Ako vzniká nadhmotnosť a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Garant: Peter Marko

Nadhmotnosť a obezita vznikajú, keď človek konzumuje viac kalórií, než jeho telo spáli. Toto prebytočné množstvo sa ukladá v tele ako tuk. Existuje však množstvo faktorov, ktoré prispievajú k nadhmotnosti a obezite. Ktoré to sú predovším?

  1. Strava: Vysoký príjem kalórií, najmä z jedál a nápojov s vysokým obsahom tuku a cukru, prispieva k nárastu hmotnosti. Potraviny, ktoré sú vysoko spracované a obsahujú málo výživných látok, často vedú k nadhmotnosti.
  2. Nedostatok fyzickej aktivity: Sedavý spôsob života vedie k nižšej spotrebe energie, čo znamená, že kalórie, ktoré prijmeme, sa nevyužijú a ukladajú sa ako tuk. Každá fyzická aktivita sa počíta – tou najprirodzenejšou je chôdza: zkůste denne urobiť minimálne 8 000 krokov.
  3. Genetika: Gény môžu ovplyvniť telesnú hmotnosť a spôsob, akým telo spracováva potraviny. Niektorí ľudia sú geneticky náchylnejší k obezite.
  4. Metabolizmus: Individuálne rozdiely v rýchlosti metabolizmu, teda rýchlosti, akou telo spaľuje kalórie, môžu ovplyvniť nárast hmotnosti. Niektorí ľudia majú pomalší metabolizmus, čo znamená, že ich telo spáli menej kalórií v pokoji.
  5. Hormóny: Hormonálne zmeny, ako sú tie, ktoré sa vyskytujú počas puberty, tehotenstva, menopauzy alebo v dôsledku zdravotných stavov, ako je hypotyreóza (nízka funkcia štítnej žľazy), môžu ovplyvniť telesnú hmotnosť.
  6. Psychologické faktory: Emocionálne problémy, ako je stres, depresia a úzkosť, môžu viesť k prejedaniu sa alebo k vyhýbaniu sa fyzickej aktivite.
  7. Sociálne faktory a faktory súvisejúce s životným prostredím: Životné prostredie, vrátane dostupnosti zdravých potravín a príležitostí na fyzickú aktivitu, môže mať veľký vplyv na telesnú hmotnosť. Kultúrne normy a sociálne tlaky tiež hrajú úlohu.
  8. Spánok: Nedostatočný alebo nepravidelný spánok môže ovplyvniť hormóny, ktoré regulujú chuť do jedla, čo vedie k zvýšenému pocitu hladu a prejedaniu sa.

Prevencia a liečba nadhmotnosti a obezity zahŕňajú kombináciu zdravého stravovania, pravidelnej fyzickej aktivity, zmien v správaní a v niektorých prípadoch aj užívaných liekov alebo chirurgických zákrokov. Každý človek by mal k problému pristupovať komplexne a individuálne, berúc do úvahy všetky faktory, ktoré môžu prispievať k nárastu hmotnosti.


Súvisiace články
Mechanizmus vzniku obezity spočíva v nahromadení tukového tkaniva pri zväčšení objemu adipocytov – tukových buniek.
Nadbytok viscerálneho tuku je spojený so zvýšeným výskytom porúch metabolizmu tukov, vyšším výskytom cukrovky a kardiovaskulárnych príhod
Dve osoby s rovnakou výškou a rovnakou hmotnosťou môžu vyzerať úplne inak. Ako je to možné?
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)
Aby sme mohli obezite predchádzať, treba poznať jej príčiny.
V prvom diele o bielych jedoch sme riešili soľ, teraz prichádza na rad ďalší.
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

Laktózová intolerancia

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Ako laktózovú intoleranciu označujeme neznášanlivosť mliečneho cukru. Základom liečby je úprava stravy, prípadne doplňovanie enzýmu.
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.