Desiate pre školákov

 5 min.  |   1. 9. 2021  |   Garant: Věra Boháčová


Začiatok školského roka je tu a s ním i tradičná úloha rodičov - pripravovať deťom desiate. Nie všetci to síce robia, ale ak sa na to chystáte aj vy, verte, že robíte dobre. Dopoludňajšia desiata je pre školáka veľa dôležitá, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Deti by mali jesť pravidelne a desiata je jednou z dôležitých denných dávok, ktorá by mala pokrývať 5-15% dennej "zjedenej" energie. Desiatou u detí môžeme podporiť lepšie sústredenie a zabrániť prejedaniu po návrate zo školy. Je to jedno z dôležitých jedál, ktoré vaše dieťa pripravuje tiež na popoludňajšie pohybové aktivity (ktoré by sme radi videli u viac detí, než je tomu doteraz, najmä u tých starších, kde frekvencia a množstvo pohybu pokrivkáva). V neposlednom rade je desiata jedným z jedál zaisťujúci deťom správny rast a vývoj. Ak vaše dieťa trpí nejakým zdravotným problémom, je vhodné zloženie jedálnička vrátane desiatych konzultovať s odborníkom - nutričným terapeutom. Desiatou tiež môžete eliminovať dokrmovanie svojich detí všetkým, čo im chutí.

Je ľahké si predstaviť, ako by desiate vyzerali, keby sa deti mali rozhodovať samy: voľba medzi obloženým krajcom chleba a rýchlym občerstvením (fastfoodom) je vopred jasná. Chystať deťom desiate môže zabrániť zlým stravovacím návykom a tomu, aby vaše deti desiatovali hamburgery, hranolky, kolu, chipsy alebo čokoládové tyčinky. Ako ale konkurovať "nezdravému" jedlu, ktoré im tak veľmi chutí? Aj keď sa to iste netýka všetkých detí, najmä tie mladšie toľko možností mať nemusia; vo chvíli, keď dieťa chodí do školy a zo školy samo a popoludnia netrávi v družine, z ktorej ho vyzdvihnete, je veľkým lákadlom zastaviť sa v obchode či v rýchlom občerstvení (fastfoode). Je teda dôležité s dieťaťom na príprave desiatej spolupracovať a snažiť sa obľúbeným lákadlám konkurovať. Aj olovrant môže podliehať módnym trendom, a preto ponúkame ľahkú inšpiráciu.

Čo by mala zdravá desiata spĺňať? Keďže je súčasťou celodenného vyváženého jedálnička, platia pre ňu rovnaké pravidlá ako pre ostatné jedlá: je fajn, keď aj desiata, hoci nepatrí medzi hlavné jedlá dňa, obsahuje trochu z každej základnej živiny (bielkoviny, tuky, sacharidy), keď v nej nájdeme vlákninu, vitamíny a minerálne látky. Medzi vhodné "desiatové" potraviny patrí pečivo (pre staršie deti kľudne i celozrnné), chlieb, knäckebrot , chrumky alebo kukuričné placky (tortily) ako zdroj sacharidov, v poriadku je pridať aj trochu tuku. Žervé či tvaroh, šunka, syr, mäso, nátierky, jogurt a pod. sú zdrojom bielkovín, zelenina alebo ovocie zase zdrojom vitamínov, minerálnych látok a vlákniny.

Variabilný wrap

Wrapy sú veľmi populárne a ponúkajú veľa možností. Namiesto obloženej žemle skúste svojmu dieťaťu urobiť trochu inú desiatu. Potrebujete k tomu menšiu tortilu, obľúbenú zeleninu, obľúbený syr, šunku alebo napríklad konzervu tuniaka, trochu majonézy alebo tatárskej omáčky či iné omáčky (1 lyžička). Tortilu tenko namažte omáčkou, pridajte nadrobno nakrájanú zeleninu (50 - 100 g) a posypte strúhaným syrom, nadrobno nakrájanou šunkou (alebo môžete použiť plátky) alebo rozdrobeným tuniakom (v množstve cca 20 - 40 g). Z dvoch protiľahlých strán tortilu mierne založte a potom zatočte tak, aby založené kraje boli na oboch koncoch. V polovici naplnenú tortilu šikmo rozkrojte a servírujte do desiatovej krabičky. Do tortily môžete použiť aj varené vajcia, kúsky pečeného mäsa, plátky mozzarelly a iné.

