Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia


Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov. Dôležitá je samozrejme aj chuť, pretože na diéte, ktorá nechutí, asi nikto dlho nevydrží. Existuje ale celý rad poloprávd a mýtov, ktorými si mnohí ospravedlňujú nie celkom zdravý spôsob stravovania.

1. Cholesterol nie je tak veľmi škodlivý

Pozor, toto je polopravda: rozlišujeme totiž „dobrý“ a „zlý“ cholesterol. Ten prvý (označuje sa HDL) funguje ako akýsi zberač odpadu – „uprace“ totiž z krvi všetky látky, ktoré tam nemajú čo robiť. Naopak jeho „zlý“ brat (označovaný LDL) má na svedomí usadzovanie tukov v cievach, ktoré sú potom čím ďalej tým menej pružné a priechodné.

2. Tuky riešiť nemusím

Tukov sa nemusím obávať, „zabijakom“ je cukor, myslia si možno mnohí. Tak to ale nie je! Nadmerná konzumácia cukru a potravín obsahujúcich cukor je samozrejme riziková, ale aj nesprávne množstvo a zloženie tukov v jedálničku môže viesť k ochoreniu srdca a ciev. Dôležité je obmedziť nevhodné tuky a nahradiť ich tukmi s prevahou nenasýtených mastných kyselín.

3. Kokosový tuk je najlepší

Kdeže! V kokosovom tuku tvoria nasýtené mastné kyseliny až 90% a jeho nadmerná konzumácia vedie ku zvyšovaniu rizika srdcovo-cievnych ochorení. Áno, znesie vysoké teploty, ale to napríklad repkový a olivový olej tiež, avšak tie majú pre naše srdcovo-cievne zdravie oveľa výhodnejšie zloženie.

4. NIE živočíšnym potravinám

Najlepšie je vyhýbať sa všetkým živočíšnym potravinám, myslia si mnohí. Je to ale ináč! Áno, živočíšne potraviny sú síce zdrojom tukov s prevahou nasýtených mastných kyselín, ktoré treba obmedzovať, ale zároveň sú dôležitým zdrojom kvalitných bielkovín, železa, vitamínu B12 a vápnika.

5. Diéta jednoducho nechutí

Keď držím diétu, nemám šancu si pochutiť – aj toto je len mýtus. Zostaviť zdravý jedálniček podľa vašej chuti vám pomôže každý šikovný nutričný terapeut. Sami potom zistíte, že diéta a príjemné kulinárske zážitky sa nemusia navzájom vylučovať!

Nikdy nedajte na rôzne „zaručené“ diéty – mnohé z nich nemajú so zdravým stravovaním nič spoločné, a navyše nemávajú žiadny efekt. Počúvajte svoje telo a doprajte mu taký jedálniček, za ktorý sa vám odmení!

hlasování

0 (0)

Štítky:
diéta
jedálniček
strava

Súvisiace články
Zdravé stravovanie neznamená vždy to isté čo diéta. Pokiaľ si nie ste istí s výberom, pomôže vám naše desatoro.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Módne diéty: Raw strava

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Raw strava je spôsob stravovania obmedzujúceho tepelnú úpravu na 42 – 47 stupňov Celzia. Podľa jej zástancov sa v dôsledku vyšších teplôt stáva zo „živej“ stravy „neživá“.

Večera výhradne pre nepriateľa?

 4 min.  |   10. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Naozaj je večera takým zlom, že je ideálne si ju radšej nedať?

Terapia obezity výživou alebo Jedálniček obézneho pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakcia
Při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce.

Módne diéty: Vegetariánstvo

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánstvo je pomerne rozšíreným spôsobom stravovania a v rámci jeho dodržiavania môžeme pozorovať skôr vzrastajúci trend.
Zloženie stravy je dôležitejšie ako energetické výpočty. Viete, aký spôsob stravovania je tou najlepšou prevenciou srdcovo-cievnych ochorení?
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Pre začiatok nahraďte maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso a údeniny rastlinnými olejmi, semienkami, orechmi

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.