Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia


Všeobecne platí, že v jedálničku by sa nemali vyskytovať tuky živočíšneho pôvodu (maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso, údeniny). Nahradiť by sme ich mali tukmi rastlinnými (rastlinné oleje, semienka, orechy).

Nezabudnite ani na strukoviny, ktoré sú významným zdrojom vlákniny.

Čo by v jedálničku nemalo chýbať

Prezrite si našu infografiku:


Dôležité je nielen zloženie vášho jedálnička, ale aj pravidelné stravovanie. Nejedzte v rýchlosti – vždy si na jedlo urobte čas a nezabudnite aj na pravidelný prísun tekutín , najlepšie čistej nesladenej vody.

hlasování

0 (0)

Štítky:
jedálniček
strava
tuky
vysoký cholesterol

Súvisiace články
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)

Viete, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi?

 5 min.  |   24. 8. 2022  |   redakcia
Čo je vlastne cholesterol, čo robí a ako môžeme jeho hladinu ovplyvniť.
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.

Vianoce: Ako to urobiť, aby nám ostalo čisté svedomie?

 4 min.  |   16. 11. 2022  |   redakcia
Skúste popremýšľať, ktoré zaužívané zvyky a tradície a v akej podobe chcete zachovať.

Ako zvládnuť vysoký cholesterol

 2 min.  |   15. 4. 2020  |   Michal Vrablík
Ak máte obavy, že sa môže váš cholesterol zvýšiť, a neviete presne, ako ho „udržať na uzde“, tu je niekoľko základných rád, ktoré by ste mali dodržiavať.
Spracované na základe dokumentu Odporúčania ESC v klinickej praxi: Prevencia kardiovaskulárnych ochorení: Čo ako pacient potrebujem vedieť?
Nasledujúce tabuľky napovie, koľko cholesterolu obsahujú rôzne potraviny a tiež ktoré potraviny zaradiť a ktoré používať s mierou, ak chcete znížiť hladinu cholesterolu.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)
Možno neviete, že v Českej republike tieto lieky užíva viac ako milión pacientov, takže priamu alebo sprostredkovanú skúsenosť s nimi má takmer každý.

Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia
Tuky sa delia na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.