„Presladený“ december
Záver roka je náročný pre zdravého človeka, nie to ešte pre veľkú časť našej populácie,... »
Vianoce sú tradičné sviatky rodinných osláv a stretnutí, pohody a príjemnej atmosféry, ale tiež plných stolov. Pre každého z nás ide o výživovo trochu náročnejšie obdobie a osôb dodržiavajúcich kvôli svojmu zdravotnému stavu upravený režim sa to týka dvojnásobne. Keby išlo len o štedrovečernú večeru, môžeme si povedať: doprajme si tradičné jedlá, len regulujme množstvo – veď z jedného večera sa nám stravovací režim nezrúti. Treba si však uvedomiť, že naše stoly sa začínajú plniť už oveľa skôr ako na Štedrý deň. Už so začínajúcim adventom sa pečú vianočné cukrovinky (ktoré sa samozrejme musia ochutnať), mikulášske nádielky už dávno nie sú len ovocie a oriešky, do toho stresy spojené s nákupmi a jedlo „za pochodu“ – a vianočnými sviatkami a Silvestrom potom „obdobie hojnosti“ už len vrcholí. O absencii odpočinku a pravidelných pohybových aktivitách bez nákupného košíka ani nehovoriac. A počas niekoľkých týždňov už môžeme svoj zdravotný stav posunúť niekam, kde nás tradičné novoročné predsavzatie donúti spytovať si svedomie a naprávať napáchané škody. Je lepšie na toto režimovo rizikové obdobie sa pripraviť a držať sa niekoľkých jednoduchých, ale dôležitých zásad.
Či už nás trápi hypertenzia, diabetes, dyslipidémia, alebo len riešime zdravé stravovanie, aj v období konca roku je možné celým radom jednoduchých krokov skĺbiť tradíciu so svojím režimom.
Cukrovinky k Vianociam jednoznačne patria. To, že často nie sú výživovo najvýhodnejšie, nie je žiadnym tajomstvom. Je dobré uvedomiť si ich vysokú energetickú hodnotu zapríčinenú obsahom tukov, cukru alebo často oboch.
Ako sa vyhnúť kalorickým náložiam (a tiež nadmernému množstvu cukru a nevýhodného tuku), a pritom si cukrovinky dopriať? Ponúkame pár tipov:
U nepečených druhov môžete skúsiť experimentovať (u pečených to také jednoduché nie je, charakter cesta sa môže významne zmeniť a potom sa chová inak – napr. strohé zníženie dávky cukru alebo tuku môže znamenať poslať celú dávku do odpadkového koša. Aj keď by to iste mohol byť spôsob, ako obmedziť konzumáciu cukroviniek J):
Pár tipov na ozdravenie pečených druhov:
Na veľkosti záleží – čo najmenšie druhy znamenajú menej tuku a cukru v jednom kúsku J.
Pokiaľ neexistuje adekvátny výživovo výhodnejší variant vašich obľúbených cukroviniek, len ochutnávajte jednotlivé kúsky a nejedzte veľké množstvo: 10 rôznych kúskov denne je celkom bezpečné množstvo.
Nejedzte cukrovinky nalačno – chuť spolu s hladom je „vražedná“ kombinácia.
Keď sa v konzumácii neustrážite, namiesto stresu a výčitiek vyrazte na svižnejšiu prechádzku alebo napríklad postavte snehuliaka.
Pozrite sa na recepty na:
Jedným zo sviatkov, na ktorý sa v súvislosti s prejedaním zabúda, je Mikuláš, sviatok tradične spojený s nádielkou najrôznejších dobrôt. Tým sú ohrozené predovšetkým deti. Preč sú časy, kedy nádielka pozostávala hlavne z orieškov a ovocia. Odmenou za zaspievanú pesničku alebo odrecitovanú básničku, ale hlavne za celoročné chovanie býva od Mikuláša košík dobrôt. To je z pohľadu výživy problém.
Typický priemerný obsah mikulášskej čižmy pozostávajúci z 10 orechov, 2 malých mliečnych čokolád, vrecka tvrdých bonbónov, 2 mandarínok, plneného perníka, čokoládového čerta a 2 lízaniek (a to ešte nie nádielka nijako mimoriadna) obsahuje 9 500 kJ. Také množstvo ale presahuje odporúčaný celodenný príjem energie pre väčšinu detí vo veku do 13 rokov. A keď budeme chcieť deti ochrániť pred zbytočnými kalóriami navyše, ideálnym riešením nie je zjesť to namiesto nich.
