Ktoré potraviny by mal obsahovať váš jedálniček

 1 min.  |   3. 3. 2020  |   redakcia


Všeobecne platí, že v jedálničku by sa nemali vyskytovať tuky živočíšneho pôvodu (maslo, masť, tučné mliečne výrobky, tučné mäso, údeniny). Nahradiť by sme ich mali tukmi rastlinnými (rastlinné oleje, semienka, orechy).

Nezabudnite ani na strukoviny, ktoré sú významným zdrojom vlákniny.

Čo by v jedálničku nemalo chýbať

Prezrite si našu infografiku:


Dôležité je nielen zloženie vášho jedálnička, ale aj pravidelné stravovanie. Nejedzte v rýchlosti – vždy si na jedlo urobte čas a nezabudnite aj na pravidelný prísun tekutín , najlepšie čistej nesladenej vody.

hlasování

0 (0)

Štítky:
jedálniček
strava
tuky
vysoký cholesterol

Súvisiace články

Desiate pre školákov

 5 min.  |   1. 9. 2021  |   Věra Boháčová
Začiatok školského roka je tu a s ním i tradičná úloha rodičov - pripravovať deťom desiate.

Ako sa lieči alergia?

 3 min.  |   28. 3. 2023  |   Norbert Pauk
Terapia alergie sa okrem iného odvíja od spúšťača, ktorý imunitné reakcie naštartuje. Hlavným spôsobom boja s alergiou je eliminácia styku s alergénom, teda vyhnúť sa stretnutiu s dráždivou látkou.

Riziko chorôb srdca a ciev sa v živote ženy mení

 7 min.  |   30. 9. 2022  |   redakcia
Těhotenství a menopauza představují v životě ženy specifická období, která se pojí se změnami hodnot krevního tlaku a cholesterolu.

Raňajky a diéta

 3 min.  |   24. 10. 2022  |   Věra Boháčová
So zdravými raňajkami sa môžeme pohrať, alebo ich pripraviť do pár minút.
300 g sacharidov / 90 g tukov / 100 g bielkovín / 10 000 kJ (2 400 kcal)

Diétne grilovanie?

 6 min.  |   21. 6. 2021  |   Věra Boháčová
Áno! Aj keď je grilovanie často spájané s množstvom rizík, grilovať je možné aj zdravo a diétne.

Päť omylov o diéte

 2 min.  |   2. 3. 2020  |   redakcia
Základom vyváženého a pestrého jedálnička by mali byť čerstvé ovocie a zelenina, kvalitné bielkoviny, zložené sacharidy a primerané množstvo vhodných tukov.
Spracované na základe dokumentu Odporúčania ESC v klinickej praxi: Prevencia kardiovaskulárnych ochorení: Čo ako pacient potrebujem vedieť?

Ako vzniká nadhmotnosť a obezita?

 2 min.  |   9. 8. 2024  |   Peter Marko
Nielen strava a nedostatok fyzickej aktivity, k nadváhe a obezite prispieva množstvo ďalších faktorov.

Nie je tuk ako tuk

 2 min.  |   29. 2. 2020  |   redakcia
Tuky sa delia na tzv. zdravé a nezdravé. Viete ale presne, čo si pod tým treba predstaviť?

Nastavenie cookies

Na našom webe používame súbory cookie.

Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, ale o iných môžete rozhodnúť sami.