Terapia obezity výživou alebo Jedálniček obézneho pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakcia


Je pomerne ťažké konkretizovať odporúčanú výživu pre pacienta s obezitou, nakoľko pri zostavovaní výživových plánov je vždy potrebné zohľadniť individuálne potreby jednotlivca. Ide napríklad o rôzne možné zdravotné komplikácie, ktoré sa s nadváhou a obezitou spájajú, ako napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak apod., či potravinové alergie alebo intolerancie. Platia však určité zásady a pravidlá, ktoré aplikujeme všeobecne.

U obézneho pacienta musíme dávať pozor na to, aby nedochádzalo k pocitom výrazného hladu – vyhladovania, pretože to by mohlo viesť k miešaniu chutí a nárazovým príjmom vysokého množstva kalórií, čo nie je žiadúce. Je preto dôležité pacienta pravidelne edukovať a kontrolovať, aby jedol dostatok zeleniny a aby sa stravoval pravidelne bez vynechávania jedál. Odporúčané je jesť minimálne 4× denne v približne rovnakých časoch, kde prestávky medzi jednotlivými chodmi jedál nie sú dlhšie ako štyri hodiny.

Častým problémom sú chute na sladké jedlá, ktoré sa snažíme kompenzovať kvalitnou čokoládou alebo čerstvým ovocím – toto odporúčanie však musí byť pacientovi správne vysvetlené, aby nedochádzalo k neuváženej konzumácii týchto potravín. Stanovené sú preto maximálne odporúčané dávky čerstvého ovocia na deň (350–400 g), vhodné je kombinovať ich s bielkovinami alebo tukmi (proteínový doplnok, tvaroh, syr, orechy), aby nedochádzalo k prudkým výkyvom hladiny glykémie, pretože tento jav by nežiadúco ovplyvňoval proces redukcie hmotnosti.

V neposlednom rade je veľmi dôležitý pitný režim, kde odporúčame príjem tekutín udržovať na objeme 30 ml/kg telesnej hmotnosti. Najvhodnejšia je čistá voda, prípadne bylinné nesladené čaje.

Pri redukcii hmotnosti je potrebné z jedálnička odstrániť rafinovaný cukor (sladkosti), polotovary a jedlá typu fast food, pretože ide o chuťovo veľmi výrazné potraviny obsahujúce veľa kalórií v malom objeme a tiež sú to potraviny, ktoré obsahujú nadbytočné množstvo saturovaných (nasýtených) a nezdravých tukov a rafinovaného cukru.

Objem prijatých kalórií a pomer jednotlivých makroživín (bielkoviny, tuky a sacharidy) by mal zohľadňovať princípy racionálnej výživy. Pri redukčnom jedálničku nastavujeme makroživiny tak, aby príjem sacharidov bol približne na 2–2,5 g na kilogram hmotnosti, tuky zodpovedajú približne 0,5–0,7 g / kilogram telesnej hmotnosti a bielkoviny v priemere 1 g / kilogram telesnej hmotnosti.

Je potrebné zohľadňovať bazálny metabolizmus pacienta (hodnota, ktorá udáva množství energie pre udržaní všetkých vitálních funkcií) a denný príjem kalórií nastavovať individuálne tak, aby nebol nižší ako bazálny metabolizmus. U väčšiny pacientov s obezitou

je jedálniček nastavený tak, aby pre ženy spĺňal 1500 kcal/deň a u mužov 1700 kcal/deň. V priemere jedálniček obsahuje teda približne 1600 kcal.

Vzorový jedálniček pre obézneho pacienta (1600 kcal)

Raňajky:

  • ražné pečivo 70 g, mozarella 60 g, vajce, zelenina 150 g (380 kcal)
  • ovsené vločky 40 g, jablko 120 g, tvaroh nízkotučný 150 g, škorica, orechy 10 g, (400 kcal)
  • špaldový chlieb 70 g, avokádo 50 g, cottage cheese 150 g, paradajky (400 kcal)

Obed:

  • morčací plátok 150 g, ryža 60 g (surový stav), paradajkovo-uhorkový šalát (450 kcal)
  • losos (150 g) na pare, zemiak varený 200 g, ľadový šalát s polotučným jogurtom 60 g (500 kcal)
  • celozrnná tortilla plnená tuniakom 60 g, avokádom 30 g a vajíčkom, zeleninový šalát (450 kcal)

Desiaty a olovranty:

  • zakysanka neochutená 1% 450 ml, banán (300 kcal)
  • proteínová tyčinka, jablko 150 g (310 kcal)
  • mozarella light 125 g, hrozno 150 g (300 kcal)
  • tvaroh nízkotučný 250 g, čučoriedky 150 g, med 5 g, škorica (300 kcal)

Večera:

  • hrianka z grahamového chleba 60 g, maslo 5 g, morčacia šunka 80 g, plátkový nízkotučný syr 40 g, biela reďkovka (400 kcal)
  • celozrnné cestoviny 150 g (varený stav), cottage cheese light 150 g, tuniak vo vlastnej šťave 60 g, reďkovky a rukola, olivový olej 5 g (zmiešame ako šalát) (450 kcal)
  • kuskus 30 g (surový stav), tofu 180 g, kukurica 50 g a paradajky (500 kcal)

Vypracovala: Ing. Mgr. Klaudia Ilčíková, nutričný specialista, NUTRIVIT – výživa a prevencia Poprad

Súvisiace články
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Samotná váha alebo výška nemôže objektívne prezentovať skladbu tela.
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.
Aby sme mohli obezite predchádzať, treba poznať jej príčiny.

Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov.
Dve osoby s rovnakou výškou a rovnakou hmotnosťou môžu vyzerať úplne inak. Ako je to možné?
Nadbytok viscerálneho tuku je spojený so zvýšeným výskytom porúch metabolizmu tukov, vyšším výskytom cukrovky a kardiovaskulárnych príhod

Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Pre začiatok nahraďte maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso a údeniny rastlinnými olejmi, semienkami, orechmi
Mechanizmus vzniku obezity spočíva v nahromadení tukového tkaniva pri zväčšení objemu adipocytov – tukových buniek.
Obezita je ochorenie, ktoré má závažné dôsledky – na zdravie, psychický stav a kvalitu života.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.