Čo je to osteoporóza?

 6 min.  |   4. 9. 2024  |   redakcia

Osteoporóza je ochorenie, pri ktorom kosti slabnú a stávajú sa krehkými. Môžu sa oveľa ľahšie zlomiť ako zdravé kosti, a to aj pri malom páde alebo náraze. Osteoporóza je často trefne označovaná ako „tichý zlodej kostí“, pretože zvyčajne nemá žiadne príznaky až dovtedy, kým nedôjde k prvej zlomenine. V Českej republike je odhadovaný počet pacientov s osteoporózou približne 850 tisíc.

Osteoporóza, známa tiež pod pojmom „rednutie kostí,“ postihuje častejšie ženy ako mužov. Stáva sa tak najmä po menopauze, keď klesá hladina ženských hormónov estrogénov, ktoré chránia kosti. Nevyhýba sa ale ani mužom. Ďalšími rizikovými faktormi sú pribúdajúci vek, genetika (pokiaľ má niekto v rodine osteoporózu, zvyšuje sa riziko jej výskytu u ďalších členov rodiny), nízka telesná hmotnosť a drobná postava, nedostatok vápnika a vitamínu D v organizme, fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu, sedavý spôsob života bez dostatku pravidelného pohybu. Osteoporóza býva spočiatku bezpríznaková, ale v pokročilom štádiu sa môže prejaviť ako bolesti chrbta, strata výšky až o 10 cm alebo zväčšenie zakrivenia chrbtice.

Osteoporóze sa dá zabrániť

Osteoporóza sa nemusí nevyhnutne rozvinúť! Dá sa jej predchádzať už od detstva a je to žiaduce, pretože toto ochorenie môže mať naozaj vážne následky – vieme, že kritická zlomenina krčka stehennej kosti sa vyskytne až u 17 000 ľudí ročne. Vieme tiež, že polovica počtu jedincov, ktorí majú osteoporotickú zlomeninu, musí natrvalo používať barle, francúzske barle alebo chodítko. Základom prevencie osteoporózy je celoživotná pravidelná fyzická aktivita. Cvičenie, najmä záťažové aktivity, ako je chôdza, beh, tanec alebo posilňovanie, pomáha posilňovať kosti. Rovnako aj vyhýbanie sa fajčeniu a obmedzenie konzumácie alkoholu prispievajú k udržaniu zdravých kostí. Dôležitá je rovnako aj strava bohatá na vápnik a vitamín D. Vápnik je základnou stavebnou látkou pre kosti a vitamín D pomáha telu vápnik vstrebávať. Dobrými zdrojmi vápnika sú mliečne výrobky, listová zelenina a ryby. Vitamín D získavame zo slnečného žiarenia (napr. počas každodennej fyzickej aktivity v podobe chôdze alebo iného športovania vonku) a z potravín, ako sú tučné ryby (napr. sleď, makrela, losos), rybí tuk, vaječné žĺtky a obohatené mliečne výrobky (vrátane niektorých margarínov). V potravinách rastlinného pôvodu sa vitamín D vyskytuje bohužiaľ len vo veľmi malom množstve. U seniorov, dojčiat alebo osôb málo sa pohybujúcich vonku, rovnako ako počas zimných mesiacov môže byť vhodné doplniť vitamín D formou potravinového doplnku – odporúča sa však poradiť sa najskôr s lekárom.

Ako pomáha pohybová aktivita v boji proti osteoporóze alebo Ďalšie dôvody, prečo sa začať hýbať

Pravidelný pohyb chráni pred vznikom osteoporózy hneď na základe niekoľkých mechanizmov:

1. Mechanické zaťaženie kostí

Kosti reagujú na mechanické zaťaženie pri pohybe a športovaní tým, že sa stávajú silnejšími a hustejšími. Keď cvičíte, dochádza k tlaku a nárazom na kosti, čo stimuluje kostné bunky (osteoblasty) k tvorbe novej kostnej hmoty. To zvyšuje hustotu kostí a posilňuje ich.

2. Zlepšenie svalovej sily a rovnováhy

Pravidelné cvičenie zlepšuje svalovú silu a koordináciu, čo znižuje riziko pádov, ktoré môžu viesť ku zlomeninám. Silné svaly lepšie podporujú a chránia kosti, čím sa znižuje pravdepodobnosť úrazu.

3. Zvýšenie hladiny hormónov

Fyzická aktivita, najmä silový tréning (posilňovanie), môže zvýšiť hladiny hormónov, ktoré podporujú zdravie kostí, ako je rastový hormón a testosterón. U žien môže cvičenie tiež pomôcť udržať hladinu estrogénov, ktoré chránia kosti.

