Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia


Všeobecne platí, že v jedálničku by sa nemali vyskytovať tuky živočíšneho pôvodu (maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso, údeniny). Nahradiť by sme ich mali tukmi rastlinnými (rastlinné oleje, semienka, orechy).

Nezabudnite ani na strukoviny, ktoré sú významným zdrojom vlákniny.

Čo by v jedálničku nemalo chýbať

Prezrite si našu infografiku:


Dôležité je nielen zloženie vášho jedálnička, ale aj pravidelné stravovanie. Nejedzte v rýchlosti – vždy si na jedlo urobte čas a nezabudnite aj na pravidelný prísun tekutín , najlepšie čistej nesladenej vody.

hlasování

0 (0)

Štítky:
jedálniček
strava
tuky
vysoký cholesterol

Súvisiace články

Ako si môžeme osoliť život?

 6 min.  |   16. 5. 2022  |   redakcia
Oblasť, v ktorej je pre nás soľ zdanlivo nenahraditeľnou, predstavuje kuchynská príprava pokrmov.
Diétu pri dyslipidémiách nie je možné vnímať ako „nárazovku“, ale dlhodobú až doživotnú úpravu režimu. Je preto zásadné poskladať stravu tak, aby sme diétu mohli reálne dodržiavať.

Význam zdravých raňajok

 6 min.  |   25. 10. 2022  |   Věra Boháčová
O tom, že je dobré či dôležité raňajkovať, sa stále hovorí, píše. A je to pravda. Prečo je to tak? Dôvodov je hneď niekoľko.

Terapia obezity výživou alebo Jedálniček obézneho pacienta

 4 min.  |   13. 12. 2023  |   redakcia
Při sestavování výživových plánů je vždy nutné zohlednit individuální potřeby a specifika jednotlivce.
200 g sacharidov / 70 g tukov / 90 g bielkovín / 7 500 kJ (1 800 kcal)
S nástupom menopauzy môže byť spojený celý rad telesných a psychických ťažkostí, prvé sa môžu prejaviť aj niekoľko rokov pred poslednou menštruáciou.
Možno neviete, že v Českej republike tieto lieky užíva viac ako milión pacientov, takže priamu alebo sprostredkovanú skúsenosť s nimi má takmer každý.

Hrozí vám vysoký cholesterol?

 2 min.  |   13. 11. 2019  |   Michal Vrablík
Existujú rizikové faktory pre vysoký cholesterol, ktoré môžeme, ale aj tie, ktoré nemôžeme kontrolovať a ovplyvniť. Aby ste mali presnú predstavu, tu je ich prehľad.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov.

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.