Krvný tlak v priebehu dňa kolíše – jeho hodnoty závisia od celého radu faktorov: od toho, ako sa práve cítime po fyzickej aj psychickej stránke, koľko vypijeme tekutín, ale aj od zmien počasia. Dnes už je celkom bežné merať si krvný tlak doma – obchody ponúkajú veľký výber tlakomerov (tonometrov). Ak si nie ste istí, ktorý vybrať, pomôže vám napríklad databáza preverených (validovaných) tlakomerov na www.dableducational.org. Vyberajte prístroj, ktorého manžeta sa prikladá na hornú končatinu, a nie na zápästie, lebo tzv. ramenné tonometre sú oveľa presnejšie.

Ako postupovať pri meraní tlaku?

Prezrite si našu infografiku:


Ako často?

  • Pre meranie krvného tlaku rozhodne neplatí, že čím častejšie, tým lepšie. Na začiatku je ideálne meranie dvakrát denne, a to ráno a večer, vždy dvakrát po sebe v intervaloch dvoch alebo troch minút. Dlhodobo potom stačí meranie raz až dvakrát týždenne.
  • Ak ste objednaní k lekárovi, sledujte tlak približne sedem dní predtým a merajte ho vždy ráno a večer – pred užívaním liekov a pred jedlom. Okrem tohto obdobia zvyčajne postačuje merať krvný tlak raz alebo dvakrát týždenne. Priemerné hodnoty krvného tlaku v domácom prostredí by mali byť nižšie ako 135/85 mm Hg.
  • Namerané hodnoty si zapisujte a zaznamenajte aj mimoriadne okolnosti (napríklad aktuálne zdravotné ťažkosti, nadmerný stres, náhlu zmenu počasia a pod.).

Čo je to monitorovanie krvného tlaku?

Lekár vám môže tiež ponúknuť ambulantné monitorovanie krvného tlaku (ktoré sa nesprávne označuje aj ako „tlakový Holter“). Pri takom monitorovaní má pacient prístroj na meranie krvného tlaku upevnený na sebe počas dlhšieho časového obdobia, zvyčajne 24 hodín. Získava sa tak spravidla 50 až 70 hodnôt, ktoré odrážajú bežnú aktivitu pacienta, väčšinou počas jedného 24hodinového cyklu. To okrem toho umožňuje zhodnotiť, či sa dostavuje fyziologický pokles tlaku v nočných hodinách. Treba počítať s tým, že pre pacienta také vyšetrenie predstavuje určité nepohodlie, nafukovanie manžety môže budiť pozornosť okolia, prípadne môže v noci pacienta budiť.

A ako ste na tom vy?

Stiahnite si prehľadnú tabuľku na zaznamenávanie hodnôt krvného tlaku, alebo si zaznamenávajte svoje hodnoty priamo na Kapitolách o zdraví. 

Online nástroj pre záznam tlaku nájdete tu.

Tlačenú verziu si môžete stiahnuť tiež ako PDF. 

Súvisiace články

Zdravé grilovanie?

Grilovať sa dá aj v prípade vyššieho cholesterolu, vyššieho tlaku aj cukrovky, dôležitý... »