny životného štýlu zbytočne neodkladať, robiť postupné kroky k lepšiemu a vytrvať v nich.

Článok prešiel odbornou korektúrou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cievny vek
cievy
cholesterol
vaskulárny vek

Súvisiace články
Každý z nás starne – niekto rýchlejšie, niekto pomalšie. Súvisí to so štýlom života, a aj napriek tomu, že niektorí ako by „zastavili čas“, starnutiu organizmu skrátka nezabránime.
Cholesterol je pre život nevyhnutná látka: predstavuje základný stavebný kameň pre bunkovú membránu... Otázkou ale zostáva, koľko cholesterolu potrebujeme v krvi.
Možno neviete, že v Českej republike tieto lieky užíva viac ako milión pacientov, takže priamu alebo sprostredkovanú skúsenosť s nimi má takmer každý.

Viete, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi?

 5 min.  |   24. 8. 2022  |   redakcia
Čo je vlastne cholesterol, čo robí a ako môžeme jeho hladinu ovplyvniť.
Vysoký krvný tlak sám osebe nebolí, ani nijako neobťažuje. V tomto je zradný, a pokiaľ pôsobí dlhodobo, škodí mnohorakými spôsobmi.

Riziko chorôb srdca a ciev sa v živote ženy mení

 7 min.  |   30. 9. 2022  |   redakcia
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.
Nasledujúce tabuľky napovie, koľko cholesterolu obsahujú rôzne potraviny a tiež ktoré potraviny zaradiť a ktoré používať s mierou, ak chcete znížiť hladinu cholesterolu.

Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Michal Vrablík
Existujú rizikové faktory pre vysoký cholesterol, ktoré môžeme, ale aj tie, ktoré nemôžeme kontrolovať a ovplyvniť. Aby ste mali presnú predstavu, tu je ich prehľad.

Zdeněk vie, že jeho slabinou vždy bola a je strava.....

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Zdeněk na doporučení lékaře zásadně upravil životosprávu a bere léky přesně, jak má předepsáno. Může se tak těšit na důchod a všechny aktivity, které si naplánoval.

Čo môžete sami pre seba urobiť

 3 min.  |   10. 2. 2020  |   Renata Cífková
Aký dopad bude mať hypertenzia na vaše zdravie, je do značnej miery vo vašich rukách.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.