Ako je to so sacharidmi?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakcia


Sacharidy alebo cukry sú najrozšírenejšou zložkou potravy. Ovplyvňujú hladinu glykémie a rozdeľujú sa na cukry jednoduché a zložené Jednoduché cukry sa z diéty vylučujú alebo obmedzujú podľa typu diabetu.

Do skupiny jednoduchých cukrov patrí:

  • glukóza (hroznový cukor) – je menej sladká ako ostatné cukry
  • fruktóza (ovocný cukor) – nachádza sa hlavne v ovocí, ovocných šťavách a mede
  • laktóza (mliečny cukor) – je cukor, ktorý sa nachádza v mlieku a v mliečnych výrobkoch
  • sacharóza (repný cukor) – používa sa na sladenie nápojov a pokrmov.

Zložené cukry dvíhajú hladinu glykémie pomaly, pretože sa dlhšie trávia. Pre diabetika sú teda vhodnejšie ako cukry jednoduché. Najčastejším pomalým cukrom je škrob, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v potravinách rastlinného pôvodu – v obilninách, strukovinách, zemiakoch a ďalších rastlinách.

Ktoré potraviny obsahujú jednoduché cukry?

Cukor, med, džem, sirup, čokoláda, bonbóny, sušienky, torty a iné cukrárske výrobky, sladké pečivo, koláče, buchty, vianočka, piškóty, coca-cola, ovocné mušty, mlieko polotučné aj plnotučné, jogurt biely aj ovocný, acidofilné mlieko, smotana a pod. Ovocie obsahuje jednoduchý cukor fruktózu a tiež vlákninu. Glykémia po ovocí nestúpa príliš rýchlo. Niektoré ovocie však treba konzumovať opatrne, pretože môže mať nepriaznivý vplyv na glykémiu. Patria sem banány, hroznové víno, hrušky, slivky a ringloty. Treba ale počítať ich obsah sacharidov do jedálnička, rovnako ako u jednoduchých cukrov.

Ktoré potraviny obsahujú sacharidy, zložené cukry a škrob?

Pečivo, tmavý aj svetlý chlieb, žemle, ryža, cestoviny, knedle, ovsené vločky, krúpy, krupica, múka, zemiaky a výrobky z nich (zemiakové knedle, zemiaková kaša a pod.)

Čím môžete sladiť?

Na sladenie sú vhodné náhradné sladidlá, ktoré sa delia na kalorické a nekalorické. Medzi najviac používané energetické sladidlá patrí sorbit a fruktóza. Treba ich používať s mierou, pretože pri prekročení maximálnej odporúčanej dennej dávky (25–30 g) môžu vznikať nežiaduce účinky: sorbit môže vyvolať tráviace ťažkosti a hnačky a vyššia dávka fruktózy môže zvyšovať hladinu krvných tukov. Obe sladidlá obsahujú približne rovnaké množstvo energie ako cukor, takže môžu prispievať ku zvyšovaniu hmotnosti.

Diabetici by mali používať neenergetické sladidlá, ktoré sa používajú aj pri redukčnej diéte a pri prevencii zubného kazu. Najčastejšie používané sladidlá sú aspartám, cyklamát, acesulfam K, thaumatín, alitam alebo sacharin – ten sa ale neodporúča tehotným alebo dojčiacim ženám a malým deťom.

Aké nápoje?

Je známe, že dostatočný prísun tekutín je pre organizmus mimoriadne dôležitý. U inak zdravého diabetika by mal byť denný príjem tekutín približne 2 I pre ženy a 2,5 I pre mužov. Odporúčajú sa nesladké nápoje alebo nápoje označené light či dia bez obsahu cukru.

Rámcové jedálničky pre diabetickú diétu nájdete TU.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukor
diabetes
glykémia
inzulín
sacharidy

Súvisiace články
Cukrovka vás ohrozuje bezprostredne aj v budúcnosti – podľa toho aj komplikácie delíme na akútne a neskoré.

Ochorenie obličiek často súvisí s hypertenziou a diabetom

 8 min.  |   1. 9. 2023  |   redakcia
Chronické ochorenie obličiek postihuje každého desiateho jedinca v Slovenskej republike. Nebolí, takže o ňom veľká časť ľudí vôbec nevie,

Cukor a ADHD, existuje súvislosť?

 5 min.  |   20. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Podle štúdie cukor nijako neovplyvňuje ani chovanie detí, ani ich poznávacie funkcie.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.

Prvá pomoc pri hypoglykémii

3. 10. 2024  |   redakcia
Do hypoglykémie sa môže dostať každý pri náročnej fyzickej aktivite, dlhotrvajúcom hladovaní, nedostatku spánku, strese, pití alkoholu.

Zdravé grilovanie?

 6 min.  |   14. 6. 2022  |   Věra Boháčová
Grilovať sa dá aj v prípade vyššieho cholesterolu, vyššieho tlaku aj cukrovky, dôležitý je výber mäsa aj ostatných príloh.

„Dia“ a spol. pod drobnohľadom

 7 min.  |   27. 9. 2021  |   Věra Boháčová
"Som diabetik, viem, že nesmiem jesť klasické sladkosti a jem len tie dia". Obligátna veta, ktorá zaznieva ešte stále pomerne často v rámci režimových konzultácií s diabetikmi. Je to ale správna cesta? Bohužiaľ, nie je.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.