Prečo úspechy liečby neprichádzajú? Odhaľte tajomstvo liečebnej zotrvačnosti

 7 min.  |   15. 9. 2024  |   redakcia

Niekedy pri liečbe dochádza k situáciám, kedy lekár alebo lekárka neurobia zmenu v liečbe pacienta, aj keď je zrejmé, že táto liečba nie je optimálna alebo nevedie k dosiahnutiu stanovených cieľov. Táto tzv. liečebná nečinnosť, ako sa tomuto (ne)konaniu hovorí, sa najčastejšie vyskytuje pri liečbe dlhodobých, tzv. chronických ochorení, ako je napríklad vysoký krvný tlak alebo vysoký cholesterol v krvi, cukrovka a ďalšie. Má celý rad príčin, ktoré pochádzajú tak zo strany lekára, ako aj pacienta. Treba si uvedomiť, že pacienti sú rôzne osobnosti a majú osobitný prístup k radám lekára aj k liečbe. 

Vysoký krvný tlak alebo vysoký cholesterol v krvi má v Slovenskej republike obrovské množstvo ľudí, a nehovoríme tu len o šesťdesiatnikoch alebo starších – čím ďalej viac z nás začína mať vysoký krvný tlak a cholesterol už vo veku po štyridsiatom roku. Najčastejšie je to dané nezdravým životným štýlom, fajčením, nedostatkom pohybu a spánku, nadmerným stresom a nadhmotnosťou, neskôr sa pridáva faktor vyššieho veku ako takého. Tak vysoký krvný tlak (teda tlak vyšší ako 140/90 mm Hg), ako aj vysoký cholesterol v krvi (tzv. LDL cholesterol vyšší ako 2,6 mmol/l) sú jednoznačne spojené s rizikom vzniku život ohrozujúcich príhod, ako je srdcový infarkt alebo mozgová príhoda. Je preto celkom zásadné čo najskôr rozpoznať vysoký krvný tlak a cholesterol a začať liečiť včas, dokým nenapáchajú v cievach a orgánoch nezvratné poškodenie.

Veľkou záludnosťou týchto tzv. civilizačných ochorení ale je, že spočiatku škodia nenápadne, nebolia a neobmedzujú nás v bežných činnostiach. Máme preto prirodzenú tendenciu ich podceňovať a neliečiť, alebo liečiť len nedôsledne. Navyše nie je jednoduché meniť životný štýl – upraviť jedálniček, začať cvičiť, prestať fajčiť. Liečba vysokého krvného tlaku a cholesterolu má aj ďalšie „nevýhody“ – aby mala žiaduci účinok, musí byť dlhodobá, celoživotná, a treba chodiť na pravidelné kontroly, aby sa mohla liečba upravovať podľa aktuálnych výsledkov. A to mnohých z nás tiež odrádza (nemáme čas, nepovažujeme to za nutné, cítime sa dobre). Navyše, nie každý z nás je bohužiaľ ochotný užívať po dlhé roky niekoľko tabletiek denne, keď sa predsa cíti zdravý, je ešte celkom mladý a lieky sú „len“ prevenciou toho, aby napríklad o desať, dvadsať rokov nedostal infarkt. Toto všetko vedie k tomu, že pacient nemusí dobre spolupracovať a neužíva lieky tak, ako by sa žiadalo.

Zvláštnosti liečby vysokého krvného tlaku a cholesterolu ale dopadajú aj na odborníkov – stáva sa, že lekár alebo lekárka neurobia zmenu v liečbe pacienta, alebo ju neurobia včas, aj keď je zrejmé, že súčasná liečba nie je optimálna alebo nevedie k dosiahnutiu stanovených cieľov.

Farbisté príčiny liečebnej nečinnosti

Je celý rad dôvodov, prečo lekár včas a dostatočne razantne nereaguje na zmeny aktuálneho stavu pacienta. Často sa tak deje v dôsledku preťaženosti a nedostatku času na každého jednotlivého pacienta, niekedy je dôvodom vyjednávanie pacienta, ktorý lekára ubezpečuje, že tentokrát už určite svoj životný štýl zmení a začne chudnúť a cvičiť a že lieky ešte počkajú. Niektorí lekári sa môžu obávať prípadných nežiaducich účinkov liečby a ich dopadu na život pacienta, a preto sa dlhšie odhodlávajú nasadiť lieky alebo zvýšiť ich dávkovanie.

Treba dodať, že mnohí pacienti to svojim ošetrujúcim lekárom neuľahčujú. Možno práve preto, že vysoký tlak a cholesterol alebo nimi vyvolané komplikácie sú ešte v nedohľadne, majú tendenciu nedodržiavať liečbu – zabúdajú užívať lieky, robia si „liekové prázdniny“, nedodržiavajú odporúčané opatrenia alebo s lekárom vyjednávajú o každom ďalšom kroku v liečbe, chýba im motivácia ku zmene. Niekedy je toto chovanie pacientov ale dané aj tým, že nemajú o svojom zdravotnom stave dostatok informácií, nie je im jasný význam a účel liečby alebo sa obávajú nežiaducich účinkov, o ktorých napríklad niekde čítali alebo počuli. Tu je jasnou prevenciou otvorená komunikácia lekára a pacienta – vysvetlenie, vcítenie sa, zdieľanie obáv, ale tiež spoločné zodpovedné rozhodovanie o ďalších krokoch.

