Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia


Všeobecne platí, že v jedálničku by sa nemali vyskytovať tuky živočíšneho pôvodu (maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso, údeniny). Nahradiť by sme ich mali tukmi rastlinnými (rastlinné oleje, semienka, orechy).

Nezabudnite ani na strukoviny, ktoré sú významným zdrojom vlákniny.

Čo by v jedálničku nemalo chýbať

Prezrite si našu infografiku:


Dôležité je nielen zloženie vášho jedálnička, ale aj pravidelné stravovanie. Nejedzte v rýchlosti – vždy si na jedlo urobte čas a nezabudnite aj na pravidelný prísun tekutín , najlepšie čistej nesladenej vody.

hlasování

0 (0)

Štítky:
jedálniček
strava
tuky
vysoký cholesterol

Súvisiace články
V rámci dodržiavania každej diéty, a tá pri dyslipidémiách nie je výnimkou, je veľmi dôležitý výber potravín.
Rozhodne spozornite a neberte veci na ľahkú váhu. Podstatné je, že vždy sa dá niečo robiť.
Možno neviete, že v Českej republike tieto lieky užíva viac ako milión pacientov, takže priamu alebo sprostredkovanú skúsenosť s nimi má takmer každý.
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.

Ako drobnými krokmi zmeniť životosprávu k lepšiemu

 7 min.  |   21. 1. 2025  |   redakcia
Bohužiaľ, praktiky štýlom „všetko, alebo nič“ prakticky nefungujú. Prehnaná motivácia vedie k neudržateľnosti tempa a predčasnému zlyhaniu.

Laktózová intolerancia

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Ako laktózovú intoleranciu označujeme neznášanlivosť mliečneho cukru. Základom liečby je úprava stravy, prípadne doplňovanie enzýmu.
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)
Cholesterol je pre život nevyhnutná látka: predstavuje základný stavebný kameň pre bunkovú membránu... Otázkou ale zostáva, koľko cholesterolu potrebujeme v krvi.
150 g sacharidov / 50 g tukov / 80 g bielkovín / 6 000 kJ (1 400 kcal)
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.