Pokiaľ vám lekár povedal, že máte vy alebo váš príbuzný astmu, možno pátrate, čo je to vlastne za ochorenie a či sa s ním dá žiť normálny život. Dobrou správou je, že astma je vo väčšine prípadov dobre zvládnuteľnou chorobou, ktorá váš život nebude celkom obmedzovať. Avšak astma sa nedá vyliečiť raz navždy, lieky bude potrebné užívať dlhodobo.

Astma je chronické, teda dlhodobé ochorenie dýchacích ciest, ktoré sa prejavuje kašľom, dýchavicou, piskotmi alebo sipotom a pocitom tiesne na hrudníku. Ťažkosti vyplývajú zo zúženia priedušiek, dýchacích ciest v pľúcach, ktoré môžu opúchať a zužovať sa. Tieto ťažkosti sa objavujú v záchvatoch, medzi ktorými môže byť chorý celkom bez ťažkostí. Chorý človek s astmou si niekedy všimne, že v niektorých situáciách sa kašeľ, dýchavica a sipot objavujú veľmi často. Pokiaľ je astma spojená s alergiou, tak práve alergény, ktorými môžu byť napríklad pele tráv alebo zvieracia srsť, vyprovokujú astmu a jej príznaky. Niekedy je astma spojená s fyzickou záťažou. Veľmi častým spúšťačom je však studený vzduch, ktorý priedušky veľmi dráždi. Väčšina astmatikov udáva, že príznaky astmy sa zhoršujú večer po uľahnutí a nadránom.

Astma je charakterizovaná chronickým zápalom v stene dýchacích ciest, ktorý spôsobuje za určitých podmienok opuch a stiahnutie prítomnej svaloviny. Pokiaľ sa tento stav dlhodobo nelieči, môže dôjsť až k nezvratnému poškodeniu funkcie pľúc. Nejde o jednoduchý proces, lekári ho skúmajú už veľa rokov. Astma môže začať v detstve, ale tiež sa môže po prvý raz objaviť až v dospelosti. Lekári delia astmu na rôzne typy podľa veku, kedy sa objaví prvé príznaky, alergického stavu chorého a závažnosti ochorenia.

Základom liečby astmy je inhalačná liečba, ktorú rozdeľujeme na udržiavaciu a úľavovú. Prvý typ inhalátora obsahuje liek na udržanie astmy dlhodobo pod kontrolou. Liek, ktorý pomocou neho vdychujeme, pomáha bojovať proti zápalu v dýchacích cestách. Pri pravidelnom a správnom užívaní zabraňuje prejaveniu príznakov. Tento inhalátor s obsahom malého množstva kortikosteroidov sa väčšinou používa ráno a večer. Po jeho použití si treba vypláchnuť ústa. Na trhu je k dispozícii veľké množstvo týchto inhalátorov a spolu so svojím lekárom by ste mali vybrať taký, ktorý vám bude najviac vyhovovať. Pri používaní inhalátora by ste si mali byť istí správnym postupom. Pri chybnom užívaní sa liek nemusí dostať až k postihnutým prieduškám a nebude vám pomáhať. V rámci úľavovej liečby sa využíva inhalátor, ktorý obsahuje liek na rýchlu úľavu od príznakov. Niekedy sa môže stať, že budete pociťovať príznaky aj napriek tomu, že pravidelne a správne užívate udržiavaciu liečbu, a práve vtedy použijete tento inhalátor. Obsahuje bronchodilatačný liek, ktorý uvoľní svalovinu v prieduškách, a vám sa bude lepšie dýchať.

Pokiaľ sa váš stav zhorší a vaše bežné inhalátory nepomáhajú, kontaktujte ihneď lekára, môže ísť o vzplanutie astmy (exacerbáciu). Váš lekár by s vami mal pri zahajovaní liečby zostaviť písomný plán pre prípad akútneho vzplanutia astmy. Ubezpečte sa na kontrole u lekára, že plánu rozumiete. Pri akútnom vzplanutí sa používa úľavový inhalátor v častých pravidelných intervaloch, pokiaľ sa stav nelepší, podajú sa tablety s kortikoidmi, niekedy je potrebná hospitalizácia s podávaním kyslíka a ďalších liekov.

Malé percento chorých aj napriek všetkej snahe nedokáže astmu udržať pod kontrolou pomocou bežne dostupnej liečby. V takom prípade môže byť riešením biologická liečba, ktorá je podávaná v špecializovaných centrách.

Súvisiace články

Peľová situácia

Peľová situácia ukazuje dobu, kedy je aká rastlina v reprodukčnej fáze a kedy môžeme... »