Neskoré komplikácie cukrovky 2. typu – čím vás môže ohroziť v budúcnosti?

 3 min.  |   29. 2. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


Neskorá komplikácia môže byť aj prvým prejavom diabetu 2. typu, ktorý nie je dlhší čas rozpoznaný a liečený. U diabetikov 2. typu sú častejšie postihnuté veľké cievy (kardiovaskulárne komplikácie), ale môže dôjsť aj k poškodeniu najmenších ciev (mikrovaskulárne komplikácie).

Kardiovaskulárne komplikácie

Patrí sem predovšetkým srdcový infarkt, zlyhávanie srdcovej funkcie, mozgová príhoda, ischemická choroba dolných končatín (upchávanie ciev). 

Príznaky cievnej mozgovej príhody - PDF na stiahnutie nájdete tu.

Mikrovaskulárne komplikácie

Poškodenie cirkulácie krvi v najmenších cievach sa môže prejaviť na sietnici (diabetická retinopatia), v obličkách (diabetická nefropatia) a v nervovom tkanive (diabetická neuropatia). Diabetická neuropatia spolu s postihnutím všetkých ciev, infekciou, postihnutím kostí a kĺbov a tiež fajčením môže viesť k rozvoju tzv. diabetickej nohy. To je závažné poškodenie tkaniva nohy, ktoré môže viesť až k amputácii končatiny.

Prevencia neskorých komplikácií

Pre prevenciu všetkých neskorých komplikácií sú potrebné pravidelné lekárske kontroly. Váš lekár vás bude pravidelne posielať na očné, interné a neurologické vyšetrenie. Bude vám tiež pravidelne vyšetrovať glykovaný hemoglobín, hladinu tukov v krvi, kontrolovať funkciu obličiek, moč, krvný tlak, hmotnosť a dolné končatiny. Mali by ste ho informovať aj o netypických ťažkostiach (napríklad zmeny nálad). Dobrý psychický stav významne prispieva k dobrým výsledkom liečby diabetu a obrátene.

Príznaky, ktoré môžu byť prejavom neskorých komplikácií

Znížiť a oddialiť vznik týchto komplikácií môžete tým, že budete dlhodobo dodržiavať liečebný režim, ktorý vám odporučí lekár.

Oči

Aj nenápadné zhoršenie videnia môže byť známkou starnutia oka, zákalu šošovky, ale tiež pokročilej diabetickej retinopatie, a tu „len“ správne okuliare nepomôžu. Diabetická retinopatia sa lieči pomocou laseru, ale ak nie je liečba zahájená včas, môže hroziť nebezpečie, že prídete o zrak. Preto nevynechávajte pravidelné kontroly u očného lekára.

Nohy

Dbajte na dostatočnú hygienu a priebežne si nohy prehliadajte (plôšky chodidiel, medziprstové priestory). Všímajte si otlaky, zhrubnutú kožu, drobné začervenanie a plesne v medziprstových priestoroch. Drobné poranenia či praskliny ihneď dezinfikujte a informujte svojho lekára. Nohy si denne premasťujte. Nechoďte bosí, vždy noste ponožky. Pozor na popálenie alebo omrznutie, ktoré často zníži citlivosť nôh. Nezabúdajte ani na svoju obuv – dbajte, aby vnútrajšok topánok  bol úplne hladký. Najlepšie sú topánky zhotovené špeciálne pre diabetikov, ktoré zabezpečia správne rozloženie tlaku na plôšky chodidiel. Majte na pamäti, že tieto pravidelné jednoduché návyky vás uchránia aj od najhoršieho – straty končatiny.

Cukrovka nás ohrozuje nielen v budúcnosti, ale aj bezprostredne.

Aké sú akútne komplikácie cukrovky? Čítajte TU.

hlasování

0 (1)

Štítky:
cukrovka
diabetes
diabetes mellitus
diabetická noha
komplikácie
zhoršený zrak

Súvisiace články

Najčastejšie otázky diabetikov – 2. časť (liečba)

 7 min.  |   18. 8. 2022  |   redakcia
Otázky novo diagnostikovaného diabetika k cukrovke a jej liečbe.

Pravidelné očné vyšetrenie môže diabetikom zachrániť zrak

 4 min.  |   25. 11. 2023  |   redakcia
Desatina diabetikov trpí na retinopatiu – ochorenie ciev sietnice, ktoré v najzávažnejších prípadoch môže viesť až k oslepnutiu.

Čo je dobré vedieť o inzulíne

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Alena Šmahelová
K liečbe cukrovky sa dnes používa celý rad liekov, ale tým najznámejším stále zostáva inzulín. Jeho užívanie pomôže dosiahnuť optimálne hodnoty glykémie a zabrániť komplikáciám súvisiacim s cukrovkou.
Cukrovka vás ohrozuje bezprostredne aj v budúcnosti – podľa toho aj komplikácie delíme na akútne a neskoré.

Cukrovka a vodičský preukaz

 3 min.  |   14. 7. 2020  |   Alena Šmahelová
Niektoré ochorenia, ku ktorým patrí aj cukrovka, môžu svojimi prejavmi negatívne ovplyvňovať riadenie motorových vozidiel, a tým aj vydanie alebo vlastníctvo vodičského preukazu.

Kognitívne schopnosti a liečba cukrovky

 2 min.  |   20. 9. 2022  |   redakcia
Cukrovka sa v priebehu života podieľa okrem iného aj na nepriaznivých zmenách mozgového tkaniva, čo nakoniec, najmä vo vyššom veku, môže viesť ku zníženiu mentálnej funkcie, napríklad k demencii.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)
Predovšetkým vysoký krvný tlak a vysoké hladiny cholesterolu v krvi, rovnako aj nadhmotnosť a obezita.

Dana sa vždy starostlivo riadila radami svojho lekára

 2 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Dana se vždy pečlivě řídila radami lékaře, a i proto se jim společně podařilo dostat cukrovku pod kontrolu.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.