Vianoce a metabolické ochorenia
Vianoce sú pre každého z nás sviatkami pokoja, pohody, ale často aj dobrého jedla. A pre „diétujúcich“ možno tak trochu „nočnou morou“. Nemusí to však byť tak. Dobré jedlo môže byť zároveň aj zdravé, celkom v súlade s potrebnou diétou, sviatočné stolovanie nevynímajúc. Medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia patria tie tzv. civilizačné (neinfekčné choroby hromadného výskytu). Zvýšená hladina cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak, nadmerná telesná hmotnosť, cukrovka. V rámci režimu týchto ochorení sa môže zdať, že pri snahe o dodržiavanie režimových pravidiel nemusia byť Vianoce naozaj najjednoduchším obdobím. A navyše, ak hovoríme o jedle a Vianociach, je dobré mať na pamäti, že to často nie sú len tri vianočné sviatky, ale cukrovinky sa pečú zvyčajne po celý advent a oslavy spojené s koncom roka na toto obdobie tesne nadväzujú. Vo „vianočnom hodovaní“ sme teda niekoľko týždňov. A zatiaľ čo z jednej opulentnej hostiny hrozí skôr žlčníkový záchvat, mesiac „upraveného“ stravovania už môže znamenať aj odchýlky v zdravotných parametroch. Takže, ako si užiť vianočnú pohodu v stravovaní a zároveň sa nebáť o svoje zdravie?
Poďme si uviesť časté režimové úskalia u vyššie uvedených ochorení a spôsob, ako si s nimi poradiť práve v období vianočných sviatkov:
Pravidelnosť
Dodržať pravidelnosť v jedle síce vyžaduje počas sviatkov trochu viac úsilia, ale vyplatí sa. Pravidelné dávky jedla bez „uzobkávania“ okrem nich sú základom. Často len tak mimochodom ochutnávame napríklad vianočné cukrovinky. Je dobré nemať ich stále na očiach a ochutnávať napr. až po jedle. Po jedle bude stačiť kúsok na chuť, nalačno (medzi jedlami) je väčšie riziko, že ho zjete viac (chuť spojená s hladom sa horšie ovláda).
Cukrovinky
Vianočné cukrovinky sú pre diétujúcu osobu častou témou. Treba uznať, že tie najtradičnejšie a asi aj najobľúbenejšie druhy naozaj nie sú úplne diétne. V jednom kúsku (cca 4 cm) nájdeme okolo 10 g cukru a 3 – 5 g tuku. Linecké, rumové guľky, osie hniezda… Lepšie sa osvedčili cukrovinky z ovsených vločiek, tie, ktoré sú namiesto cukru sladené sušeným ovocím, zo snehu a orechov. Problém je v tom, že často nezostane pri jednom kúsku. Takže aj menej výživovo náročné cukrovinky nemusia byť výhodou, keď ich zjeme veľa. Skúste cukrovinky dávať na stôl len príležitostne alebo ochutnávať v rámci jednotlivých denných dávok jedla (nie popri ňom). A keď už sa neudržíte, skúste energiu (cukor a tuk) navyše vyrovnať pohybom.
Pohyb
Pohyb počas sviatkov môže predstavovať dobrý spôsob, ako urobiť nielen niečo pre svoje zdravie (viac jem, viac sa hýbem), ale tiež relax a pomoc od stresu. A nemusí ísť len o „trápenie tela“ v posilňovni (ale môže). Dobrou voľbou sú zimné športy, ale počíta sa aj prechádzka v snehu (teda ak napadne) alebo kdekoľvek v prírode alebo inde. Alebo napríklad stavanie snehuliaka.
Pitný režim
Domáce vaječné likéry, poháre na prípitok, „tekuté svetre“ pre zahriatie. Alkohol býva tradičnou súčasťou obdobia koncom roku. A odborné odporúčania sa stavajú ku konzumácii alkoholu celkom jasne, ideálne je celkom ho vynechať. A možnosti všetko zvládnuť aj bez neho tu sú. Tak ako si môžete na prechádzke kúpiť na zahriatie grog alebo varené víno, predajcovia ponúkajú aj variant bez alkoholu (nápoje s príchuťou slivky, hrušky a iné), často doplnené korením, ktoré nápoju dodáva krásnu vôňu. Prípitky na oslavách môžu prebehnúť s nealkoholickými verziami – pivo, šumivé aj nešumivé víno. Aj vaječný likér alebo tradičné vianočné bowle sa dá pripraviť bez alkoholu. A keď už príde k nemu, nezabudnite kontrolovať množstvo, nepiť nalačno a doplniť pohárik alkoholu dostatočným množstvom vody (klasickej alebo minerálky).
Ryby
Ryby sú jedným z boľavých miest našich jedálničkov. Priemerný Slovák zje 4 – 5 kilogramov rýb ročne, čo je necelá polovica množstva, o ktorom hovoria odborné odporúčania. A ruku na srdce, celý rad Slovákov obmedzuje konzumáciu rýb len na Vianoce. Možno je čas skúsiť dať rybám viac šancí ako len na Štedrý večer. Vhodnou príležitosťou môže byť občerstvenie na rodinných stretnutiach, ktoré sú pre Vianoce také typické. Ozvláštniť (a ozdraviť) ich môžeme napríklad nátierkami, ktorých súčasťou sú tiež ryby, a ktoré navyše skvele chutia. Jednou z nich môže byť napríklad nátierka z údenej makrely. Alebo jednoduchá nátierka z rybieho filé:
Nátierka z rybieho filé
Na 4 porcie potrebujeme:
- 320 g rybieho filé,
- 80 g zeleru (bulvy),
- 40 – 60 g mrkvy,
- cca 4 lyžice majonézy,
- soľ, korenie,
- šťavu z citróna.
Postup: Rybie filé (môže byť aj mrazené v kocke) vložíme do vriacej osolenej vody a uvaríme do mäkka. Dáme do misky a necháme vychladnúť. Potom filé rozdrvíme vidličkou, pridáme na jemno nastrúhanú zeleninu, majonézu a dôkladne premiešame. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou (tou nešetríme). Nátierku pred podávaním necháme vychladiť.

Pohoda
Pohoda niekedy býva veľkým úskalím sviatkov. Snaha všetko zvládnuť, pripraviť, na nič nezabudnúť vedie k tomu, že sme v strese a pohoda sa akosi vytráca. Skúste na to myslieť a pohodu si v tom všetkom zhone nenechať vziať. Či už je to čítanie knižky, sledovanie rozprávok, prechádzka po meste bez nutnosti čokoľvek zariaďovať, alebo len obyčajné ničnerobenie.