Vhodnejšie varianty potravín v rámci potravinových skupín

 1 min.  |   6. 4. 2021  |   Garant: Věra Boháčová


Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať. Žiadnu skupinu potravín nie je nutné z jedálnička celkom vylučovať, a ani to nie je žiaduce, pretože potom ľahko môže byť nevyvážený a chýbajú v ňom dôležité látky. Ide o to, aby sme vyberali potraviny v rámci skupiny, či už ide napríklad o syry, mastné výrobky, mäso, zeleninu a výrobky z nej, prílohy, ale napríklad aj sladkosti. (A úlohu hrá aj to, v akom množstve a ako často tie-ktoré potraviny konzumujeme a akým spôsobom ich spracovávame.) Pozitívne je, že v rámci jednotlivých skupín potravín môžeme vždy nájsť popri menej vhodnom variante inú, ktorá je pre diétu výživovo výhodnejšia. Rovnako je to aj s pokrmami. Obľúbené jedlá, ktoré nie sú akurát vzorom výživových odporúčaní, sa vždy dajú pripraviť tak, aby diéte vyhovovali. Len výnimočne dôjde k tomu, že za obľúbenú potravinu či pokrm nie je možné nájsť výhodnejší alebo akceptovateľný variant. Potom prichádza jednoduchá zásada: znížiť skonzumované množstvo takej potraviny či pokrmu alebo ich jesť len občas. V tabuľke nájdete ukážku toho, ako je možné jednoduchými zámenami dosiahnuť zníženie množstva tuku a rizikových nasýtených mastných kyselín v jedálničku.

hlasování

0 (0)

Štítky:
diéta
dyslipidémia
jedálniček
strava
zdravá strava

Súvisiace články

Ako si môžeme osoliť život?

 6 min.  |   16. 5. 2022  |   redakcia
Oblasť, v ktorej je pre nás soľ zdanlivo nenahraditeľnou, predstavuje kuchynská príprava pokrmov.
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.

Ako drobnými krokmi zmeniť životosprávu k lepšiemu

 7 min.  |   21. 1. 2025  |   redakcia
Bohužiaľ, praktiky štýlom „všetko, alebo nič“ prakticky nefungujú. Prehnaná motivácia vedie k neudržateľnosti tempa a predčasnému zlyhaniu.

Žihľavový „špenát“

5. 4. 2022  |   redakcia
Postup: Lístky žihľavy dôkladne umyjeme, posekáme nadrobno. Na tuku orestujeme na drobno nakrájanú šalotku (cibuľu), pridáme na drobno…

Módne diéty: Vegetariánstvo

 6 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Vegetariánstvo je pomerne rozšíreným spôsobom stravovania a v rámci jeho dodržiavania môžeme pozorovať skôr vzrastajúci trend.

Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Pre začiatok nahraďte maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso a údeniny rastlinnými olejmi, semienkami, orechmi

Terapia obezity výživou alebo Jedálniček obézneho pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakcia
Při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)

Predstavenie bezlepkovej diéty

 10 min.  |   28. 12. 2021  |   Věra Boháčová
Intolerancia lepku môže byť podmienená buď imunitnými, alebo neimunitnými mechanizmami. Súčasťou liečby týchto ochorení je dodržiavanie bezlepkovej diéty.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.