Pacienti s astmou trpia na nerespiračné ochorenia častejšie ako osoby bez astmy

 3 min.  |   1. 7. 2023  |   redakcia


Astma je ochorenie dýchacieho systému, ktoré sa môže u človeka objaviť od skorého detstva kedykoľvek. Toto ochorenie je spojené s dýchavicou, kašľom a sipotmi a vo väčšine prípadov sa dá dobre dostať pod kontrolu pomocou pravidelného užívania liekov cez inhalátor. Priebeh a príznaky sa však môžu u ľudí v rôznych životných etapách líšiť a zároveň s tým sa môže odlišovať aj vybraná liečba. Astma u malého dieťaťa bude trochu iná ako u ženy v stredných rokoch. Vedci a lekári majú už metódy na určenie typu astmy a v prípade zlyhania štandardnej liečby si potom všímajú práve toto rozdelenie. Dôležitý faktor tu teda hrá aj vek, s ktorým sa spájajú rôzne pridružené ochorenia.

V tomto roku (2023) vyšla štúdia venujúca sa práve pridruženým ochoreniam u astmatikov vo vzťahu k veku prepuknutia astmy. Na štúdii sa zúčastnilo viac ako osem tisíc ľudí vo vekovom rozpätí od 20 do 69 rokov a u astmatikov bola astma najčastejšie diagnostikovaná medzi 12. a 39. rokom. Nebolo prekvapením, že u osôb bez astmy bol najčastejšou chorobou vysoký krvný tlak, takmer 20 % zdravých účastníkov štúdie malo vysoký krvný tlak či hypertenziu. U starších astmatikov bol však podiel pacientov s vysokým krvným tlakom vyšší, liečila sa kvôli nemu skoro polovica pacientov. U pacientov s diagnózou astmy, ktorá bola stanovená v detstve alebo v strednom veku, bola najčastejším pridruženým ochorením obezita.

U astmatikov s diagnózou zistenou v mladšom veku do 12 rokov sa podľa údajov zo štúdie vyskytuje častejšie refluxná choroba pažeráka ako u detí bez astmy. Refluxná choroba pažeráka je stav, kedy sa kyslý obsah žalúdka dostáva cez pažerákový zvierač do pažeráka a ďalej spôsobuje ťažkosti ako napríklad pálenie záhy, kašeľ, chrapot, zvracanie atď. Reflux ako taký sa môže spolupodieľať na vzniku astmy a zhoršovať jej symptómy, pokiaľ zostáva neliečený. Liečba refluxnej choroby pažeráka spočíva v režimových opatreniach, v niektorých prípadoch sa podávajú lieky na zníženie kyslosti žalúdočných štiav.

U pacientov s astmou diagnostikovanou v staršom veku sa podľa uskutočnenej štúdie častejšie vyskytuje osteoporóza, t. j. ochorenie spojené s rednutím kostnej hmoty. Títo pacienti majú zároveň vyšší výskyt depresie a porúch spánku spojených so spánkovým apnoe, čo je zástava dychu v spánku.

Včasná a správna liečba astmy, vrátane súvisiacich aj nesúvisiacich pridružených ochorení, výrazne zvyšuje kvalitu života chorého. Treba nepodceňovať svoje príznaky a v prípade, že sa stav pri liečbe nelepší alebo sa objavili nové príznaky, vyhľadať odborníka.

MUDr. Petra Dvořáková

Zdroj:

Honkamäki J, Ilmarinen P, Hisinger-Mölkänen H, et al. Nonrespiratory diseases in adults without and with asthma by age at asthma diagnosis. J Allergy Clin Immunol Pract 2023;11:555–563. https://doi.org/10.1016/j.jaip.2022.10.024


hlasování

0 (0)

Štítky:
astma
obezita
pridružené ochorenia
vysoký krvný tlak

Súvisiace články
Nekontrolovaný vysoký krvný tlak sa často označuje ako tichý zabijak, viete prečo?
Nadbytok viscerálneho tuku je spojený so zvýšeným výskytom porúch metabolizmu tukov, vyšším výskytom cukrovky a kardiovaskulárnych príhod

Meriate si správne krvný tlak?

 3 min.  |   2. 9. 2022  |   Renata Cífková
Ako si správne zmerať tlak pomocou domáceho tonometra.

Čo robiť, keď mám astmu?

 2 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Pri správnej starostlivosti o svoje telo a s pravidelným užívaním preventívnej liečby môže väčšina astmatikov žiť svoj život bez zásadných obmedzení.
Nikdy nezapomínajte, že číslo v grafu BMI alebo dokonca hmotnosť sú iba jedným z veľa dielikov celého obrazu.

Ako si doma správne merať krvný tlak?

 3 min.  |   23. 4. 2024  |   redakcia
Dnes už je celkom bežné merať si krvný tlak doma – obchody ponúkajú veľký výber tlakomerov (tonometrov).
Vysoký krvný tlak sám osebe nebolí, ani nijako neobťažuje. V tomto je zradný, a pokiaľ pôsobí dlhodobo, škodí mnohorakými spôsobmi.

Cukor a ADHD, existuje súvislosť?

 5 min.  |   20. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Podle štúdie cukor nijako neovplyvňuje ani chovanie detí, ani ich poznávacie funkcie.
Pripravte sa na to, že budete musieť zmeniť životosprávu a svoj krvný tlak sledovať.
Aby sme mohli obezite predchádzať, treba poznať jej príčiny.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.