Depresia a spánok

 2 min.  |   4. 1. 2021  |   Garant: Martin Anders


Poruchy spánku patria k najčastejším prejavom sprevádzajúcim depresívne stavy. Pri depresii má približne 80 percent pacientov narušené trvanie, kvalitu alebo kontinuitu spánku, teda ide o nespavosť, ktorá je najčastejšie kombináciou sťaženého zaspávania a predčasného ranného prebúdzania. Nedostatočný a nekvalitný spánok značne znižuje kvalitu života, má negatívny vplyv na pamäť a spolupodieľa sa na trvalej únave. Na človeka potom všetko viac dolieha, či už je to pracovná záťaž alebo napríklad problémy v osobnom živote, a fyzické aj psychické vyčerpanie potom môžu u človeka trpiaceho na depresiu viesť až k myšlienkam na samovraždu. Cestou, ako problémy so spánkom upraviť, je vedľa účinnej liečby depresie aj dôsledné dodržiavanie pravidiel tzv. spánkovej hygieny, prípadne psychoterapie. Ak sa naučí človek spôsoby, ako s nespavosťou bojovať, pri ich dodržiavaní sa môžu zmierniť aj príznaky samotnej depresie.

Problémy so spánkom je potrebné s lekárom včas konzultovať, pretože existuje viacero antidepresív, ktoré majú priaznivý účinok pri nespavosti a môžu pacientovi pomôcť. Okrem nich existujú aj niektoré všeobecné pravidlá tzv. spánkovej hygieny. Ktoré to sú?

Pravidlá správnej spánkovej hygieny

  1. Stanovte si pravidelný režim líhania a vstávania.
  2. Naučte sa a používajte relaxačné a dychové techniky.
  3. Počúvajte relaxačnú hudbu.
  4. Pravidelne sa počas dňa venujte fyzickej aktivite, ktorá vás baví. Ľahká večerná prechádzka môže pomôcť, naopak cvičenie menej ako tri hodiny pred uľahnutím môže spánok narušiť.
  5. V tomto čase tiež už nejedzte, vyhnite sa najmä alkoholu, nikotínu a kofeínu, čiernemu aj zelenému čaju, vrátane energetických nápojov.
  6. Večer neriešte dôležité témy, spíšte si zoznam vecí, ktoré budete musieť druhý deň vykonať, a sľúbte sami sebe, že o nich budete premýšľať až zajtra.
  7. Posteľ by mala slúžiť len pre spánok a sex, zabudnite na sledovanie TV z postele alebo dokonca na prácu na svojom notebooku či smartfónu.
  8. V spálni pred spaním vyvetrajte, vhodná teplota pre spanie je 18–20°C, minimalizujte zvuk a svetlo.
  9. Pokiaľ už dlhší čas (30 minút) ležíte a nemôžete zaspať, je lepšie vstať, ísť do inej miestnosti, tu chvíľu skúsiť relaxovať či si niečo prečítať, a potom si ísť zase ľahnúť.
  10. Obmedzte spánok počas dňa.


hlasování

0 (0)

Štítky:
depresie
spánok
spánková hygiena

Súvisiace články
Aj keď je depresia liečiteľným ochorením, uvádza sa, že len 30 percent liečených pacientov dosiahne plné odznenie príznakov liečenej epizódy ochorenia.
Celosvetovo je depresívna porucha štvrtou hlavnou príčinou zdravotných ťažkostí, u nás na ňu odhadom trpí asi pol milióna obyvateľov.

Čo vedie k diagnóze depresie

 2 min.  |   2. 2. 2020  |   Martin Anders
Základom je včas navštíviť všeobecného lekára, prípadne psychiatra, klinického psychológa, alebo sa zveriť svojmu lekárovi akejkoľvek odbornosti.

Depresia a životný štýl

 7 min.  |   30. 4. 2023  |   Martin Anders
Spolu so správnym nastavením liečby je dôležitá aj zmena životného štýlu od výživy až po nájdenia nového vzťahu k sebe samému.
Perimenopauza spôsobuje rôzne intenzívne výkyvy nálad a depresívne príznaky.
Spánok je alfou a omegou nášho zdravia. Skvelou správou je fakt, že tento „životabudič“ je zadarmo a pre každého.
Bipolárna afektívna porucha je závažné a dlhodobé duševné ochorenie, u ktorého príčiny vzniku neboli doteraz úplne objasnené.
Od bežného smútku alebo zlej nálady sa depresia líši hlavne v tom, že tieto pocity sú dlhodobé, hlbšie a intenzívnejšie a nepriaznivo ovplyvňujú bežné činnosti chorého
Na posilňovaní imunity sa dá aktívne pracovať, a to každý deň. Čo je kľúčové?

10 mýtov o depresii

 2 min.  |   15. 8. 2020  |   Martin Anders
Vzhľadom k tomu, že depresia má veľmi široké spektrum príznakov, existuje o tomto ochorení plno mýtov a predsudkov. Aj preto treba o nej hovoriť a nebáť sa jej.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.