Rámcový jedálniček pre diabetickú diétu 3
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal) »
K liečbe cukrovky sa dnes používa celý rad liekov, ale tým najznámejším stále zostáva inzulín. Jeho užívanie pomôže dosiahnuť optimálne hodnoty glykémie a zabrániť komplikáciám súvisiacim s cukrovkou.
Inzulín produkuje podžalúdková žľaza (pankreas) a je to hormón, ktorý riadi množstvo cukru v krvi (glykémiu). V prípade nedostatočného množstva alebo nedostatočného účinku inzulínu sa v krvi cukor hromadí a vzniká cukrovka (diabetes mellitus). Hladina cukru je v krvi trvalo zvýšená (hyperglykémia) a môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako je oslepnutie, srdcové choroby, mozgové príhody, zlá funkcia obličiek, amputácia dolných končatín a poškodenie nervov.
U cukrovky rozlišujeme dva typy. Ktoré to sú a čo znamenajú?
Vďaka pokročilým liečebným metódam majú dnes pacienti k dispozícii už niekoľko typov inzulínu. Líšia sa podľa toho, ako dlho pôsobia, ako rýchlo začínajú pracovať a kedy sú najúčinnejšie. Keď pochopíte, ako inzulín vo vašom tele funguje, môžete lepšie načasovať svoje jedlá, občerstvenie a rôzne aktivity. Váš diabetológ vám pomôže nájsť optimálnu liečbu, aby sa vám podarilo dosiahnuť potrebné hodnoty cukru v krvi. Tie sú u pacientov individuálne a určuje ich lekár. Ten tiež zvolí pre vás správny inzulín aj jeho používanie, teda inzulínový režim. Lekár tiež komplexne individuálne posúdi:
Aby bol inzulín účinný, treba ho dodávať do tela priamo, teda nie cez tráviaci trakt, ako to poznáme u bežných liekov. Preto sa podáva v injekciách. Tradične sa aplikoval injekčnou striekačkou, ktorú dnes ale stále častejšie nahradzuje inzulínové pero alebo inzulínová pumpa. Pozrime sa teda na spôsoby podávania:
Pri užívaní inzulínu je potrebné hodnotu cukru v krvi pravidelne kontrolovať. To môže poskytnúť dôležité informácie o tom, ako hladina cukru počas dňa kolíše a koľko inzulínu potrebujete. Nezabudnite, že nejaký čas bude trvať, kým zvládnete inzulínovú rutinu, a že aj táto rutina sa môže meniť v závislosti od životných udalostí, napr. vážnej choroby alebo zmien vášho životného štýlu, ako je zmena fyzickej aktivity a pod.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal) »
Sacharidy alebo cukry sú najrozšírenejšou zložkou potravy. Ovplyvňujú hladinu glykémie... »