Aj keď sa za svoje psychické problémy ľudia nehanbia tak, ako kedysi, stále ešte zostáva veľa tých, ktorí so svojimi problémami odbornú pomoc nevyhľadajú. Uvádza sa, že až 60 percent ľudí, ktorí trpia na depresiu, sa nelieči. Neliečená depresia je pritom jedným z hlavných dôvodov, vedúcich k samovražde.

Aj keď väčšina chorých dobre reaguje na liečbu, choroba sa môže opakovane vracať, a niekedy je nevyhnutná celoživotná liečba antidepresívami. Ako súčasť liečby sa odporúča pomoc psychoterapeuta, ale tiež aktívny životný štýl s dostatočnou fyzickou aktivitou, udržiavanie denných rytmov, vhodné stravovacie návyky a pozitívne myslenie.

Psychoaktívne látky ako alkohol, opiáty, amfetamíny a ďalšie, majú vplyv na vznik a rozvoj psychických ťažkostí typu depresie. Aj preto je liečba pacientov nadmerne konzumujúcich alkohol veľmi zložitá. Pre úspešnú liečbu depresie najprv treba ukončiť konzumáciu alkoholu a v ideálnom prípade sa snažiť dosiahnuť dlhodobú abstinenciu.

Depresívne ťažkosti môže komplikovať celý rad rôznych možných problémov spojených s užívaním medikácie, najmä jej možné nežiaduce účinky, ktoré sa líšia podľa rôznych skupín antidepresív. Najčastejšie ide o nevoľnosť, hnačky alebo bolesti hlavy. Dostavujú sa na začiatku liečby a väčšina z nich počas niekoľkých dní celkom odznie. Z ďalších nežiaducich účinkov sa môžu objaviť ťažkosti v sexuálnom živote, stavy nepokoja a nespavosť. Výhodou moderných antidepresív je, že nie sú návykové, môžu sa užívať dlhodobo a mnohé z nich môžu predpisovať aj všeobecní lekári.

Súvisiace články