10 mýtov o depresii

 2 min.  |   15. 8. 2020  |   Garant: Martin Anders


Vzhľadom k tomu, že depresia má veľmi široké spektrum príznakov, existuje o tomto ochorení plno mýtov a predsudkov. Aj preto treba o nej hovoriť a nebáť sa jej. K najčastejším mýtom o depresii patria:

  1. Na depresiu nesmieme myslieť, nesmieme si ju pripúšťať. Naopak, nebojte sa zveriť do rúk odborníkov, psychológa, praktického lekára alebo psychiatra. Pomôcť môžu zistenia možných príčin, vhodná liečba, režimové opatrenia.
  2. Deti netrpia na depresiu. Práve naopak, depresie u detí mávajú aj ďalšie príznaky a u depresívnych detí je vyššia miera rizika spáchania samovraždy ako u dospelých.
  3. Tzv. depku má občas každý, je to len zlá nálada. Treba rozlišovať tzv. depku ako krátkodobú zlú náladu od depresívnej nálady, ktorá má určitý čas trvania.
  4. Depresia a nedá liečiť. Nie, depresii liečiť možno, trvá to však istý čas, je potrebné byť trpezlivý.
  5. Pomôcť môžu len silné antidepresíva. Pozitívny vplyv má i psychoterapia, pohyb, fototerapia, zmena skladby stravy, naopak alkohol alebo drogy stav prehlbujú.
  6. Ten, kto hovorí o samovražde, to nemyslí vážne. Samovražedné myslenie patrí medzi príznaky depresie. Samovraždu spácha 10–15 % chorých. Viac ako 90 % samovrahov niekomu svoj zámer spomenulo, preto by sa tieto slová mali brať vážne.
  7. U svojho dieťaťa/partnera by som si všimol/všimla, že mu nie je dobre a že sa trápi. Pacient s depresiou sa snaží svoje emócie pred ľuďmi skryť, zveruje sa málokedy.
  8. Chorému pomôže rozptýlenie, napríklad vziať ho do kina na komédiu. Depresiu chorý nedokáže ovplyvniť vôľou, navyše sa zvýšia výčitky, že sa nedokáže uvoľniť.
  9. Antidepresíva sú návykové. Nie sú návykové v tom zmysle, ako je všeobecne vnímané, ale ak sú podávané dlhšie ako 3 týždne, treba pri ukončovaní liečby použiť zostupné dávkovanie, aby nevznikol tzv. syndróm z vysadenia.
  10. Depresia sa ma netýka. Podľa odborníkov sa s ňou počas života aspoň raz stretne okolo 20 % populácie.

hlasování

0 (0)

Štítky:
depresie
depresívna porucha
mýty

Súvisiace články
Celosvetovo je depresívna porucha štvrtou hlavnou príčinou zdravotných ťažkostí, u nás na ňu odhadom trpí asi pol milióna obyvateľov.
Nekontrolovaný vysoký krvný tlak sa často označuje ako tichý zabijak, viete prečo?
Perimenopauza spôsobuje rôzne intenzívne výkyvy nálad a depresívne príznaky.

Životný štýl a depresia

 2 min.  |   13. 1. 2021  |   Martin Anders
Popri vyváženej diéte hrá neoddeliteľnú úlohu aj fyzická aktivita, ktorej dôležitosť sa ukazuje najmä v posledných rokoch.
Aj keď je depresia liečiteľným ochorením, uvádza sa, že len 30 percent liečených pacientov dosiahne plné odznenie príznakov liečenej epizódy ochorenia.
Aj keď sa za svoje psychické problémy ľudia nehanbia tak, ako kedysi, stále ešte zostáva veľa tých, ktorí so svojimi problémami odbornú pomoc nevyhľadajú. Uvádza sa, že až 60 percent ľudí, ktorí trpia na depresiu, sa nelieči.

Depresia a spánok

 2 min.  |   4. 1. 2021  |   Martin Anders
Poruchy spánku patria k najčastejším prejavom sprevádzajúcim depresívne stavy.

Čo vedie k diagnóze depresie

 2 min.  |   2. 2. 2020  |   Martin Anders
Základom je včas navštíviť všeobecného lekára, prípadne psychiatra, klinického psychológa, alebo sa zveriť svojmu lekárovi akejkoľvek odbornosti.
Od bežného smútku alebo zlej nálady sa depresia líši hlavne v tom, že tieto pocity sú dlhodobé, hlbšie a intenzívnejšie a nepriaznivo ovplyvňujú bežné činnosti chorého
Bipolárna afektívna porucha je závažné a dlhodobé duševné ochorenie, u ktorého príčiny vzniku neboli doteraz úplne objasnené.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.