Čo všetko patrí k správnej liečbe cukrovky?

 1 min.  |   2. 3. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu (diéta, pohybové aktivity, zníženie telesnej hmotnosti). Základným pravidlom pre správnu liečbu diabetu je kontrola glykémie z kapilárnej krvi – zisťuje sa vpichom do bruška prsta: je to aktuálna hodnota a pomôže vám vyvarovať sa glykémie nízkej (hypoglykémia) aj vysokej (hyperglykémia).

Vyšetrenie glykémie

Prezrite si našu infografiku:


Okrem dodržiavania diéty a pohybovej aktivity vám lekár odporučí vhodné lieky (tablety alebo injekcie, niekedy aj inzulín) a poradí vám, kedy a ako sa majú správne užívať.

  1. Dodržiavajte starostlivo odporúčania lekára.
  2. Nezabúdajte lieky užívať pravidelne.
  3. Sami lieky nevynechávajte ani neupravujte ich dávky.

Nesprávne užívanie liekov významne prispieva k tzv. akútnym komplikáciám cukrovky. Dlhodobo alebo nedostatočne neliečená cukrovka potom vedie k tzv. neskorým komplikáciám: poškodzuje všetky cievy a nervy, čo sa rôznym spôsobom prejaví na funkcii jednotlivých orgánov.

Chcete vedieť, ako vyzerajú rámcové jedálničky pre diabetikov? Nájdete ich TU.

hlasování

0 (0)

Štítky:
adherencia
cukrovka
inzulín
liečba

Súvisiace články

Diabetik za volantom

 2 min.  |   30. 12. 2019  |   Alena Šmahelová
Pokiaľ u seba neviete dobre rozpoznať príznaky hypoglykémie, radšej si za volant nesadajte.

Ako vzniká cukrovka (diabetes) a jej vplyv na imunitu a zápaly

 6 min.  |   24. 5. 2022  |   redakcia
Cukrovka postihuje prakticky všetky orgánové systémy a je príčinou ďalších – a závažných – zdravotných komplikácií.

Desatoro adherencie pre pacienta

 2 min.  |   23. 3. 2020  |   Pavla Banýrová
Slovom adherencia sa označuje to, do akej miery ako pacient spolupracujete so zdravotníckymi pracovníkmi a dodržiavate liečbu.

Kognitívne schopnosti a liečba cukrovky

 2 min.  |   20. 9. 2022  |   redakcia
Cukrovka sa v priebehu života podieľa okrem iného aj na nepriaznivých zmenách mozgového tkaniva, čo nakoniec, najmä vo vyššom veku, môže viesť ku zníženiu mentálnej funkcie, napríklad k demencii.
Rozhodne spozornite a neberte veci na ľahkú váhu. Podstatné je, že vždy sa dá niečo robiť.

Václav podcenil liečbu – a to sa mu stalo osudným...

 4 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Václav léčbu vysokého cholesterolu podcenil, a tak je dnes v invalidním důchodu a zvládne jen základní sebeobsluhu.
Z hľadiska komunikácie by v každom prípade malo ísť o dvojstranný rozhovor.
Aj keď je depresia liečiteľným ochorením, uvádza sa, že len 30 percent liečených pacientov dosiahne plné odznenie príznakov liečenej epizódy ochorenia.

Dávidovi zachránila život angioplastika...

 2 min.  |   1. 3. 2020  |   redakcia
David byl navzdory diagnóze hypertenze přesvědčen, že žádné léky nepotřebuje – vždyť je v nejlepším věku, má perfektní fyzičku, nekouří, nepije.
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.