Ťahaný závin s jablkami

 1 min.  |   26. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Suroviny pre 10 porcií
Cesto:
200 g hladká múka
½ ks vajca
soľ
10 g olej
50 ml voda
Plňka:
800 g jablká
100 g cukor krupica (môžeme dať aj menej alebo vôbec)
škorica
hrozienka (nemusia byť)
100 g strúhanka
100 g maslo/rastlinný tuk
20 g hladká múka – doska na vaľkanie cesta
20 g múčkový cukor – posyp

Postup: 

Z múky, vajca, oleja, vody a štipky soli vypracujeme hladké cesto, vytvoríme z neho bochník, dáme na dosku, priklopíme miskou alebo kastrólikom a necháme aspoň 15 minút odpočívať.

Medzi tým olúpeme a zbavíme jadier jablká. Nakrájame nadrobno, zmiešame s cukrom a škoricou.

Cesto vyvaľkáme natenko na pomúčenej doske (táto dávka cesta je na dva záviny, cesto teda rozdelíme pred vyvaľkaním na polovicu). Posypeme polovicou strúhanky a pokvapkáme približne jednou tretinou rozpusteného tuku.

Na cesto rovnomerne rozprestrieme jablká, zasypeme strúhankou a pokvapkáme druhou tretinou tuku. Opatrne zrolujeme do závinu (konce zahneme) a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Závin ešte potrieme zvyškom rozpusteného tuku a dáme piecť do vopred vyhriatej trúby (na 180 stupňov Celzia) do zlatista. Hotový závin necháme schladiť a posypeme múčkovým cukrom.

Energetická hodnota (1 porcia): 254 kcal/1063 kJ

hlasování

0 (0)

Štítky:
dezert
jablká
sladké
závin

Súvisiace články

„Presladený“ december

 8 min.  |   1. 12. 2022  |   redakcia
Záver roka je náročný pre zdravého človeka, nie to ešte pre veľkú časť našej populácie, ktorú trápi celý rad zdravotných problémov.

„Štrúdľa“ na grile

21. 6. 2021  |   redakcia
Postup:Jablká zbavíme semien, nakrájame na plátky, dáme do misky na grilovanie, pokvapkáme limetkovou šťavou a čakankovým sirupom, poprášime škoricou…

Ako si dávať pozor (ozdraviť stravu) počas Vianoc

 10 min.  |   24. 11. 2021  |   redakcia
Vianoce sú tradičné sviatky rodinných osláv a stretnutí, pohody a príjemnej atmosféry, ale tiež plných stolov.

Vianoce: Ako to urobiť, aby nám ostalo čisté svedomie?

 4 min.  |   16. 11. 2022  |   redakcia
Skúste popremýšľať, ktoré zaužívané zvyky a tradície a v akej podobe chcete zachovať.

Tekvicový koláč

 1 min.  |   21. 10. 2022  |   Věra Boháčová
Upečte si podľa nášho receptu voňavý jesenný dezert. Veľkým bonusom je, že tekvicu nemusíte vopred piecť ani variť.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.