Vianoce považujeme za sviatky pokoja a mieru. Namiesto času rodinnej pohody, relaxu a rozjímania sa však v poslednej dobe premenili na sviatky plné stresu, zhonu, nakupovania, upratovania a v neposlednom rade obžerstva. Zvláštne je, že väčšina z nás si to uvedomuje, väčšina z nás to tak nechce, ale iba málokto je schopný s tým niečo urobiť. Poznám mnoho ľudí (prevažne žien), ktorí od konca októbra túžia po tom, aby už bolo po Vianociach.

Ak nechceme 25. decembra padnúť únavou a využiť celé Vianoce na liečenie, odporúčam zachovať pokoj a v rámci predvianočnej prípravy porozmýšľať, ktoré zaužívané zvyky a tradície a v akej podobe chceme zachovať. Čo konkrétne je pre nás nevyhnutné, čo je možné vyriešiť šalamúnsky a čo sa dá transformovať do novej podoby zvykov. Chápem, že vynechať darčeky v rodine s malými deťmi asi nie je reálne. Napriek tomu sú určite ľudia (ako dospelí, tak aj dospievajúci), ktorí vedia, že všetko, čo chcú a potrebujú, si sami už kúpili alebo ľahko sami kúpia, a nie je nutné to baliť „do hávu“ vianočných darčekov, lesklých papierov a mašlí. Rovnako tak možno pomerne ľahko odbúrať aj veľké predvianočné upratovanie. Väčšina z nás priebežne upratuje, takže keď sa nevygruntuje v novembri, byt to ľahko prežije. Priznajme si, že časť rodiny si zmenu ani nevšimne. Pokiaľ nie sme v tomto smere príliš pokrokové/pokrokoví a nevykonané upratovanie by nám predsa len chýbalo k psychickej pohode, potom je možné objednať firmu, ktorá predvianočné upratovanie zvládne za nás v jednom dni (len pozor, je nutné ho objednávať s výrazným časovým predstihom). Ak je to pre nás dôležité, môžeme si nechať kulinárske zvyky, prípadne pečenie cukroviniek, pokiaľ nás to baví. Ale nemusíme, záleží len od nás. Aj vianočné varenie možno uchopiť zdravšie alebo striedmejšie, než je zvyčajné, o tom však viac v osobitnom článku - Ako si dávať pozor (ozdraviť stravu) počas Vianoc.

Ak by som si mohla priať niečo pre nás všetkých, nielen pre pacientov s dyslipidémiou, arteriálnou hypertenziou či s diabetom, potom by som si priala, aby sme cez Vianoce sami sebe darovali nejaký neobvyklý relax, napríklad masáž, kozmetiku alebo zážitok, napríklad divadelné predstavenie alebo koncert v kostole. Rovnako tak by sme si mohli/mali medzi smršťami televíznych relácií (ktoré, ruku na srdce, všetci vidíme každý rok a poznáme naspamäť) urobiť každý deň čas aj na nejaký ten pohyb. Nemusí to nutne byť najvyšší level power jogy (obzvlášť ak sme ju nikdy predtým necvičili), ale môžeme vyraziť na vychádzku krásnou zimnou krajinou, do bazéna a sauny s partnerom alebo priateľmi alebo si napríklad v meste zájsť niekam, kam sme sa už dlho chystali. Vyskúšať si napríklad nejaký menej bežný šport, napr. liezť na stenu, korčuľovať na štadióne atď. V tomto smere je úplne skvelou akciou pražský Týždeň športu a rôzne podobné  akcie organizované aj inými mestami.

Vianočné sviatky, ako výnimočné obdobie v roku, môžeme tiež využiť na začatie odvykania od fajčenia. Väčšina fajčiarov fajčí pravidelne v bežnom živote hlavne v pracovnom kolektíve a pri stresovom zaťažení. Preto je veľkou výhodou, ak z tohto kolotoča na desať dní „vypadneme“ a môžeme sa sústrediť na seba, na svoje ciele. Pokiaľ by sme do toho chceli vstúpiť na sto percent, odporúčam naplánovať si odvykanie vopred, napríklad aj s pomocou Centra pre liečbu závislosti na tabaku, s prípravou nikotínových náhrad, či dokonca liečby, ktorá je v týchto centrách dostupná.

Väčšina z nás (vrátane mňa) nepovažuje vianočné obdobie za vhodné na chudnutie. Pokiaľ ale máme myšlienky, že by sme možno mali, prípadne že sa zase po Vianociach budeme obávať postaviť sa na váhu, potom je dobré na to nezabúdať a škody na postave (a zároveň na zdraví) sa snažiť aspoň minimalizovať. Je možné si pred Vianocami trochu „predchudnúť“ a získať tak nad hmotnosťou malý náskok. Väčšine z nás by potom bolo aj ľúto pribrať. Je možné, že naša disciplína na Vianoce bude preto trochu lepšia. Alebo si môžeme na Vianoce dopriať všetko, čo máme radi a čo zvyčajne jeme, len sa môžeme snažiť dopriať si menšie množstvo. Napiecť a navariť pre celú rodinu sa dajú aj zdravšie varianty obvyklých tradičných jedál, cukroviniek či špecialít. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami:

Minútkové kačacie prsia

Natierka z údenej makrely

Recept na cukrovinky

Vločkové guličky s ovocím


MUDr. Martina Vaclová, Ph.D.

Súvisiace články