PODCAST: Kedy jedlo a doplnky stravy nejdú spolu s liekmi, ktoré užívame?

 5 min.  |   26. 2. 2024  |   redakcia


V dnešnej uponáhľanej a stresujúcej dobe mnohí z nás siahajú po doplnkoch stravy v dobrej viere, že si zlepšíme imunitu, doplníme vitamíny a minerály chýbajúce v strave, skrátka celkovo si vyladíme organizmus. Pokiaľ ale pravidelne užívame nejaké lieky, musíme byť obozretní – potravinové doplnky, ale aj niektoré potraviny môžu s našimi liekmi rôzne reagovať, a to nie vždy žiaducim spôsobom.

V predchádzajúcom článku (link liekovej interakcie) sme si popísali, ako spolu môžu navzájom reagovať rôzne lieky, ktoré užívame. Premýšľali ste ale niekedy o tom, že vstrebávanie, vylučovanie a pôsobenie liekov v tele môžu ovplyvniť aj potraviny, ktoré jeme, a potravinové doplnky, ktoré užívame? Poďme si povedať, na čo sa treba sústrediť:

1. Na nápoje k zapíjaniu liekov

To, že lieky nezapíjame alkoholom, asi vieme všetci veľmi dobre. Alkohol by sa ale nemal pri užívaní mnohých liekov piť vôbec, typicky je treba dať pozor u antidepresív, antibiotík, analgetík (liekov na bolesť), liekov na riedenie krvi, liekov na nespavosť, liekov s upokojujúcimi účinkami (benzodiazepínov) alebo u antihistaminík (liekov na alergie). Znášanlivosť s alkoholom je uvedená v príbalovom letáku alebo sa môžeme poradiť v lekárni.

Počas užívania antibiotík typu tetracyklínov, ale aj pri užívaní niektorých preháňadiel by sme sa mali vyhnúť mlieku a mliečnym výrobkom.

Šťavy z citrusových plodov (grapefruitov, pomarančov, limetiek alebo pomela) majú veľký potenciál reagovať s liečivami, napríklad s liekmi na vysoký cholesterol v krvi (statíny), s niektorými liekmi na vysoký krvný tlak alebo na poruchy srdcového rytmu, s niektorými antihistaminikami alebo liekmi proti vírusom a baktériám – pokiaľ vás neupozorní priamo lekár či lekárnik, oplatí sa opäť sa pozrieť do príbalového letáku.

2. Na ľubovník bodkovaný

Ľubovník je známy predovšetkým z ľudového liečiteľstva, kde zdomácnel najmä pre svoje antidepresívne účinky. Zjednodušene sa dá povedať, že na náladu pôsobí rovnakým mechanizmom účinku ako moderné antidepresíva, ktoré ovplyvňujú koncentrácie serotonínu, ale aj dopamínu a noradrenalínu v mozgu. Preto sa treba pri užívaní týchto antidepresív ľubovníku vyhnúť (nemali by ho užívať ani pacienti liečení triptánmi, teda liekmi na migrénu). Ľubovník si nemusí vyhovovať ani s niektorými liekmi na vysoký krvný tlak (znižuje ich účinok, podobne ako napríklad sladovka).

3. Na ginkgo biloba (ginko dvojlaločné)

Extrakty z ginka dvojlaločného sú v súčasnej medicíne využívané najmä u pacientov s poruchami pamäti, ale aj pri žilových ťažkostiach. Ginko má antioxidačné a protizápalové účinky. Užívatelia warfarínu alebo kyseliny acetylsalicylovej by sa mu mali rozhodne vyhnúť, a to kvôli riziku krvácania. Môže tiež znižovať účinky omeprazolu, ktorý sa používa pri liečbe žalúdočných vredov, dvanástnikového refluxu a ďalších žalúdočných ťažkostí.

4. Na cesnak

Cesnak, známy ako výborná aromatická zelenina k dochucovaniu jedál, obsahuje celý rad účinných látok, vďaka ktorým má antioxidačné a antiaterosklerotické vlastnosti (zabraňujú kôrnateniu tepien). Pozor na cesnak by si mali opäť dať tí z nás, ktorí užívajú warfarín proti zrážanlivosti krvi.

