Dbajte na výber potravín a ich spracovanie!

 3 min.  |   8. 4. 2021  |   Garant: Věra Boháčová


V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín. V každej skupine potravín nájdeme tie, ktoré sú pre diétu celkom bezproblémové, a potom samozrejme aj tie, ktorým by  sme sa mali pri dodržiavaní diéty radšej vyhýbať. Takmer v každej skupine nájdeme aj potraviny, ktoré – ak ich jeme nepravidelne, teda občas – tiež nevadia. V neposlednom rade záleží aj od toho, v akom množstve a ako často tie-ktoré potraviny konzumujeme. Potraviny si navyše treba v rámci diéty vyberať tak, aby bol jedálniček pestrý, a zároveň aby sme nezabúdali na žiadnu z dôležitých skupín potravín – to sú najmä zdroje kvalitných bielkovín (mäso, mlieko, mliečne výrobky, vajcia, prípadne strukoviny), prílohy, pečivo a ďalšie výrobky z obilnín, nápoje, ovocie a zelenina. Veľmi dôležitou skupinou sú tuky. Najmä ich výber (a často aj množstvo) je v diéte zásadný. Obozretnosť je namieste tiež v prípade cukru a potravín, obsahujúcich cukor.

Nestačí však sledovať samotný výber potravín – ako už bolo povedané, je rovnako dôležité, aby jedálniček bol pestrý: je totiž potrebné, aby strava zabezpečovala telu dostatok látok, dôležitých pre jeho správne fungovanie, a to sa bez pestrej stravy jednoducho nedá.

Pri potravinách potom hrá úlohu aj ich spracovanie, teda spôsob, akým ich upravíme na konzumáciu. Môže sa teda stať, že potravina sa stane pri diéte menej vhodnou, keď ju nevhodne spracujeme, alebo už nevhodne spracovanú vyberieme. Napríklad zelenina: čerstvá je celkom v poriadku a vhodná na každodennú konzumáciu, zatiaľ čo smažené solené zeleninové chipsy (teda tiež zelenina) sú absolútne nevhodné. Ak patríte k milovníkom vajec, vedzte, že ich môžeme zaradiť medzi bezproblémové potraviny, ale keď ich usmažíme na slanine (masle alebo masti), razom sa dostávajú do kategórie potravín veľmi problematických.

Správnym výberom potravín všetko viac-menej začína, a preto je dôležité mu venovať pozornosť. Užitočným pomocníkom pri dodržiavaní diéty môže byť tabuľka s prehľadom vhodných, menej vhodných a nevhodných potravín. V rámci jednotlivých skupín potravín sa snažte vyberať čo najviac tých, ktoré sú označené zelenou farbou, len občas jesť tie, označené žltou farbou a potraviny označené červenou farbou sa snažte vyhľadávať čo najmenej. Pokiaľ vás trápia okrem dyslipidémie aj ďalšie zdravotné problémy či ochorenia, poraďte sa s výberom potravín a celkovou diétou s nutričným terapeutom.

hlasování

0 (0)

Štítky:
diéta
dyslipidémia
strava
stravovanie
výber potravín
vyvážené stravovanie

Súvisiace články

Desiate pre školákov

 5 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začiatok školského roka je tu a s ním i tradičná úloha rodičov - pripravovať deťom desiate.

Diéta pri akútnej pankreatitíde

 10 min.  |   29. 7. 2022  |   Věra Boháčová
Pankreatitida je neinfekční onemocnění slinivky břišní, při jehož vzniku se může uplatňovat celá řada příčin, někdy i neznámých.
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Pre začiatok nahraďte maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso a údeniny rastlinnými olejmi, semienkami, orechmi
O bielych jedoch v našej strave často počujeme, píše sa o nich, riešia sa. Najčastejšie sú v súvislosti s nimi spomínané soľ, cukor a biela múka. Ale sú to naozaj jedy? Poďme sa na ne pozrieť zblízka…
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.
Urobiť si pauzu na obed môže byť spestrením pracovného dňa a je pritom vhodné zamerať sa na správny výber jedla.
Aké sú diétne odporúčania pri dyslipidémiách?
Potraviny a ich vhodnejšie varianty

Módne diéty: Keto a spol.

 7 min.  |   5. 9. 2023  |   Věra Boháčová
Ako na každom výživovom trende môžeme aj v prípade nízkosacharidových a ketogénnych diét nájsť isté pozitíva. Ale majú tiež celý rad úskalí a na tie je dobré myslieť.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.