4. Lepšia cirkulácia krvi

Cvičenie zlepšuje cirkuláciu krvi, čo znamená, že sa do kostí dostáva viac živín a kyslíka. To je dôležité pre udržanie zdravia kostí a ich regeneráciu.

5. Prevencia straty kostnej hmoty

Sedavý spôsob života vedie ku strate kostnej hmoty, pretože kosti nie sú dostatočne stimulované k tvorbe nového tkaniva. Pravidelné cvičenie pomáha udržovať a zvyšovať kostnú hmotu tým, že pravidelne stimuluje kosti k rastu a obnove.

Odporúčané typy cvičenia: chôdza, beh, tanec a aerobik sú príkladmi aktivít, ktoré zaťažujú kosti a pomáhajú zvyšovať ich hustotu. Posilňovanie svalov pomocou činiek, posilňovacích strojov alebo vlastnej váhy tela zlepšuje svalovú silu a podporuje zdravie kostí. Tai chi a joga môžu zlepšiť koordináciu a flexibilitu, čo znižuje riziko pádov a zlomenín.

Diagnostika osteoporózy

Osteoporóza sa často diagnostikuje až po zlomenine kosti, čo je už neskoro. Ideálne je na osteoporózu prísť včas, teda skôr, ako ku zlomenine dôjde. Praktickí lekári a gynekológovia by mali u žien rok po menopauze až do veku 59 rokov a u mužov vo veku 65 – 69 rokov v nadväznosti na preventívnu prehliadku každé dva roky vyplňovať jednoduchý dotazník (tzv. FRAX), ktorý vyhodnocuje desaťročné riziko osteoporotických zlomenín. Pokiaľ dotazník ukáže na vyššie riziko osteoporózy, mal by vás lekár odoslať na ďalšie vyšetrenie. Pre diagnostiku osteoporózy sa používajú nasledujúce metódy: denzitometria (DXA) a krvné testy. DXA je najbežnejší test na meranie hustoty kostí. Používa nízke dávky röntgenového žiarenia ku stanoveniu hustoty minerálov v kostiach, zvyčajne v oblasti panvy a chrbtice (DXA dnes už robia aj niektorí praktickí lekári a gynekológovia, prípadne vám vystavia žiadanku na vyšetrenie na špecializovanom pracovisku). Ženy vo veku od 60 rokov a muži od 70 rokov by v rámci preventívnej prehliadky mali DXA vyšetrenie podstúpiť automaticky. Krvné testy môžu stanoviť hladiny vápnika, vitamínu D a ďalších ukazovateľov kostného metabolizmu.

Liečba osteoporózy – posilnenie kostí a prevencia zlomenín

Moderná liečba osteoporózy je komplexná a zahŕňa niekoľko prístupov, ktoré spoločne pomáhajú spomaliť úbytok kostnej hmoty, zlepšiť hustotu kostí a znížiť riziko zlomenín. Základom liečby sú režimové opatrenia, ktorých súčasťou je primeraná a vhodne zvolená telesná záťaž (s vylúčením skokov, nosenia ťažkých bremien), zdravý životný štýl, dostatočný príjem vápnika a vitamínu D. Základom farmakoterapie sú tzv. bisfosfonáty a tzv. biologická liečba. Obe skupiny majú svoje odlišnosti, ale veľmi zjednodušene povedané tlmia mechanizmy, ktoré stoja za odbúravaním kostného tkaniva. Do liečby osteoporózy sa najnovšie budú zapájať aj praktickí lekári, čo by malo zlepšiť včasnosť jej zahájenia a tiež celkovú dostupnosť. Zložitejšie prípady osteoporózy alebo liečba niektorými terapiami zostanú vyhradené odborníkom, tzv. klinickým osteológom.

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

Zdroje:

hlasování

0 (0)

Štítky:
pohyb
cvičenie
bolesť chrbta
osteoporóza
zlomenina
rednutie kostí

Súvisiace články
Rozhodne spozornite a neberte veci na ľahkú váhu. Podstatné je, že vždy sa dá niečo robiť.

Osteoporóza a menopauza

 5 min.  |   31. 5. 2022  |   redakcia
Osteoporóza sa typicky rozvíja u žien po prechode a pokiaľ nie je odhalená včas, prejaví sa až zlomeninou.

Hýbte sa – telo sa vám odmení

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia
Nikde nie je napísané, že musíte behať maratón alebo tráviť hodiny na tenisovom kurte. Stačí si vybrať aktivitu, ktorá je vám blízka.
Na posilňovaní imunity sa dá aktívne pracovať, a to každý deň. Čo je kľúčové?