5. Na echinaceu (rudbekiu) žltú (rod Echinacea)

Výťažky z rudbekie úzkolistej (Echinacea angustifolia) či rudbekie purpurovej (Echinacea purpurea) by nemali byť podávané pacientom s autoimunitnými chorobami či pacientom liečeným imunosupresívami (lieky na potlačenie imunity). Tejto rastline by sa mali vyhnúť aj osoby so sclerosis multiplex, AIDS, tuberkulózou či lupusom a pacienti užívajúci lieky s účinnými látkami, ako je amiodarón (liek na srdcové arytmie), metotrexát (liečba rôznych typov nádorov, lupienky a reumatoidnej artritídy), ketokonazol (liečba Cushingovho syndrómu) alebo nesteroidné antiflogistiká (lieky proti bolesti).

6. Na ženšen 

Ženšen je využívaný ako tonikum, stimulujúca látka a údajné afrodiziakum. Riziko opäť predstavuje pre užívateľov warfarínu, znižuje účinnosť diuretík (liekov na zníženie krvného tlaku) a zvyšuje v tele hladiny digoxínu, lieku užívanom pri zlyhaní srdca.

7. Na vitamín K 

Vitamín K, na ktorý je bohatý napríklad špenát, môže ovplyvniť účinky liekov na riedenie krvi, ako je warfarín.

8. Na železo

Doplnky železa môžu znížiť absorpciu lieku levotyroxínu, čo môže mať vplyv na liečbu štítnej žľazy.

Ako sa vyhnúť problémom?

Rovnako ako u liekov je dôležité, aby ste informovali svojich lekárov o všetkých doplnkoch stravy, ktoré užívate. Môžu mať vplyv na liečbu. Nedávajte doplnky do popredia – aj keď sú vitamíny a minerály dôležité, nesmieme zabúdať, že môžu ovplyvniť účinky liekov. Konzultujte s lekárom, či sú vhodné práve pre vás a práve teraz. Prečítajte si dôkladne príbalové letáky svojich liekov a dodržiavajte pokyny týkajúce sa ich užívania.

redakcia MEDICAL TRIBUNE CZ

Súvisiace články
Liečba cukrovky sa spravidla zahajuje úpravou životného štýlu: diéta, pohybové aktivity, zníženie hmotnosti.

Desatoro adherencie pre pacienta

 2 min.  |   23. 3. 2020  |   Pavla Banýrová
Slovom adherencia sa označuje to, do akej miery ako pacient spolupracujete so zdravotníckymi pracovníkmi a dodržiavate liečbu.
Aj keď je depresia liečiteľným ochorením, uvádza sa, že len 30 percent liečených pacientov dosiahne plné odznenie príznakov liečenej epizódy ochorenia.

Liečba schizofrénie

 4 min.  |   20. 1. 2022  |   Martin Anders
Liečba schizofrenie sa odvíja od akútnej fázy ochorenia a spočíva v užívaní liekov (antipsychotík) a v psychosociálnej a psychoterapeutickej intervencii.

Ako sa lieči alergia?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Terapia alergie sa okrem iného odvíja od spúšťača, ktorý imunitné reakcie naštartuje. Hlavným spôsobom boja s alergiou je eliminácia styku s alergénom, teda vyhnúť sa stretnutiu s dráždivou látkou.

Prečo by mal váš lekár poznať úplne všetky vaše lieky?

 5 min.  |   20. 10. 2023  |   redakcia
Dôvodov je hneď niekoľko. Určité lieky by sa nemali užívať súčasne, niektoré lieky sa ovplyvňujú vo svojej účinnosti.
Rozhodne spozornite a neberte veci na ľahkú váhu. Podstatné je, že vždy sa dá niečo robiť.

Ako žiť s astmou

 4 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Astma je vo väčšine prípadov dobre zvládnuteľnou chorobou, ktorá váš život nebude celkom obmedzovať.
Schizofrénia patrí medzi liečiteľné ochorenia. Dobre riadená terapia dáva pacientovi šancu žiť kvalitný a produktívny život.
Keď začneme užívať viacero liekov súčasne, môžu vzniknúť tzv. liekové interakcie. Čo to znamená a prečo je dôležité o nich vedieť?

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.