V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín. V každej skupine potravín nájdeme tie, ktoré sú pre diétu celkom bezproblémové, a potom samozrejme aj tie, ktorým by  sme sa mali pri dodržiavaní diéty radšej vyhýbať. Takmer v každej skupine nájdeme aj potraviny, ktoré – ak ich jeme nepravidelne, teda občas – tiež nevadia. V neposlednom rade záleží aj od toho, v akom množstve a ako často tie-ktoré potraviny konzumujeme. Potraviny si navyše treba v rámci diéty vyberať tak, aby bol jedálniček pestrý, a zároveň aby sme nezabúdali na žiadnu z dôležitých skupín potravín – to sú najmä zdroje kvalitných bielkovín (mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia, prípadne strukoviny), prílohy, pečivo a ďalšie výrobky z obilnín, nápoje, ovocie a zelenina. Veľmi dôležitou skupinou sú tuky. Najmä ich výber (a často aj množstvo) je v diéte zásadný. Obozretnosť je namieste tiež v prípade cukru a potravín, obsahujúcich cukor.

Nestačí však sledovať samotný výber potravín – ako už bolo povedané, je rovnako dôležité, aby jedálniček bol pestrý: je totiž potrebné, aby strava zabezpečovala telu dostatok látok, dôležitých pre jeho správne fungovanie, a to sa bez pestrej stravy jednoducho nedá.

Pri potravinách potom hrá úlohu aj ich spracovanie, teda spôsob, akým ich upravíme na konzumáciu. Môže sa teda stať, že potravina sa stane pri diéte menej vhodnou, keď ju nevhodne spracujeme, alebo už nevhodne spracovanú vyberieme. Napríklad zelenina: čerstvá je celkom v poriadku a vhodná na každodennú konzumáciu, zatiaľ čo smažené solené zeleninové chipsy (teda tiež zelenina) sú absolútne nevhodné. Ak patríte k milovníkom vajec, vedzte, že ich môžeme zaradiť medzi bezproblémové potraviny, ale keď ich usmažíme na slanine (masle alebo masti), razom sa dostávajú do kategórie potravín veľmi problematických.

Správnym výberom potravín všetko viac-menej začína, a preto je dôležité mu venovať pozornosť. Užitočným pomocníkom pri dodržiavaní diéty môže byť tabuľka s prehľadom vhodných, menej vhodných a nevhodných potravín. V rámci jednotlivých skupín potravín sa snažte vyberať čo najviac tých, ktoré sú označené zelenou farbou, len občas jesť tie, označené žltou farbou a potraviny označené červenou farbou sa snažte vyhľadávať čo najmenej. Pokiaľ vás trápia okrem dyslipidémie aj ďalšie zdravotné problémy či ochorenia, poraďte sa s výberom potravín a celkovou diétou s nutričným terapeutom.

Súvisiace články