Pravidlá cvičenia

 3 min.  |   5. 3. 2020  |   Iva Bílková
Cvičte aspoň 45 minút denne (ako málo účinné minimum sa dá pripustiť aj 30 minút). Pokiaľ na to naozaj nemáte čas, cvičte aspoň trikrát týždenne, ale nikdy nie v dvoch po sebe idúcich dňoch. Dôležité je zachovať pravidelnosť, ktorá je veľmi dôležitá pre metabolizmus. Po úvodných 4–6 týždňoch by cvičenie malo trvať optimálne 45–60 minút v kuse – zbieranie chvíľok počas celého dňa je podstatne menej účinné a tiež naopak,  cvičenie dlhšie ako 90 minút bude pravdepodobne nedostatočne intenzívne. V úvodnom období sa sústreďte skôr na dĺžku záťaže ako na jej intenzitu – radšej voľte menšiu záťaž s väčšou vytrvalosťou. Prvých šesť týždňov je psychologicky rozhodujúcich pre osvojenie si návyku na dlhodobé dodržiavanie cvičenia. Zvoľte vytrvalostné cvičenie. Pokiaľ trpíte na nadhmotnosť alebo obezitu, najlepšou voľbou je rotoped (ergometer) a plávanie. Najdôležitejšie ale je, aby človeka zvolený pohyb čo najviac tešil. Po niekoľkých týždňoch vytrvalostného cvičenia môžete pridať vhodné, nie príliš ťažké posilňovanie. Pokiaľ niekomu tieto druhy pohybu nevyhovujú, alternatívou je (pokiaľ možno rýchla) chôdza po mäkkom teréne v športovej obuvi, ktorá vám dokonale pasuje. Beh sa nemá v žiadnom prípade odporúčať tomu, kto má viac ako 20 % nadhmotnosti (svoju optimálnu hmotnosť spočítate, keď od svojej výšky odčítate sto). V úvodných šiestich týždňoch je pre zdravie dôležitá hlavne dĺžka cvičenia a to, ako sa cítite, a nie skutočný energetický výdaj alebo merateľný športový výkon. Zbytočne sa nestresujte číslami, koľko ste toho zaplávali alebo s akou silnou pružinou posilňujete. Po prvých troch týždňoch po rozohriatí pozvoľna zvyšujte intenzitu záťaže tak, aby ste v nej boli schopní vydržať niekoľko desiatok minút. Intenzitu zaťaženia je vhodné sledovať meraním pulzovej frekvencie. Za hornú bezpečnú hranicu je možné považovať spočiatku 60 %, po niekoľkých mesiacoch 70–80 % maximálnej pulzovej frekvencie. Nikdy nešportujte nalačno: aj pri rovnakej záťaži ľahkej intenzity má väčšina ľudí vyšší energetický výdaj po jedle ako s prázdnym žalúdkom. Pred športovou aktivitou je vhodné dať si müsli tyčinku alebo ovocie, ktoré telu dodajú rýchle cukry k okamžitej práci svalov. Po 20 minútach záťaže potom dochádza ku štiepeniu glykogénu z energetických zásob v pečeni. Na záver treba pripomenúť, že by ste sa hneď na začiatku športovania nemali snažiť lámať rekordy. Dôležitá je pravidelnosť a plynulosť. Aj malý úspech je prínosom a zmeny neprichádzajú okamžite, ale postupne veľmi pomáhajú. Preto sa radujte aj z malých pokrokov. Načúvajte svojmu telu, je to náš najlepší radca, a nič nerobte cez bolesť a nepríjemné pocity. Najťažšie je začať, ale pri aktivitách, ktoré vás bavia, sa príjemné výsledky dostavia o to rýchlejšie a budú mať zmysel.

Pohybom ku zdraviu a silnej imunite

 1 min.  |   11. 4. 2022  |   Igor Karen
Že pohyb lieči, je prastará pravda s platnosťou do dnešných dní.

Pohyb nie je len cvičenie? Nebojte sa ho!

 1 min.  |   1. 2. 2020  |   redakcia
Do pohybu sa počítajú aj také aktivity ako domáce práce alebo napríklad tanec

Čo robiť, keď mám astmu?

 2 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Pri správnej starostlivosti o svoje telo a s pravidelným užívaním preventívnej liečby môže väčšina astmatikov žiť svoj život bez zásadných obmedzení.
Zmena životného štýlu je pre liečbu cukrovky, vysokého krvného tlaku aj vysokého cholesterol zásadná
Mnohí z nás bohužiaľ dobre vedia, že práca pri počítači často bolí. Teda samozrejme nie práca samotná: telo sa jednoducho bráni strnulej – a často…

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.