Správnu funkciu imunitného systému výrazným spôsobom ovplyvňuje črevný mikrobióm. 

V črevách dospelého človeka sa nachádzajú až dva kilogramy mikroorganizmov – baktérie, vírusy aj huby. Môžeme ich rozdeliť na hnilobné (zlé), ktoré spôsobujú nafukovanie a plynatosť, a na baktérie kvasné, ktoré podporujú správne trávenie, dotvárajú imunitnú odozvu tvorbou protilátok a niektorých vitamínov.

Baktérie mliečneho kvasenia (Lactobacillus, Bifidobacterium aj.) nájdeme nielen v kyslých mliečnych výrobkoch, ako sú kefíry, zákysy alebo zrejúce jogurty, ale tiež vo fermentovanej zelenine, ázijskom kimchi alebo v nápoji kombucha. Ich konzumáciou podporíme rast týchto pre nás prospešných baktérií.

Okrem toho sa kvasné baktérie rady živia aj komplexnými sacharidmi a vlákninou, ktorú nájdeme v mnohých obilninách a zelenine. Rozladený črevný mikrobióm môže byť príčinou vzniku depresií, idiopatických črevných zápalov, ako je Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, či manifestácie autoimunitných ochorení.