Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia


Všeobecne platí, že v jedálničku by sa nemali vyskytovať tuky živočíšneho pôvodu (maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso, údeniny). Nahradiť by sme ich mali tukmi rastlinnými (rastlinné oleje, semienka, orechy).

Nezabudnite ani na strukoviny, ktoré sú významným zdrojom vlákniny.

Čo by v jedálničku nemalo chýbať

Prezrite si našu infografiku:


Dôležité je nielen zloženie vášho jedálnička, ale aj pravidelné stravovanie. Nejedzte v rýchlosti – vždy si na jedlo urobte čas a nezabudnite aj na pravidelný prísun tekutín , najlepšie čistej nesladenej vody.

hlasování

0 (0)

Štítky:
jedálniček
strava
tuky
vysoký cholesterol

Súvisiace články
250 g sacharidov / 80 g tukov / 95 g bielkovín / 8 800 kJ (2 100 kcal)
Jednou z hlavných zásad diéty pri dyslipidémiách je správny výber tukov, v niektorých prípadoch treba zároveň obmedziť celkové množstvo tuku.

Ako zistiť svoje kardiovaskulárne riziko

 1 min.  |   8. 2. 2023  |   redakcia
Poznať svoje celkové riziko rozvoja srdcovo-cievneho ochorenia je dôležité pre udržanie dobrého zdravotného stavu a kvality vášho života.

Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia
Tuky sa delia na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?

Význam zdravých raňajok

 6 min.  |   25. 10. 2022  |   Věra Boháčová
O tom, že je dobré či dôležité raňajkovať, sa stále hovorí, píše. A je to pravda. Prečo je to tak? Dôvodov je hneď niekoľko.

Raňajky a diéta

 3 min.  |   24. 10. 2022  |   Věra Boháčová
So zdravými raňajkami sa môžeme pohrať, alebo ich pripraviť do pár minút.

Laktózová intolerancia

 5 min.  |   1. 7. 2023  |   Věra Boháčová
Ako laktózovú intoleranciu označujeme neznášanlivosť mliečneho cukru. Základom liečby je úprava stravy, prípadne doplňovanie enzýmu.
O bielych jedoch v našej strave často počujeme, píše sa o nich, riešia sa. Najčastejšie sú v súvislosti s nimi spomínané soľ, cukor a biela múka. Ale sú to naozaj jedy? Poďme sa na ne pozrieť zblízka…
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.
Spracované na základe dokumentu Odporúčania ESC v klinickej praxi: Prevencia kardiovaskulárnych ochorení: Čo ako pacient potrebujem vedieť?

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.