Chlebové jednohubky

Uškiera sa váš školák nad obloženým chlebíkom a nechce jesť mliečne výrobky? Skúste mu z rovnakých surovín pripraviť desiatu, ktorá bude viac lahodiť jeho oku i chuti. Jeden plátok hriankového chleba potrieme obľúbeným tukom (maslo, roztierateľný rastlinný tuk, ale použiť môžete napr. aj čerstvé syry typu Lučina, tuk nemusíte použiť vždy, ale jednohubky potom budú lepšie držať 😊), pridáme šunku, syr alebo napríklad nátierku, na ne položíme druhý plátok chleba. Chleby môžeme spojiť aj nátierkou a pomocou formičiek na vianočné pečivo vytvoríme do chlebov rozličné tvary. Jednohubky doplníme nakrájanou uhorkou a cherry paradajkami.

Sladký variant

Aj maškrtiť možno zdravšie, skúste pripraviť do vrecka zmes kukuričných lupienkov (na trhu je veľké množstvo druhov) alebo vločiek, ktoré môžeme nasucho opražiť, orieškov a sušeného ovocia (zmesi v množstve asi 30 g). Čerstvé ovocie je oveľa zdravšie ako sušienky a čokoládové tyčinky a deti majú rady šťavnaté súčasti v desiatych. Stačí potom doplniť jogurtom, malým jogurtovým nápojom alebo porciou mlieka.

Zabúdať samozrejme nemôžeme ani na pitný režim, ktorý je pre zdravie detí nemenej dôležitý. Únava, efektívnosť, sústredenie, bolesti hlavy - to všetko (a nielen to) ovplyvňuje práve pitný režim. Dobrým variantom je čaj, voda, minerálky. Vhodné je nesladiť ich, prípadne chuť obmeniť pridaním šťavy z citróna, pomaranča, mäty a pod. Pre spestrenie môžete občas zaradiť dostatočne riedené 100% džúsy. Nevhodné sú sladené limonády. Školské deti by mali vypiť v priemere za deň viac ako liter (najmladšie deti) až po viac ako 2 litre (najstaršie deti). V prípade sladených nápojov môže také množstvo znamenať príjem až štvrť kila cukru!

A na záver dve rady:

  1. Nielen u desiatych platí, že musíte ísť deťom príkladom 😊.
  2. Nepodceňujte "obal". Krabička s obľúbeným motívom a moderná fľaša podporí konzumáciu desiatej, ktorú ste pripravili, aj pitný režim vašich detí.

hlasování

0 (0)

Štítky:
deti
recepty
strava
desiata

Súvisiace články

Desiatovať, alebo nedesiatovať?

 3 min.  |   14. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Na otázku, či je dobré desiatovať, alebo naopak radšej nedesiatovať, nie je jediná správna odpoveď.

Schizofrénia u detí a adolescentov

 5 min.  |   7. 10. 2020  |   Martin Anders
Schizofrénia u detí mladších ako 9 rokov sa objavuje veľmi zriedka, to však neznamená, že nemôžu trpieť na túto psychotickú poruchu. Výnimočná už nebýva u detí po 13. roku veku a u adolescentov, najmä u chlapcov.
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.

Večera výhradne pre nepriateľa?

 4 min.  |   10. 3. 2023  |   Věra Boháčová
Naozaj je večera takým zlom, že je ideálne si ju radšej nedať?

Laktózová intolerancia

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Ako laktózovú intoleranciu označujeme neznášanlivosť mliečneho cukru. Základom liečby je úprava stravy, prípadne doplňovanie enzýmu.
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.
Postup: Tortillu potrieme syrom Lučina a ukladáme kúsky údeného lososa, ľadového šalátu a kôpru, pevne zavinieme a necháme v chladničke odležať,…
Dnu zaraďujeme medzi metabolické ochorenia. Pri liečbe je veľmi dôležitá dlhodobá úprava režimu, ako stravovacieho, tak pohybového.

Cukor a ADHD, existuje súvislosť?

 5 min.  |   20. 4. 2023  |   Věra Boháčová
Podle štúdie cukor nijako neovplyvňuje ani chovanie detí, ani ich poznávacie funkcie.

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.