Rámcový jedálniček pre diabetickú diétu 1

8. 12. 2019  |   Garant: Alena Šmahelová


Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav, hlavne glykémiu, telesnú hmotnosť a tuky v krvi.

Potraviny obsahujú živiny – cukry, tuky, bielkoviny a tiež vitamíny, nerastné látky a vodu. Mali by sme sa stravovať tak, aby sme konzumovali všetky tieto látky v rovnováhe a neohrozovali svoje zdravie.


Stiahnite si rámcový jedálniček v PDF

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes
diabetes mellitus
diéta
jedálniček
sacharidy

Súvisiace články

Vyšetrenie na tehotenskú cukrovku

 3 min.  |   11. 8. 2022  |   Alena Šmahelová
Těhotenská cukrovka je spojena se závažnými riziky pro matku i pro plod , proto je její vyšetření prováděno u všech těhotných.

Zdravé grilovanie?

 6 min.  |   14. 6. 2022  |   Věra Boháčová
Grilovať sa dá aj v prípade vyššieho cholesterolu, vyššieho tlaku aj cukrovky, dôležitý je výber mäsa aj ostatných príloh.
Ochorenia, ktoré postihuje periférne nervy. Príznaky sa začnú prejavovať pozvoľna ako napr. svalová slabosť, únava, úbytok svalovej hmoty alebo kŕče.
Neskorá komplikácia môže byť aj prvým prejavom diabetu 2. typu, ktorý nie je dlhší čas rozpoznaný a liečený.

Ako je to so sacharidmi?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakcia
Sacharidy alebo cukry sú najrozšírenejšou zložkou potravy. Ovplyvňujú hladinu glykémie a rozdeľujú sa na cukry jednoduché a zložené.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Vianoce: Ako to urobiť, aby nám ostalo čisté svedomie?

 4 min.  |   16. 11. 2022  |   redakcia
Skúste popremýšľať, ktoré zaužívané zvyky a tradície a v akej podobe chcete zachovať.

Róbert nemal v čase odhalenia choroby žiadne príznaky

 5 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Väčšina diabetikov potrebuje stravu, ktorá obsahuje približne 250 gramov sacharidov, 80 gramov tukov, 95 gramov bielkovín (teda 2100 kcal/deň). Jednoduchý návrh kombinovateľného jedálnička si môžete prispôsobiť tak, aby vyhovoval vašim možnostiam aj chuti. Raňajky 250 ml mlieka 2 rožky (biele alebo tmavé) alebo 1 rožok a 1 krajec chleba 20 gramov masla 50 gramov šunky, tvarohu, syra 1 veľká rajčina Desiata 1 ks ovocia alebo malá šálka drobného ovocia Obed Polievka zeleninová s vajcom 100 gramov bravčový prírodný plátok 3 stredne veľké zemiaky Uhorkový šalát z polovice šalátovej uhorky s octovou zálievkou Olovrant téglik bieleho jogurtu s 1 ks ovocia alebo malou šálkou drobného ovocia (mandarínka, malý pomaranč, jablko, borievky…) Večera Kura na paprike prírodné 100 gramov 5 polievkových lyžíc dusenej ryže Hlávkový šalát s jogurtovým dresingom alebo 2 tenké krajce chleba 20 gramov masla 50 gramov debrecínskej pečienky (alebo 50 gramov syra Eidam) 1 vajce 1 paprika čerstvá 2. večera 1 ks žemle celozrnnej, 1 malý krajec chleba 200 ml kefíru (mlieka) Rámcové jedálničky pre diabetikov s rôznym obsahom sacharidov nájdete TU.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.