Ak máte obavy, že sa môže váš cholesterol zvýšiť, a neviete presne, ako ho „udržať na uzde“, tu je niekoľko základných rád, ktoré by ste mali dodržiavať.

Užívajte lieky presne podľa odporúčania lekára

Pokiaľ užívate lieky na vysoký cholesterol, dôkladne dodržiavajte pokyny svojho lekára. Pokiaľ niečomu nerozumiete, vždy sa spýtajte. Nikdy neprestávajte užívať svoj liek bez predchádzajúcej konzultácii s lekárom, zdravotnou sestrou alebo lekárnikom.

Preorientujte sa na zdravý životný štýl

Môžete podniknúť kroky ku zníženiu hodnôt vášho LDL-cholesterolu tým, že budete žiť zdravšie. Napríklad budete konzumovať potraviny s nižším obsahom nasýtených tukov a trans-tukov, budete fyzicky aktívni a budete sa snažiť udržať si optimálnu hmotnosť.

Hovorte o svojich problémoch so zdravotníkmi

Snažte sa spolupracovať so svojim zdravotníckym tímom na prevencii alebo liečbe vysokého LDL-cholesterolu. Pravidelne sa rozprávajte o svojom liečebnom pláne a na schôdzky si vopred pripravte zoznam otázok. Ak užívate lieky, urobte pred kontrolou liekovú inventúru a vezmite na kontrolu písomný prehľad zostávajúcich liekov, ktoré máte k dispozícii.

Kontrolujte svoj cholesterol pravidelne

Cholesterol potrebujú niektorí ľudia kontrolovať častejšie, iní menej často. Vyšetrenie hladín cholesterolu je v Česku súčasťou systému preventívnych prehliadok, svoju hladinu cholesterolu (ale aj krvného tlaku či hladiny krvného cukru) tak môže a má poznať každý. Ak je všetko v poriadku, robí sa kontrolné vyšetrenie podľa plánu preventívnych prehliadok. Ak sa zistí vyššia ako optimálna hladina LDL-cholesterolu, budete musieť na kontrolu častejšie, tak ako to určí lekár.

Súvisiace články