Čo je to imunita a ako vlastne funguje

 4 min.  |   19. 4. 2022  |   Garant: Igor Karen

Čo sa vám vybaví, keď sa povie „imunita”? Slovo poznáme nielen z televíznych reklám či výkladov lekární, ale tušíme, o čom je skutočne reč? 

Jednoducho by sme si mohli imunitu predstaviť ako imaginárnu bariéru, múr, ktorý nás chráni pred nepriateľmi. Imunitný systém je ale ďaleko zložitejší a zahŕňa oveľa viac, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. 

Funkcia imunity

Funkcia imunity, ako už bolo naznačené, je celkom jednoznačná – chrániť organizmus pred škodlivinami a udržať ho v rovnováhe po všetkých stránkach. Ide o zložitý komplex nielen buniek, antigénov, ale aj orgánových štruktúr, ktoré medzi sebou navzájom komunikujú, rozpoznávajú látky telu vlastné a cudzie a spolu pomáhajú organizmu čeliť potenciálnym hrozbám zvonku.

Poďme si podrobnejšie popísať, ako to celé funguje. Existujú dva hlavné podtypy imunity – imunita vrodená (nešpecifická) a imunita získaná (špecifická), ktorá vzniká na podklade predchádzajúceho kontaktu s cudzorodou časticou.

Vrodená imunita

Vrodená alebo prirodzená imunita je prvou líniou obrany pri napadnutí. Je evolučne staršia, nemá pamäť, teda reaguje okamžite a vždy rovnakým mechanizmom. Všetky informácie pre jej fungovanie si nesieme zakódované v našej genetickej informácii (DNA) už od počatia.

Tvoria ju predovšetkým populácie bielych krviniek (monocyty), ktoré neustále cirkulujú v krvi, aby mohli pohotovo zasiahnuť a vystúpiť z ciev do miesta zápalovej reakcie. Následne sa z nich po prestupe do tkanív stávajú tzv. makrofágy alebo „pojedači“ patologického odpadu, ktorý je zložený z odumretých buniek a cudzorodých častíc (patogénov). V jednotlivých orgánoch majú svoje špecifické označenie. Fagocytóza je potom odborný názov pre mechanizmus likvidácie, pri ktorom makrofág škodlivú časticu obalí svojím povrchom a zneškodní. Hotová upratovacia čata.

Do vrodenej imunity nesmieme zabudnúť započítať aj bariérové funkcie tela. V prvom rade kožu, ktorá sama o sebe kryje ďalšie vrstvy a útrobné orgány, ale tiež vylučuje antibakteriálne látky v kožnom maze. Rovnako aj dýchací epitel (výstelka) a v ňom sa nachádzajúce mucinózne bunky produkujú hlien, ktorý spoločne s pohybom riasiniek pomáha odstraňovať nečistoty preč z dýchacích ciest. Podobne je chránená aj sliznica hrubého čreva – tu hlienová vrstva znižuje možnosť kontaktu čreva s patogénom.

A geniálnym príkladom, ako zabrániť ďalšiemu preniknutiu cudzorodých látok ďalej do tela, sú aj žalúdočné šťavy v čele s kyselinou chlorovodíkovou – tá nielen aktivuje tráviace enzýmy, ale prípadné baktérie a toxíny z prijatej potravy vďaka svojej kyslosti hubí takmer okamžite.

Získaná imunita

Špecifická, získaná imunita vzniká po predchádzajúcom kontakte s cudzorodou látkou. Má pomalší nástup a úzko spolupracuje s nešpecifickou imunitou. Za bunkovú odozvu sú zodpovedné najmä bunky zvané lymfocyty.

Rozlišujeme T a B lymfocyty – oba typy vznikajú v červenej kostnej dreni v kĺbových hlaviciach dlhých kostí a v panve, rebrách alebo na lebke. T lymfocyty následne putujú do týmusu, kde dozrievajú, a na základe antigénov sa učia rozoznávať látky telu vlastné a látky telu cudzie.
Naopak B lymfocyty ďalej sídlia v kostnej dreni, následne sú uvoľňované do krvi a v prípade nutnosti osídľujú lymfatické orgány. Po kontakte s patogénom sa menia na tzv. pamäťové bunky alebo plazmatické bunky, ktoré začnú tvoriť protilátky. Vytvára sa tzv. imunologická pamäť, ktorá má neskôr oveľa silnejšiu a rýchlejšiu odozvu pri ďalšom kontakte s baktériou alebo vírusom. Tento mechanizmus sa využíva pri očkovaní.

Špecifická imunita sa skladá z mnohých signálnych molekúl, cytokínov, antigénových reakcií – spletitá sieť špecifickej imunity je viac ako zložitá.

Súvisiace články

Ako sa lieči alergia?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Terapia alergie sa okrem iného odvíja od spúšťača, ktorý imunitné reakcie naštartuje. Hlavným spôsobom boja s alergiou je eliminácia styku s alergénom, teda vyhnúť sa stretnutiu s dráždivou látkou.

Obranyschopnosť tela pod drobnohľadom

 2 min.  |   13. 4. 2022  |   Igor Karen
Imunitu vnímame ako armádu bojovníkov, ktorá neustále chráni nedotknuteľnosť nášho vnútorného prostredia. Ale naozaj je to tak?
Správnu funkciu imunitného systému výrazným spôsobom ovplyvňuje črevný mikrobióm.
Spánok je alfou a omegou nášho zdravia. Skvelou správou je fakt, že tento „životabudič“ je zadarmo a pre každého.
Na posilňovaní imunity sa dá aktívne pracovať, a to každý deň. Čo je kľúčové?
Jedným z najnovších trendov vývoja onkologických liekov je aktivácia pacientovho imunitného systému tak, aby bol schopný rozpoznať a zničiť nádorovú bunku.

Pohybom ku zdraviu a silnej imunite

 1 min.  |   11. 4. 2022  |   Igor Karen
Že pohyb lieči, je prastará pravda s platnosťou do dnešných dní.

Čo imunite najviac škodí?

 2 min.  |   15. 4. 2022  |   Igor Karen
Rovnováhu a výkonnosť imunitného systému však môže vykoľajiť celý rad faktorov. Viete, ktoré to sú?

Mikrobióm – neviditeľný strážca nášho zdravia

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Objavte fascinujúci svet mikrobiómu a prečítajte si o jeho vzniku, úlohách v trávení, imunite a duševnom zdraví a zistite, ako sa oňho treba správne starať.

Aký mikrobióm, také zdravie

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Rovnováha medzi rôznymi druhmi mikroorganizmov je nevyhnutná pre udržanie zdravia, je ale relatívne krehká.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.