Ťahaný závin s jablkami
Ingredience:
Suroviny pre 10 porcií | |
---|---|
Cesto: | |
200 g | hladká múka |
½ ks | vajca |
soľ | |
10 g | olej |
50 ml | voda |
Plňka: | |
800 g | jablká |
100 g | cukor krupica (môžeme dať aj menej alebo vôbec) |
škorica | |
hrozienka (nemusia byť) | |
100 g | strúhanka |
100 g | maslo/rastlinný tuk |
20 g | hladká múka – doska na vaľkanie cesta |
20 g | múčkový cukor – posyp |
Postup:
Z múky, vajca, oleja, vody a štipky soli vypracujeme hladké cesto, vytvoríme z neho bochník, dáme na dosku, priklopíme miskou alebo kastrólikom a necháme aspoň 15 minút odpočívať.
Medzi tým olúpeme a zbavíme jadier jablká. Nakrájame nadrobno, zmiešame s cukrom a škoricou.
Cesto vyvaľkáme natenko na pomúčenej doske (táto dávka cesta je na dva záviny, cesto teda rozdelíme pred vyvaľkaním na polovicu). Posypeme polovicou strúhanky a pokvapkáme približne jednou tretinou rozpusteného tuku.
Na cesto rovnomerne rozprestrieme jablká, zasypeme strúhankou a pokvapkáme druhou tretinou tuku. Opatrne zrolujeme do závinu (konce zahneme) a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Závin ešte potrieme zvyškom rozpusteného tuku a dáme piecť do vopred vyhriatej trúby (na 180 stupňov Celzia) do zlatista. Hotový závin necháme schladiť a posypeme múčkovým cukrom.
Energetická hodnota (1 porcia): 254 kcal/1063 kJ