Všeobecne platí, že v jedálničku by sa nemali vyskytovať tuky živočíšneho pôvodu (maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso, údeniny). Nahradiť by sme ich mali tukmi rastlinnými (rastlinné oleje, semienka, orechy).
Nezabudnite ani na strukoviny, ktoré sú významným zdrojom vlákniny.
Čo by v jedálničku nemalo chýbať
Prezrite si našu infografiku:
Ovocie a zelenina
Tu sa medze nekladú – väčšina druhov ovocia a zeleniny má nízky obsah energie, a naopak, veľa vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú pre telo užitočné.
Mliečne výrobky
Sústreďte sa na tie menej tučné – u syrov stačí 30% tukov v sušine, u jogurtov do 2% /tým smotanovým sa radšej vyhnite).
Pečivo
Jednoznačne sa odporúča celozrnné, pretože nielen pomáha znižovať hladinu cholesterolu, ale podporuje aj trávenie.
Ryby a hydina
Rybie a hydinové mäso je ľahké, ľahko stráviteľné, a obsahuje veľké množstvo užitočných látok. Preto sa v jeho konzumácii nemusíte obmedzovať.
Dôležité je nielen zloženie vášho jedálnička, ale aj pravidelné stravovanie. Nejedzte v rýchlosti – vždy si na jedlo urobte čas a nezabudnite aj na pravidelný prísun tekutín , najlepšie čistej nesladenej vody.