Že pohyb lieči, je prastará pravda s platnosťou do dnešných dní.

V období, kedy sa budeme vystavovať pravidelnej fyzickej záťaži športovaním, sa imunitný systém dočasne oslabí, ale počas regeneračnej fázy sa znovu postaví na nohy a zároveň sa stávame silnejšími. Benefitov, ktoré pohyb sám o sebe prináša, je veľké množstvo.

Vďaka pohybu dochádza k vyplavovaniu endorfínov (hormónov šťastia), k udržiavaniu nízkych hodnôt krvného cukru a krvného tlaku, čo úzko súvisí s prevenciou obezity a kardiovaskulárnych ochorení. Dvadsaťminútovou prechádzkou na čerstvom vzduchu si pomôžeme viac, ako tušíme.

Nakoľko bude náš imunitný systém pohotový a silný a nakoľko bude schopný odolávať nákazám a chorobám, závisí aj od toho, ako ku svojmu telu pristupujeme a či robíme všetko pre to, aby sme jeho funkcie podporili.

Pevnosť imunity posilníme aj ďalšími aktivitami, medzi ktoré patrí pravidelné saunovanie, otužovanie sa nielen studenými sprchami, ale tiež odložením niektorých vrstiev oblečenia do chladného počasia či pobytom v chladnejšej izbovej teplote.

Naopak všadeprítomný stres v podobe pracovného zhonu a povinností zvyšuje hladiny stresových hormónov, najmä kortizolu, a imunitnú reakciu oslabuje. Skúste sa preto vyhýbať stresovým situáciám alebo pravidelne trénujte, ako im odolávať.

Súvisiace články