Tak ako lekár môže mať obavy z neznámeho (nový liek, nové dávkovanie), môžu sa aj niektorí pacienti skrátka cítiť pohodlne so súčasnou liečbou, a to aj keď nie je  optimálna. Strach z neznámeho alebo zo zmeny môže viesť k tomu, že pacienti nebudú ochotní prijať nové alebo upravené liečebné plány. V niektorých situáciách môžu hrať úlohu aj ekonomické okolnosti – náhle vyšší doplatok za lieky, nutnosť cestovania na vzdialenejšie špecializované pracovisko a podobne.

Liečba vysokého cholesterolu a vysokého krvného tlaku a diabetu je, ako už bolo povedané, vo väčšine prípadov celoživotná. Sprevádza teda pacienta po dlhé roky, počas ktorých prežíva rôzne životné situácie, nie vždy radostné – smútok, depresiu, úzkosť alebo iné psychické ťažkosti, ktoré môžu ovplyvniť schopnosť pacienta spolupracovať na liečbe.

Niekedy liečbu komplikujú predsudky a kultúrne názory, ktoré vedú k jej odmietaniu a s ktorými sa spravidla ťažšie pracuje – niektorí pacienti môžu preferovať alternatívnu medicínu alebo mať nedôveru k tradičným liečebným postupom, prípadne dôverujú nepresným alebo nesprávnym informáciám z médií viac ako svojmu lekárovi.

Ako sa vysporiadať s liečebnou nečinnosťou

Priznanie si liečebnej nečinnosti a jej riešenie sú kľúčové pre zabezpečenie účinnej a aktuálnej liečby pacientov, ktorá bude schopná ich ochrániť pred závažnými komplikáciami.

Hlavné kroky:

  • zlepšenie komunikácie s lekárom: Pacienti by mali byť aktívne zapojení do svojho liečebného procesu, lekári by mali pacientom vysvetľovať význam a dôležitosť ich liečby a dôvody pre jej priebežné zmeny; pýtajte sa teda lekára na všetko, čo vám je nejasné, odporúčame sa na návštevu pripraviť, napríklad si poznamenať otázky, u lekára si nemusíte spomenúť na všetky otázky. Využiť môžete online nástroj: Moje karta

  • pravidelné monitorovanie liečby: Lekári by mali pravidelne vyhodnocovať účinnosť a bezpečnosť liečby u svojich pacientov – môže to zahŕňať pravidelné kontrolné návštevy, laboratórne testy a sledovanie ďalších ukazovateľov, ktoré by mohli signalizovať potrebu zmeny v liečbe; pre ľahkú evidenciu užívaných liekov môžete využiť pacientsky záznamník, ktorý je k dispozícii na stiahnutie tu:
    https://kapitolyozdravi.cz/storage/app/media/PDF/pacientsky_zaznamnik_SK.pdf
    Liečbu si nikdy sami neupravujte. Každú zmenu konzultujte so svojím lekárom.

  • komunikácia s ďalšími zdravotníkmi: Sestry, farmaceuti a ďalší špecialisti vám môžu pomôcť so zvládaním vášho ochorenia, odpovedať na všetky vaše otázky a tak pomôcť zabrániť prípadnej liečebnej zotrvačnosti.

redakce MEDICAL TRIBUNE CZ

Súvisiace články
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu: diéta, pohybové aktivity, zníženie hmotnosti.
Vysoký krvný tlak sám osebe nebolí, ani nijako neobťažuje. V tomto je zradný, a pokiaľ pôsobí dlhodobo, škodí mnohorakými spôsobmi.
Potravinové doplnky, ale aj niektoré potraviny môžu s našimi liekmi rôzne reagovať, a to nie vždy žiaducim spôsobom.

Čo môžete sami pre seba urobiť

 3 min.  |   10. 2. 2020  |   Renata Cífková
Aký dopad bude mať hypertenzia na vaše zdravie, je do značnej miery vo vašich rukách.

Vyšetrenie na tehotenskú cukrovku

 3 min.  |   11. 8. 2022  |   Alena Šmahelová
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je její vyšetření prováděno u všech těhotných.

Desiatovať, alebo nedesiatovať?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, či je dobré desiatovať, alebo naopak radšej nedesiatovať, nie je jediná správna odpoveď.

Ako si doma správne merať krvný tlak?

 3 min.  |   23. 4. 2024  |   redakcia
Dnes už je celkom bežné merať si krvný tlak doma – obchody ponúkajú veľký výber tlakomerov (tonometrov).
Z hľadiska komunikácie by v každom prípade malo ísť o dvojstranný rozhovor.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.