Čo sa deje s cievami počas života

 2 min.  |   5. 1. 2021  |   Garant: Michal Vrablík


Každý z nás starne – niekto rýchlejšie, niekto pomalšie. Súvisí to nielen s genetikou, ale aj so životným štýlom, a aj napriek tomu, že niektorí ako by „zastavili čas“, starnutiu organizmu skrátka nezabránime. To platí aj o našich cievach, kde sa zaužíval pojem „vaskulárny vek“ –aj ich stav sa totiž v priebehu života mení. Poďme sa pozrieť, ako je to v jednotlivých vekových kategóriách.

20–30 rokov

Naše cievy sú mladé, a teda všeobecne zdravé, ale už v tomto čase ich mnohí zbytočne zaťažujú napríklad fajčením, nadmerným cholesterolom alebo sedavým spôsobom života. U veľkej časti jedincov už v tomto veku môžeme preukázať ukladanie cholesterolu do cievnej výstelky, ktoré sa nazýva lipidovej prúžky.

30–50 rokov

Zvýšený cholesterol, fajčenie, vysoký krvný tlak, zvýšený cukor – to všetko sú faktory, ktoré sa začínajú prejavovať v strednom veku, a ktoré pochopiteľne môžu spôsobovať poškodenie tepien.

50–60 rokov

Nápor na cievy pokračuje, ukladaním lipidových látok a vápnika (kalcifikáciou) sa zvyšuje ich pevnosť a tým sa stráca pružnosť. To potom napríklad v kombinácii s vysokým krvným tlakom zvyšuje ďalšie poškodenie ciev a periférnych orgánov.

Po šesťdesiatke

Proces starnutia a skutočnosť, že cievy musia vydržať viac ako sto tisíc úderov srdca za deň, prenášaných tlakom krvi, prispievajú k poškodeniu ich stien. Môžu v nich vznikať usadeniny tukových látok, ktoré môžu viesť aj k infarktu, a tým k zlyhaniu funkcie srdca ako pumpy.

O zbytočné poškodzovanie ciev zaiste nikto nestojí, a navyše sa mu ľahko dá predchádzať zdravou stravou a pravidelným cvičením. Pamätajte na to!

Článok prešiel odbornou korektúrou MUDr. Martiny Vaclové, Ph.D., z kliniky prof. Vrablíka.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cievny vek
cievy
cholesterol
vaskulárny vek

Súvisiace články
Nasledujúce tabuľky napovie, koľko cholesterolu obsahujú rôzne potraviny a tiež ktoré potraviny zaradiť a ktoré používať s mierou, ak chcete znížiť hladinu cholesterolu.
Skutočný vek vašich orgánov sa priamo podpisuje na vašom zdraví a kondícii.
Možno neviete, že v Českej republike tieto lieky užíva viac ako milión pacientov, takže priamu alebo sprostredkovanú skúsenosť s nimi má takmer každý.
Vysoký krvný tlak sám osebe nebolí, ani nijako neobťažuje. V tomto je zradný, a pokiaľ pôsobí dlhodobo, škodí mnohorakými spôsobmi.

Zdeněk vie, že jeho slabinou vždy bola a je strava.....

 3 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Zdeněk na doporučení lékaře zásadně upravil životosprávu a bere léky přesně, jak má předepsáno. Může se tak těšit na důchod a všechny aktivity, které si naplánoval.
Cholesterol je pre život nevyhnutná látka: predstavuje základný stavebný kameň pre bunkovú membránu... Otázkou ale zostáva, koľko cholesterolu potrebujeme v krvi.

Václav podcenil liečbu – a to sa mu stalo osudným...

 4 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Václav léčbu vysokého cholesterolu podcenil, a tak je dnes v invalidním důchodu a zvládne jen základní sebeobsluhu.

Čo môžete sami pre seba urobiť

 3 min.  |   10. 2. 2020  |   Renata Cífková
Aký dopad bude mať hypertenzia na vaše zdravie, je do značnej miery vo vašich rukách.

Ako zvládnuť vysoký cholesterol

 2 min.  |   15. 4. 2020  |   Michal Vrablík
Ak máte obavy, že sa môže váš cholesterol zvýšiť, a neviete presne, ako ho „udržať na uzde“, tu je niekoľko základných rád, ktoré by ste mali dodržiavať.

Keď nie je metabolizmus v poriadku

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   Michal Vrablík
Zvýšený cholesterol v krvi alebo dyslipidémia je metabolické ochorenie, ktoré nebolí, ale o to je zradnejšie a nebezpečnejšie.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.