Ako sa lieči alergia?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Garant: Norbert Pauk


Alergia je neprimeraná reakcia organizmu na bežný podnet, ako sú napríklad pele, roztoče, srsť zvierat alebo niektoré jedlo. Prejavov môže byť veľa, od mierneho svrbenia a začervenania pokožky až po anafylaktický šok, ktorý ohrozuje život chorého. Po vyslovení podozrenia na alergiu by malo nasledovať vyšetrenie alergológom, ktorý po zdokumentovaní príznakov a zdravotného stavu chorého urobí vyšetrenie z krvi a kožné testy. Výsledkom vyšetrení by mal byť zoznam alergénov, na ktoré je alergik citlivý, a odporúčanie liečby a režimu.

Terapia alergie sa okrem iného odvíja od spúšťača, ktorý imunitné reakcie naštartuje. Hlavným spôsobom boja s alergiou je eliminácia styku s alergénom, teda vyhnúť sa stretnutiu s dráždivou látkou. V prípade alergie na potraviny ide o sledovanie zloženia kupovaných výrobkov, v prípade stravovania v reštaurácii sa treba spýtať obsluhy na konkrétny alergén v jedlách. U alergie na roztoče je nutná dobrá hygiena domácnosti, predovšetkým lôžkovín, matracov, kobercov a čalúneného nábytku, kde sa roztoče množia. Najviac sa však vyskytujú v matracoch, kde je pre ne ideálne miesto. Tie je dobré ošetriť protiroztočovým povlakom. Peľová alergia je komplikovaná, pretože pele tráv a stromov sú v sezóne takmer všadeprítomné. Pri známom alergéne môže pomôcť peľový kalendár , alebo ešte lepšie Peľová informačná služba, ktorá poskytuje v peľovej sezóne informácie o aktuálne sa vyskytujúcich peľoch na SLovensku. Pokiaľ sa v danom období vo vašej lokalite vyskytuje alergizujúci peľ, je nutné urobiť opatrenia. Obmedziť pobyt vonku, cez deň vetrať niekoľkokrát krátko a potom zapnúť čističku vzduchu. Po návrate domov by sa mal alergik osprchovať a riadne vyvetrať, vyprášiť či vyprať svoje oblečenie.

Samotná terapia alergie sa opiera hlavne o antihistaminiká, ktoré sú dostupné vo forme tabliet, pre deti vo forme sirupov. Niekedy je možné ich podávať aj lokálne, teda do miesta, kde treba zápal zmierniť. Na alergickú nádchu sú vo forme sprejov do nosa, na alergický zápal spojivky vo forme kvapiek do oka a pokožku podráždenú alergiou zmierni antihistaminikum vo forme gélu. Ďalším stupňom liečby je terapia kortikosteroidmi, ktoré sa v prvom rade používajú skôr lokálne (opäť vo forme sprejov do nosa, kvapiek do oka alebo emulize či krému) a len pri závažných prejavoch vo forme tabliet alebo injekcií. Z ďalších skupín liečiv sú dostupné antileukotrieny vo forme filmom obalených alebo žuvacích tabliet.

Novšie cielenou liečbou je špecifická alergénová imunoterapia. Tento spôsob liečby učí pacientov imunitný systém nereagovať na danú látku tým, že mu predkladá tento alergén v postupne zvyšujúcej sa koncentrácii. Je vhodný napríklad tam, kde sa nedá alergén z prostredia chorého odstrániť. Táto terapia má rôzne formy a spôsoby podávania, môže byť v podkožných injekciách, kvapkách alebo tabletách.


hlasování

0 (0)

Štítky:
alergia
imunita
liečba
strava

Súvisiace články

Čo robiť, keď mám astmu?

 2 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Pri správnej starostlivosti o svoje telo a s pravidelným užívaním preventívnej liečby môže väčšina astmatikov žiť svoj život bez zásadných obmedzení.

Aký mikrobióm, také zdravie

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Rovnováha medzi rôznymi druhmi mikroorganizmov je nevyhnutná pre udržanie zdravia, je ale relatívne krehká.
Spánok je alfou a omegou nášho zdravia. Skvelou správou je fakt, že tento „životabudič“ je zadarmo a pre každého.
Správnu funkciu imunitného systému výrazným spôsobom ovplyvňuje črevný mikrobióm.
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.

Laktózová intolerancia

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Ako laktózovú intoleranciu označujeme neznášanlivosť mliečneho cukru. Základom liečby je úprava stravy, prípadne doplňovanie enzýmu.

Večera výhradne pre nepriateľa?

 4 min.  |   10. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Naozaj je večera takým zlom, že je ideálne si ju radšej nedať?
Na posilňovaní imunity sa dá aktívne pracovať, a to každý deň. Čo je kľúčové?
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.