Čo je dobré vedieť o inzulíne

 4 min.  |   26. 11. 2020  |   Garant: Alena Šmahelová


K liečbe cukrovky sa dnes používa celý rad liekov, ale tým najznámejším stále zostáva inzulín. Jeho užívanie pomôže dosiahnuť optimálne hodnoty glykémie a zabrániť komplikáciám súvisiacim s cukrovkou.

Čo je vlastne inzulín?

Inzulín produkuje podžalúdková žľaza (pankreas) a je to hormón, ktorý riadi množstvo cukru v krvi (glykémiu). V prípade nedostatočného množstva alebo nedostatočného účinku inzulínu sa v krvi cukor hromadí a vzniká cukrovka (diabetes mellitus). Hladina cukru je v krvi trvalo zvýšená (hyperglykémia) a môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako je oslepnutie, srdcové choroby, mozgové príhody, zlá funkcia obličiek, amputácia dolných končatín a poškodenie nervov.

Dva typy cukrovky

U cukrovky rozlišujeme dva typy. Ktoré to sú a čo znamenajú?

  • Cukrovka 1. typu: Podžalúdková žľaza nie je schopná inzulín „vyrábať“, a preto ľudia s týmto ochorením potrebujú okamžite zahájiť doživotné užívanie inzulínu.
  • Cukrovka 2. typu: Tvorba inzulínu v podžalúdkovej žľaze nestačí potrebám organizmu alebo môže byť aj znížená. Spočiatku sa dá tento typ cukrovky zvládať režimovými opatreniami, teda zmenou životného štýlu (diéta, redukcia hmotnosti), ale pretože ide o progresívne ochorenie (t.j. také, ktoré má tendenciu sa zhoršovať), časom aj tu môže byť k udržaniu správnej hladiny cukru v krvi potrebná liečba inzulínom.

Druhy inzulínu

Vďaka pokročilým liečebným metódam majú dnes pacienti k dispozícii už niekoľko typov inzulínu. Líšia sa podľa toho, ako dlho pôsobia, ako rýchlo začínajú pracovať a kedy sú najúčinnejšie. Keď pochopíte, ako inzulín vo vašom tele funguje, môžete lepšie načasovať svoje jedlá, občerstvenie a rôzne aktivity. Váš diabetológ vám pomôže nájsť optimálnu liečbu, aby sa vám podarilo dosiahnuť potrebné hodnoty cukru v krviTie sú u pacientov individuálne a určuje ich lekár. Ten tiež zvolí pre vás správny inzulín aj jeho používanie, teda inzulínový režim. Lekár tiež komplexne individuálne posúdi:

  • ciele liečby,
  • vek,
  • životný štýl,
  • stravovacie návyky,
  • celkový zdravotný stav,
  • riziko hypoglykémie (nízka hladinu cukru).

Ako užívať inzulín

Aby bol inzulín účinný, treba ho dodávať do tela priamo, teda nie cez tráviaci trakt, ako to poznáme u bežných liekov. Preto sa podáva v injekciách. Tradične sa aplikoval injekčnou striekačkou, ktorú dnes ale stále častejšie nahradzuje inzulínové pero alebo inzulínová pumpa. Pozrime sa teda na spôsoby podávania:

  • Injekčné striekačky sa dnes u nás používajú výlučne v nemocničných zariadeniach.  
  • Inzulínové perá sú pohodlné, ľahko prenosné a zabezpečujú presné dávkovanie. Dnes sa preferujú jednorazové (predplnené) inzulínové perá.
  • Inzulínové pumpy sú malé prenosné zariadenia, ktoré trvalo v malých dávkach privádzajú inzulín do podkožia, a tento prísun inzulínu je možné podľa potreby spomaľovať alebo zrýchľovať. Na pacienta ale kladú trochu vyššie nároky ako aplikácia inzulínu pomocou inzulínových pier (obsluha, monitorovanie chodu pumpy, výmena prívodných kanýl, časté, prípadne trvalé meranie glykémií).

Pri aplikácii inzulínu venujte vždy pozornosť predovšetkým: 

  1. Miestu, kam injekciu picháte – miesta vpichu by sa mali striedať, aby sa zabránilo vzniku zatvrdnutých oblastí. Najrýchlejšie sa inzulín vstrebáva z brucha, najpomalšie zo stehien a sedacieho svalu.
  2. Dodržiavanie odstupu medzi aplikáciou inzulínu a konzumáciou jedla.

Pri užívaní inzulínu je potrebné hodnotu cukru v krvi pravidelne kontrolovať. To môže poskytnúť dôležité informácie o tom, ako hladina cukru počas dňa kolíše a koľko inzulínu potrebujete. Nezabudnite, že nejaký čas bude trvať, kým zvládnete inzulínovú rutinu, a že aj táto rutina sa môže meniť v závislosti od životných udalostí, napr. vážnej choroby alebo zmien vášho životného štýlu, ako je zmena fyzickej aktivity a pod.

hlasování

0 (0)

Štítky:
cukrovka
diabetes
inzulín
inzulínová pumpa
inzulínové pero

Súvisiace články
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Desiatovať, alebo nedesiatovať?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, či je dobré desiatovať, alebo naopak radšej nedesiatovať, nie je jediná správna odpoveď.

Ako je to so sacharidmi?

 3 min.  |   13. 1. 2020  |   redakcia
Sacharidy alebo cukry sú najrozšírenejšou zložkou potravy. Ovplyvňujú hladinu glykémie a rozdeľujú sa na cukry jednoduché a zložené.
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Neskorá komplikácia môže byť aj prvým prejavom diabetu 2. typu, ktorý nie je dlhší čas rozpoznaný a liečený.

Róbert nemal v čase odhalenia choroby žiadne príznaky

 5 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Robertovi cukrovka změnila celý život – v mládí bral nemoc na lehkou váhu a díky zanedbané léčbě se k cukrovce postupně přidala další vážná onemocnění.
Ako diabetik sa nemusíte báť úpravy doterajšieho spôsobu stravovania, ani trvalého dodržiavania správneho spôsobu stravovania. Čo je dôležité?

Dana sa vždy starostlivo riadila radami svojho lekára

 2 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia
Dana se vždy pečlivě řídila radami lékaře, a i proto se jim společně podařilo dostat cukrovku pod kontrolu.

Pravidelné očné vyšetrenie môže diabetikom zachrániť zrak

 4 min.  |   25. 11. 2023  |   redakcia
Desatina diabetikov trpí na retinopatiu – ochorenie ciev sietnice, ktoré v najzávažnejších prípadoch môže viesť až k oslepnutiu.

Rámcové jedálničky pre diabetikov

18. 2. 2020  |   redakcia
Diabetická diéta je základom liečby cukrovky, pretože práve vhodnou stravou môžeme ovplyvniť svoj celkový zdravotný stav.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.