1. Cvičte aspoň 45 minút denne (ako málo účinné minimum sa dá pripustiť aj 30 minút). Pokiaľ na to naozaj nemáte čas, cvičte aspoň trikrát týždenne, ale nikdy nie v dvoch po sebe idúcich dňoch. Dôležité je zachovať pravidelnosť, ktorá je veľmi dôležitá pre metabolizmus.
  2. Po úvodných 4–6 týždňoch by cvičenie malo trvať optimálne 45–60 minút v kuse – zbieranie chvíľok počas celého dňa je podstatne menej účinné a tiež naopak,  cvičenie dlhšie ako 90 minút bude pravdepodobne nedostatočne intenzívne. V úvodnom období sa sústreďte skôr na dĺžku záťaže ako na jej intenzitu – radšej voľte menšiu záťaž s väčšou vytrvalosťou. Prvých šesť týždňov je psychologicky rozhodujúcich pre osvojenie si návyku na dlhodobé dodržiavanie cvičenia.
  3. Zvoľte vytrvalostné cvičenie. Pokiaľ trpíte na nadhmotnosť alebo obezitu, najlepšou voľbou je rotoped (ergometer) a plávanie. Najdôležitejšie ale je, aby človeka zvolený pohyb čo najviac tešil. Po niekoľkých týždňoch vytrvalostného cvičenia môžete pridať vhodné, nie príliš ťažké posilňovanie.
  4. Pokiaľ niekomu tieto druhy pohybu nevyhovujú, alternatívou je (pokiaľ možno rýchla) chôdza po mäkkom teréne v športovej obuvi, ktorá vám dokonale pasuje. Beh sa nemá v žiadnom prípade odporúčať tomu, kto má viac ako 20 % nadhmotnosti (svoju optimálnu hmotnosť spočítate, keď od svojej výšky odčítate sto).
  5. V úvodných šiestich týždňoch je pre zdravie dôležitá hlavne dĺžka cvičenia a to, ako sa cítite, a nie skutočný energetický výdaj alebo merateľný športový výkon. Zbytočne sa nestresujte číslami, koľko ste toho zaplávali alebo s akou silnou pružinou posilňujete.
  6. Po prvých troch týždňoch po rozohriatí pozvoľna zvyšujte intenzitu záťaže tak, aby ste v nej boli schopní vydržať niekoľko desiatok minút. Intenzitu zaťaženia je vhodné sledovať meraním pulzovej frekvencie. Za hornú bezpečnú hranicu je možné považovať spočiatku 60 %, po niekoľkých mesiacoch 70–80 % maximálnej pulzovej frekvencie.
  7. Nikdy nešportujte nalačno: aj pri rovnakej záťaži ľahkej intenzity má väčšina ľudí vyšší energetický výdaj po jedle ako s prázdnym žalúdkom. Pred športovou aktivitou je vhodné dať si müsli tyčinku alebo ovocie, ktoré telu dodajú rýchle cukry k okamžitej práci svalov. Po 20 minútach záťaže potom dochádza ku štiepeniu glykogénu z energetických zásob v pečeni.

Na záver treba pripomenúť, že by ste sa hneď na začiatku športovania nemali snažiť lámať rekordy. Dôležitá je pravidelnosť a plynulosť. Aj malý úspech je prínosom a zmeny neprichádzajú okamžite, ale postupne veľmi pomáhajú. Preto sa radujte aj z malých pokrokov. Načúvajte svojmu telu, je to náš najlepší radca, a nič nerobte cez bolesť a nepríjemné pocity. Najťažšie je začať, ale pri aktivitách, ktoré vás bavia, sa príjemné výsledky dostavia o to rýchlejšie a budú mať zmysel.

Súvisiace články