Obranyschopnosť tela pod drobnohľadom

 2 min.  |   13. 4. 2022  |   Garant: Igor Karen


Mnoho z nás považuje obranyschopnosť nášho tela za niečo samozrejmého. Imunitu vnímame ako armádu bojovníkov, ktorá neustále chráni nedotknuteľnosť nášho vnútorného prostredia. Ale naozaj je to tak?

Do veľkej miery áno – imunitný systém je dômyselným štítom proti baktériám, vírusom a ďalším škodlivinám a chráni nás aj pred bujnením nádorových buniek. Existujú však vonkajšie aj vnútorné vplyvy, ktoré našu imunitu znižujú alebo ju dokážu namieriť proti vlastnému telu. Preto je zásadné sa o vlastnú imunitu tiež starať.

Úlohou imunitného systému je obrana organizmu proti všetkým nebezpečným cudzorodým látkam alebo pozmeneným bunkám vlastného tela (nádorovým bunkám). Používa k tomu celý rad prostriedkov – prvú obrannú líniu predstavujú koža a sliznice, ale tiež žalúdok, obsahujúci kyselinu chlorovodíkovú.

Na bunkovej úrovni zabezpečujú imunitu biele krvinky, ktorých je viac druhov a každý má svoju funkciu. Jeden z typov bielych krviniek „pojedá“ cudzorodé častice, ďalšie sú súčasťou takzvanej špecifickej imunity – vyrábajú protilátky, ničia nádorové bunky (ale napríklad aj transplantovaný orgán), iné zase rozbiehajú imunitnú reakciu a stimulujú k práci iné biele krvinky.

Niektoré biele krvinky majú schopnosť pamätať si konkrétnych votrelcov a nabudúce na nich efektívne zaútočiť – využíva sa to pri očkovaní. Iné biele krvinky dokážu fungovať ako „brzda“, pokiaľ je imunitný systém potrebné usmerniť, potlačiť.

Pre úplnosť dodajme, že súčasťou vrodenej imunity je tiež zápalová reakcia – často u nej však vedie veľmi tenká hranica medzi ochranou a poškodením organizmu. Podstatné je, že podmienkou správneho fungovania prirodzenej obrany nášho tela je schopnosť imunitného systému rozlišovať medzi „vlastnými“ a „nevlastnými“ bunkami a proti tým cudzorodým bojovať.

Keď imunitný systém v rozpoznávaní vlastných a nevlastných buniek zlyháva, rozvíjajú sa tzv. autoimunitné poruchy (celiakia, alergie, diabetes 1. typu a podobne).

Čo imunite najviac škodí? Čítajte tu

Súvisiace články
Správnu funkciu imunitného systému výrazným spôsobom ovplyvňuje črevný mikrobióm.

Čo je to imunita a ako vlastne funguje

 4 min.  |   19. 4. 2022  |   Igor Karen
Čo sa vám vybaví, keď sa povie „imunita”? Slovo poznáme nielen z televíznych reklám či výkladov lekární, ale tušíme, o čom je skutočne reč?

Čo imunite najviac škodí?

 2 min.  |   15. 4. 2022  |   Igor Karen
Rovnováhu a výkonnosť imunitného systému však môže vykoľajiť celý rad faktorov. Viete, ktoré to sú?

Pohybom ku zdraviu a silnej imunite

 1 min.  |   11. 4. 2022  |   Igor Karen
Že pohyb lieči, je prastará pravda s platnosťou do dnešných dní.
Jedným z najnovších trendov vývoja onkologických liekov je aktivácia pacientovho imunitného systému tak, aby bol schopný rozpoznať a zničiť nádorovú bunku.

Ako vzniká cukrovka (diabetes) a jej vplyv na imunitu a zápaly

 6 min.  |   24. 5. 2022  |   redakcia
Cukrovka postihuje prakticky všetky orgánové systémy a je príčinou ďalších – a závažných – zdravotných komplikácií.

Mikrobióm – neviditeľný strážca nášho zdravia

 5 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Objavte fascinujúci svet mikrobiómu a prečítajte si o jeho vzniku, úlohách v trávení, imunite a duševnom zdraví a zistite, ako sa oňho treba správne starať.

Aký mikrobióm, také zdravie

 4 min.  |   24. 6. 2024  |   redakcia
Rovnováha medzi rôznymi druhmi mikroorganizmov je nevyhnutná pre udržanie zdravia, je ale relatívne krehká.
Na posilňovaní imunity sa dá aktívne pracovať, a to každý deň. Čo je kľúčové?

Ako sa lieči alergia?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Terapia alergie sa okrem iného odvíja od spúšťača, ktorý imunitné reakcie naštartuje. Hlavným spôsobom boja s alergiou je eliminácia styku s alergénom, teda vyhnúť sa stretnutiu s dráždivou látkou.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.