„Presladený“ december
Záver roka je náročný pre zdravého človeka, nie to ešte pre veľkú časť našej populácie,... »
Věra Boháčová
Energetická hodnota (1 porcia): 254 kcal/1063 kJ
Postup: Z múky, vajca, oleja, vody a štipky soli vypracujeme hladké cesto, vytvoríme z neho bochník, dáme na dosku, priklopíme miskou alebo kastrólikom a necháme aspoň 15 minút odpočívať.
Medzi tým olúpeme a zbavíme jadier jablká. Nakrájame nadrobno, zmiešame s cukrom a škoricou.
Cesto vyvaľkáme natenko na pomúčenej doske (táto dávka cesta je na dva záviny, cesto teda rozdelíme pred vyvaľkaním na polovicu). Posypeme polovicou strúhanky a pokvapkáme približne jednou tretinou rozpusteného tuku.
Na cesto rovnomerne rozprestrieme jablká, zasypeme strúhankou a pokvapkáme druhou tretinou tuku. Opatrne zrolujeme do závinu (konce zahneme) a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Závin ešte potrieme zvyškom rozpusteného tuku a dáme piecť do vopred vyhriatej trúby (na 180 stupňov Celzia) do zlatista. Hotový závin necháme schladiť a posypeme múčkovým cukrom.
Záver roka je náročný pre zdravého človeka, nie to ešte pre veľkú časť našej populácie,... »
Skúste popremýšľať, ktoré zaužívané zvyky a tradície a v akej podobe chcete zachovať. »