Ťahaný závin s jablkami

 1 min.  |   26. 3. 2019  |   Garant: Věra Boháčová

Ingredience:

Suroviny pre 10 porcií
Cesto:
200 g hladká múka
½ ks vajca
soľ
10 g olej
50 ml voda
Plňka:
800 g jablká
100 g cukor krupica (môžeme dať aj menej alebo vôbec)
škorica
hrozienka (nemusia byť)
100 g strúhanka
100 g maslo/rastlinný tuk
20 g hladká múka – doska na vaľkanie cesta
20 g múčkový cukor – posyp

Postup: 

Z múky, vajca, oleja, vody a štipky soli vypracujeme hladké cesto, vytvoríme z neho bochník, dáme na dosku, priklopíme miskou alebo kastrólikom a necháme aspoň 15 minút odpočívať.

Medzi tým olúpeme a zbavíme jadier jablká. Nakrájame nadrobno, zmiešame s cukrom a škoricou.

Cesto vyvaľkáme natenko na pomúčenej doske (táto dávka cesta je na dva záviny, cesto teda rozdelíme pred vyvaľkaním na polovicu). Posypeme polovicou strúhanky a pokvapkáme približne jednou tretinou rozpusteného tuku.

Na cesto rovnomerne rozprestrieme jablká, zasypeme strúhankou a pokvapkáme druhou tretinou tuku. Opatrne zrolujeme do závinu (konce zahneme) a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Závin ešte potrieme zvyškom rozpusteného tuku a dáme piecť do vopred vyhriatej trúby (na 180 stupňov Celzia) do zlatista. Hotový závin necháme schladiť a posypeme múčkovým cukrom.

Energetická hodnota (1 porcia): 254 kcal/1063 kJ

hlasování

0 (0)

Štítky:
dezert
jablká
sladké
závin

Súvisiace články

Vianoce: Ako to urobiť, aby nám ostalo čisté svedomie?

 4 min.  |   16. 11. 2022  |   redakcia
Skúste popremýšľať, ktoré zaužívané zvyky a tradície a v akej podobe chcete zachovať.

Ako si dávať pozor (ozdraviť stravu) počas Vianoc

 10 min.  |   24. 11. 2021  |   redakcia
Vianoce sú tradičné sviatky rodinných osláv a stretnutí, pohody a príjemnej atmosféry, ale tiež plných stolov.

Tekvicový koláč

 1 min.  |   21. 10. 2022  |   Věra Boháčová
Upečte si podľa nášho receptu voňavý jesenný dezert. Veľkým bonusom je, že tekvicu nemusíte vopred piecť ani variť.

„Štrúdľa“ na grile

21. 6. 2021  |   redakcia
Postup:Jablká zbavíme semien, nakrájame na plátky, dáme do misky na grilovanie, pokvapkáme limetkovou šťavou a čakankovým sirupom, poprášime škoricou…

„Presladený“ december

 8 min.  |   1. 12. 2022  |   redakcia
Záver roka je náročný pre zdravého človeka, nie to ešte pre veľkú časť našej populácie, ktorú trápi celý rad zdravotných problémov.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.