Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia


Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov. Dôležitá je samozrejme aj chuť, pretože na diéte, ktorá nechutí, asi nikto dlho nevydrží. Existuje ale celý rad poloprávd a mýtov, ktorými si mnohí ospravedlňujú nie celkom zdravý spôsob stravovania.

1. Cholesterol nie je tak veľmi škodlivý

Pozor, toto je polopravda: rozlišujeme totiž „dobrý“ a „zlý“ cholesterol. Ten prvý (označuje sa HDL) funguje ako akýsi zberač odpadu – „uprace“ totiž z krvi všetky látky, ktoré tam nemajú čo robiť. Naopak jeho „zlý“ brat (označovaný LDL) má na svedomí usadzovanie tukov v cievach, ktoré sú potom čím ďalej tým menej pružné a priechodné.

2. Tuky riešiť nemusím

Tukov sa nemusím obávať, „zabijakom“ je cukor, myslia si možno mnohí. Tak to ale nie je! Nadmerná konzumácia cukru a potravín obsahujúcich cukor je samozrejme riziková, ale aj nesprávne množstvo a zloženie tukov v jedálničku môže viesť k ochoreniu srdca a ciev. Dôležité je obmedziť nevhodné tuky a nahradiť ich tukmi s prevahou nenasýtených mastných kyselín.

3. Kokosový tuk je najlepší

Kdeže! V kokosovom tuku tvoria nasýtené mastné kyseliny až 90% a jeho nadmerná konzumácia vedie ku zvyšovaniu rizika srdcovo-cievnych ochorení. Áno, znesie vysoké teploty, ale to napríklad repkový a olivový olej tiež, avšak tie majú pre naše srdcovo-cievne zdravie oveľa výhodnejšie zloženie.

4. NIE živočíšnym potravinám

Najlepšie je vyhýbať sa všetkým živočíšnym potravinám, myslia si mnohí. Je to ale ináč! Áno, živočíšne potraviny sú síce zdrojom tukov s prevahou nasýtených mastných kyselín, ktoré treba obmedzovať, ale zároveň sú dôležitým zdrojom kvalitných bielkovín, železa, vitamínu B12 a vápnika.

5. Diéta jednoducho nechutí

Keď držím diétu, nemám šancu si pochutiť – aj toto je len mýtus. Zostaviť zdravý jedálniček podľa vašej chuti vám pomôže každý šikovný nutričný terapeut. Sami potom zistíte, že diéta a príjemné kulinárske zážitky sa nemusia navzájom vylučovať!

Nikdy nedajte na rôzne „zaručené“ diéty – mnohé z nich nemajú so zdravým stravovaním nič spoločné, a navyše nemávajú žiadny efekt. Počúvajte svoje telo a doprajte mu taký jedálniček, za ktorý sa vám odmení!

hlasování

0 (0)

Štítky:
diéta
jedálniček
strava

Súvisiace články
Prerušovaná hladovka (intermittent fasting) či redukcia času určeného na konzumáciu stravy je aktuálne veľmi populárnym štýlom stravovania.

Terapia obezity výživou alebo Jedálniček obézneho pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakcia
Při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce.

Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Pre začiatok nahraďte maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso a údeniny rastlinnými olejmi, semienkami, orechmi
Tehotenská cukrovka je metabolická porucha regulácie hladiny cukru v krvi (glykémie), ktorá postihuje až 17 % tehotných žien.
Dnu zaraďujeme medzi metabolické ochorenia. Pri liečbe je veľmi dôležitá dlhodobá úprava režimu, ako stravovacieho, tak pohybového.

Ako na novoročne predsavzatie

 4 min.  |   28. 12. 2021  |   redakcia
Ako si poradiť s novoročnými predsavzatiami.
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)
Potraviny a ich vhodnejšie varianty

Laktózová intolerancia

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Ako laktózovú intoleranciu označujeme neznášanlivosť mliečneho cukru. Základom liečby je úprava stravy, prípadne doplňovanie enzýmu.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.