Cukrovinky alebo pochúťky obsahujú nadmerné množstvo cukru a nasýtených tukov. A čo v mikulášskom balíčku deti tak neohrozí? Bonbóny, pokiaľ to budú želatínové, v nejakom malom množstve alebo celozrnné sušienky. Keď doprajete deťom maškrty navyše, nezabudnite ich tiež každý deň zdvihnúť od televízie a nechajte ich poriadne vybehať.
Tradičné vianočné pokrmy, či už tie, ktoré sa podávajú na Štedrý deň, alebo počas iných sviatkov, je možné si dopriať a len drobnými úpravami dosiahnuť ich výhodnejší výživový profil:
Na Prvý sviatok vianočný (ale aj na Štefana) býva tradičným pokrmom hydina, či už je to kura, morka, hus, alebo kačka. Aj tieto tradičné pokrmy je však možné pripraviť trochu menej tradične.
Vyskúšajte recept na:
Rôzne oslavy sú už tradične spojené s dobrou zábavou a nikdy nechýba dobré jedlo a pitie. Občerstvenie sa snažte čo najviac prekladať zeleninou. Keď ju nakrájate na hranolky a pripravíte k nej jednoduchý dip z bieleho jogurtu (do ktorého primiešate lyžicu tatárskej omáčky, lyžicu kyslej smotany, cesnak a trochu pomarančovej šťavy), hostia po tejto forme občerstvenia iste radi siahnu. Vďačné sú tiež jednohubky z kociek tvrdého syra a hrozna alebo mini mozzarella a cherry rajčinka s lístkom bazalky na špáradle. To všetko skvelo funguje aj bez obložených chlebíčkov či ovarovej polievky s chlebom.
Skúsiť môžete aj nátierky. Tie môžu byť vítaným spestrením, a ešte v rámci režimu neuškodiť. Skvele sa na to hodia ryby (tých nie je v našich jedálničkách nikdy dosť).
Ponúkame jeden osvedčený tip na:
Málokto si dokáže predstaviť party bez pohárika alkoholu. Ak ide o Silvester, platí to dvojnásobne. Čo ale piť, aby sme sa nemuseli prebúdzať s bolesťou hlavy a žalúdkom „na vode“? Najmä v rámci diabetu sa môže konzumácia alkoholu veľmi vypomstiť a tradičné heslo „ako na nový rok, tak po celý rok“ potom môže jemne „zhorknúť“. Pri ďalších zdravotných ťažkostiach, ako sú napríklad dyslipidémia alebo hypertenzia, by prípitok nevadil, ale problémom je, že často nezostane len pri jednom poháriku. Keď už to teda bez alkoholu nepôjde, treba dodržať niekoľko zásad:
Veľmi nebezpečná môže byť kombinácia alkoholu s oslavou Silvestra vonku. Pri vidieckych oslavách často prichádzajú viac ku slovu teplé nápoje, ktoré zrýchlia prekrvenie a organizmus sa po návrate z chladu do tepla rýchlejšie rozohreje. Typickými zimnými nápojmi sú teda často varené víno, grog alebo horúci punč. V rámci osláv ale tiež pribúda celý rad iných druhov alkoholu. Ten by sa však v takých situáciách mal konzumovať len obmedzene, a pokiaľ sa človek chystá vyjsť na dlhší čas do mrazu, nemal by alkohol piť vôbec. Ten síce v prvej chvíli po požití spôsobí zahriatie, ale keďže rozťahuje cievy, je výdaj tepla z organizmu príliš veľký. Tepelné zásoby sa tak v zimnom povetrí rýchlo vyčerpajú a človek ľahko prechladne: alkoholom otupené zmysly nemusia vnímať chlad tak citlivo a následky potom môžu byť ďaleko závažnejšie.
Ako si alkoholom nepokaziť Silvester, a predsa si dať dobrý drink? Ponúkame tip:
Ponúkame tip na:
Záver roka je náročný pre zdravého človeka, nie to ešte pre veľkú časť našej populácie,... »